Miro Cerar ne bo kandidiral za predsednika države. Kaj je sporočil nekdanji premier?

Luka Mlakar Luka Mlakar
06.07.2022 12:24

Nekdanji premier Miro Cerar ne bo kandidiral na jesenskih predsedniških volitvah. Svojo kandidaturo je danes uradno predstavil glasbenik Gregor Bezenšek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji premier Miro Cerar ne bo kandidiral za predsednika države.
Robert Balen

Nekdanji predsednik vlade Miro Cerar je v objavi na družbenem omrežju Facebook zapisal, da se je v medijih v zadnjih tednih veliko ugibalo o njegovi morebitni kandidaturi na predsedniških volitvah. "Zadnjih nekaj mesecev me je več ljudi iz civilne družbe nagovarjalo, naj na letošnjih jesenskih volitvah kandidiram za funkcijo predsednika Republike Slovenije. Ker je šlo za resne pobude odgovornih državljank in državljanov, sem se zavezal, da bom o tem resno razmislil," je poudaril Cerar, ki se je po temeljitem razmisleku odločil, da jeseni ne bo kandidiral za predsednika republike.

"Po dobrih dveh letih mojega umika iz politike sem svojo pozornost pretežno usmeril v strokovno dejavnost, v pedagoško in znanstveno delo na Pravni fakulteti v Ljubljani ter k svoji družini. To so področja, na katerih zdaj uresničujem svojo temeljno poklicno ter osebno zavezo in poslanstvo. Seveda bom tudi v prihodnje ostal družbeno aktiven strokovnjak in državljan ter si prizadeval za dvig slovenske politične in pravne kulture ter za uspešen razvoj Slovenije," je sporočil Cerar ter se zahvalil vsem, ki so ga nagovarjali k predsedniški kandidaturi in so ga bili pripravljeni pri njej podpreti.

Bezenšek bi se kot predsednik posebej zavzemal za najranljivejše

Bezenšek meni, da Slovenija na položaju predsednika države potrebuje osebnost, ki je v življenju prehodila najtežje preizkušnje.
Mediavibre Kreativni Studio

Kandidaturo na predsedniških volitvah je medtem uradno predstavil akademski glasbenik in ustanovitelj Društva za otroke z redkimi boleznimi Viljem Julijan Gregor Bezenšek mlajši, ki je o sebi dejal, da je "velik domoljub in človekoljub". "Tako kot mnogi od vas, tudi sam čutim veliko pripadnost do moje domovine in si želim narediti vse najboljše za njo," je poudaril Bezenšek, ki se na predsedniške volitve podaja kot nestrankarski kandidat. To pomeni, da mora za svojo kandidaturo zbrati najmanj pet tisoč podpisov volivcev. Javnost je Bezenška spoznala zaradi zgodbe njegovega sina Viljema Julijana, ki se je rodil z redko neozdravljivo boleznijo. Deček je pred tremi leti izgubil bitko z boleznijo, Bezenšek in njegova soproga pa sta nato ustanovila dobrodelni sklad, s katerim pomagata otrokom, ki so se prav tako rodili z redkimi boleznim.

Kot je poudaril Bezenšek, svojo predsedniško kandidaturo dojema le kot željo po razširitvi tistega, kar je počel oziroma počne že zdaj: "To je vdihovati v našo družbo empatijo, varnost, upanje, moč, voljo, mir ter preprosto skozi besede in dejanja širiti zavest tiste zlate sredine, ki jo trenutno nujno potrebujemo in je v naši družbi skorajda več ne poznamo. Enostavno si želim pomagati ljudem ter dati priznanje, veljavo in mesto vsakomur, ki si to zasluži. Še posebej se bom zavzemal za pravice vseh najranljivejših skupin, enako kot se že sedaj borim za otroke z redkimi boleznimi in njihove družine." Povedal je, da bi kot predsednik države zavzemal jasna stališča in se vedno oglasil ob vseh situacijah, ki potrebujejo odločno držo predsednika: "To bo mogoče kdaj za koga tudi nevšečno, a se to od predsednika vseh državljanov Slovenije tudi pričakuje."

Gregor Bezenšek se na predsedniške volitve podaja kot neodvisni kandidat.
Mediavibre Kreativni Studio

Bezenšek je med drugim izpostavil, da si v slovenski družbi želi preseči delitve in razdeljenost. Po njegovih besedah je "žalostno in skorajda sramotno", da se v Sloveniji ob proslavah državnih praznikov ne moremo več skupaj "usesti za mizo, si pogledati v oči in si seči v roko". "To je zame rdeči alarm, zelo žalostno in kaplja čez rob. Ali ne cenimo, da imamo to, kar imamo? Lastno domovino, za katero smo si tako zelo prizadevali? Ali so nam pomembni samo lastni egi in interesi," je dejal Bezenšek, ki meni, da Slovenija na položaju predsednika republike potrebuje izjemno močno in stabilno osebnost, ki ima hrbtenico, močan karakter, ki zna postaviti meje in ki je v življenju prehodila najtežje preizkušnje. Kot je napovedal, bo na svoji spletni strani javno objavil svoje premoženjsko stanje in osebni prihodek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta