Beovićeva: Cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 smiselno tudi za polno cepljene prebolevnike

STA, A.L.
23.12.2021 18:10

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović ocenjuje, da je cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 zaradi širjenja različice omikron smiselno tudi za cepljene prebolevnike. Doslej je veljalo, da prebolela okužba s koronavirusom ob osnovnem cepljenju velja, kot da je posameznik prejel tri odmerke cepiva, je spomnila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predhodna prebolelost okužbe s koronavirusom slabo ščiti pred ponovno okužbo v primeru koronavirusne različice omikron, je pojasnila predsednica zdravniške zbornice in infektologinja Beovićeva. Po nekaterih podatkih je zaščita le 19-odstotna, je dejala. Cepljenje s tretjim odmerkom je zato smiselno tudi za tiste, ki so že polno cepljeni in so hkrati tudi že preboleli okužbo, je dejala v današnji izjavi za medije.

Po kolikšnem časovnem obdobju je zaščita po preboleli okužbi nična, sicer še ni znano, poudarja. Gotovo pa bi bilo cepljenje s poživitvenim odmerkom pametno priporočiti osebam, ki so okužbo s koronavirusom prebolele pred letom dni ali še prej.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, katere vodja je prav tako Beovićeva, po neuradnih informacijah STA o priporočilih glede cepljenja prebolevnikov s poživitvenimi odmerki še ni odločala. Na zadnje so o tem govorili na sestanku skupine 23. novembra, ko so sprejeli mnenje, da polno cepljeni prebolevniki ne potrebujejo poživitvenega odmerka.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom trenutno cepljenih 1.245.897 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.183.969 ljudi, kar je 56 odstotkov prebivalstva. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 416.527 oseb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta