Beovićeva odgovarja, ali se tudi v Sloveniji razmišlja o zaustavitvi cepljenja s cepivom AstreZenece

STA, A.L.
11.03.2021 16:50
V Slovenijo je danes prišla nova pošiljka s 14.400 odmerki cepiv proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ob tem so dodali, da bo v naslednjih dveh pošiljkah AstraZenece prišlo v državo 100.000 odmerkov manj, kot je bilo sprva napovedano.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nik Jevšnik/sta

Medtem ko se je pričakovalo, da bo ta mesec v Slovenijo prišlo več kot 153.000 odmerkov cepiva AstraZenece, pa so danes na NIJZ za STA pojasnili, da bo vključno z že dobavljenimi cepivi prišlo skupaj 45.860 odmerkov. V prihodnjih dveh tednih naj bi tako skupaj prejeli manj kot 10.000 cepiv tega proizvajalca.

Sicer pa je več držav v EU iz previdnostnih razlogov začasno ustavilo cepljenje s tem cepivom, potem ko so se pri nekaterih po cepljenju pojavili krvni strdki.

Za vse zaplete v Sloveniji, ki jih je doslej obravnavala komisija, se je izkazalo, da niso povezani s cepljenjem

Na NIJZ so glede morebitne začasne ustavitve uporabe tega cepiva tudi pri nas za STA pojasnili, da mora o tem presojati posvetovalna skupina za cepljenje, ki potem svoje odločitve sporoči ministru.

Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Direktor inštituta Milan Krek pa je danes na novinarski konferenci o covidu-19 dejal, da vse morebitne zaplete po cepljenju preverja posebna komisija na nacionalnem nivoju, ki jo sestavljajo profesionalci s tega področja. Svoje ugotovitve morajo poročati evropski agenciji za zdravila. Ko bo avstrijska komisija pregledala prijave zapletov, bo jasno, ali so bili posledica cepljenja. "Do takrat je to samo domneva," je poudaril.

Za vse zaplete v Sloveniji, ki jih je doslej obravnavala komisija, se je izkazalo, da niso povezani s cepljenjem. Če bi ugotovili, da so kakšni resni zapleti povezani z določenim cepivom, potem se bodo odločili, ali se ga bo uporabljalo vnaprej. Do takrat pa je cepivo v uporabi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta