Bi morale države aretirati Netanjahuja, če bo ICC izdal nalog za to? "Popolnoma neprimerno ga je enačiti s teroristi"

Miha Raičevič Miha Raičevič
07.06.2024 05:00

Nosilce kandidatnih list na evropskih volitvah smo vprašali, kaj menijo o zahtevi tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), da se za izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja izda nalog za aretacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Soočenje nosilcev kandidatnih list na evropskih volitvah
Robert Balen

Dobili smo vsebinsko precej podobne odgovore razen dveh izjem. Iz stranke NSi, ki bi nam morala posredovati odgovore njenega predsednika Mateja Tonina, so odgovorili, da tega "zaenkrat ne bomo komentirali"

Na dve zastavljeni vprašanji je prišel tudi precej ciničen, le dve povedi dolg odgovor iz največje  opozicijske stranke SDS, ki ima sicer trenutno v Evropskem parlamentu dva poslanca. Nosilka strankine liste Romana Tomc je odgovorila: "Popolnoma neprimerno je enačiti teroriste in demokratično izvoljenega predsednika vlade." Vsebinskega odgovora na naše vprašanje ni dala, je pa komentirala dejanje ICC, ki ga sicer Slovenija in tudi vse ostale članice Evropske unije priznavajo. Evropska unija daje politično, finančno in tudi tehnično podporo sodišču s sedežem na Nizozemskem, torej v eni izmed članic Evropske unije. Kako pa komentira poročanja, da naj bi bila izraelska obveščevalna služba Mosad skušala v preteklosti pritiskati na tožilko ICC glede preiskav Izraela, o čemer so poročali ugledni mediji? "O tem, da bi Izrael skušal vplivati na ICC, nimam nobenih verodostojnih informacij," je odgovorila.

Irena Joveva, Gibanja Svoboda

Irena Joveva
Robert Balen

Kaj si mislite o zahtevi tožilca ICC za aretacijo premierja Benjamina Netanjahuja?

"Gre za pomemben korak, pri katerem je pomembno poudariti, da je tožilec zahtevo izdal tako za premierja in ministra Izraela kot za tri voditelje Hamasa. Oboje razumem kot jasen signal obojim oziroma vsem vpletenim. Država Izrael je bila od 7. oktobra lani dalje večkrat opozorjena na nujnost spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava, konec koncev smo to večkrat storili tudi mi v Evropskem parlamentu, ob sočasnem obsojanju teroristične organizacije Hamas in njihovih dejanj.

Zato zahtevo tožilca Karima Khana razumem kot jasen signal, tako izraelskemu režimu, ki žal izvaja genocid in vedno bolj brutalno kampanjo razčlovečenja ter kolektivnega kaznovanja palestinskega naroda, kot tudi jasno sporočilo mednarodni skupnosti, katere velik del vse skupaj nemo spremlja. Ključno je, da vojni zločini in zločini proti človečnosti ne ostanejo nekaznovani in da se zaradi njihove odgovornosti preganjajo posamezniki tudi na najvišji ravni, saj bo od zmožnosti obravnave najhujših zločinov odvisna tudi verodostojnost ICC.

Po zahtevi tožilca je sedaj na potezi predobravnavni senat sodišča, ki se bo moral odločiti, če je pobuda tožilca upravičena. Če bo senat ocenil, da so bili pogoji izpolnjeni, bo temu primerno sodišče izdalo odredbo za aretacijo oziroma aretacije, tudi Netanjahujevo. Žal pa glede na to, da ni pričakovati, da bi se Netanjahu prostovoljno predal sodišču in soočil z obtožbami, ter ker Izrael ne priznava pristojnosti sodišča in ga sam ne bo izročil, menim, da bi dejanska izdaja naloga za Netanjahujevo aretacijo zanj – vsaj dokler je na oblasti – lahko pomenila predvsem mednarodno izolacijo, pa še to omejeno. Podobno torej kot v primeru ruskega predsednika Vladimirja Putina, za katerega je sodišče lani izdalo nalog za aretacijo, a se v praksi razen oteženega mednarodnega potovanja zanj odtlej ni veliko spremenilo. Ponavljam: na žalost."

Menite, da bi bilo treba to odločitev, če bo nalog izdan, spoštovati in Netanjahuja aretirati?

"Seveda. To velja za vse odločitve ICC. Danes pristojnost ICC priznava že 124 držav sveta. Tudi Slovenija. Če bo ICC izdal nalog za aretacijo, bodo države podpisnice Rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča, dolžne prijeti Netanjahuja ob njegovem vstopu na svoje ozemlje in ga tudi izročiti sodišču. Bi pa problem lahko nastopil v primeru, če tiste države, ki bi morale izročiti iskane osebe, tega naposled ne storijo, saj sodišče nima svojih represivnih organov za izvedbo aretacije in lahko od držav zgolj zahteva aretacijo.

Kdorkoli je odgovoren za vojne zločine, ne sme imeti zaščite Slovenije, pa naj bo to Netanjahu, vodja Hamasa ali kdorkoli drug. Če kdorkoli od tistih, čigar nalog za aretacijo je izdan, stopi na slovenska tla, je Slovenija kot pravna država dolžna izvršiti svoje mednarodne obveznosti in tako osebo seveda aretirati."

Kako komentirate poročanja, da naj bi bil Izrael preko obveščevalne službe Mosad skušal vplivati na delo tožilke ICC?

"Kakršnikoli poskusi groženj ali pritiska na tožilstvo ICC lahko predstavljajo kršitev izvrševanja pravosodja po členu 70 Rimskega statuta, zato to seveda nedvoumno obsojam. Da ne gre samo za poročanja, so potrdili tudi tožilci, ki so opozorili na poskuse vplivanja, vendar brez dodatnih pojasnil.

Poročanja, da naj bi država Izrael, ki se predstavlja kot demokratična država z visoko stopnjo vladavine prava, prek svoje obveščevalne službe skušala vplivati na delo tožilstva ICC, me žalostijo, toda hkrati ne presenečajo. Izrael namreč že desetletje vodi kampanjo za spodkopavanje dela ICC, praktično vse odkar je Palestina postala članica sodišča.

Še bolj žalostno pa je to, da Izrael ni osamljen pri izvajanju teh pritiskov. Absurdno je denimo tudi to, kar počne ameriški predsednik Biden, ki je zahtevo tožilca označil za nezaslišano. Spomnim naj še, da je administracija nekdanjega predsednika Trumpa uvedla sankcije zoper sodišče zaradi preiskave ameriških vojakov zaradi dogajanja v Afganistanu. Ta politika zaviranja dela mednarodnega pravosodja s strani nekaterih vplivnih držav je zaskrbljujoča, saj postavlja pod vprašaj njihovo zavezanost k spoštovanju mednarodnega prava in krepi občutek nekaznovanosti za tiste, ki bi pred sodiščem morali odgovarjati za vojne zločine in zločine proti človečnosti."

Matjaž Nemec, SD

Matjaž Nemec
Robert Balen

 

"Pred pravom ne more in sme biti imun nihče, ko govorimo o najhujših zločinih proti človeštvu, med temi genocidu, pa bi se morali mehanizmi za preiskavo in sankcije zaradi grozodejstev, ki se danes in vse mesece od oktobra naprej odvijajo v Gazi, še toliko hitreje sprožiti, da se odgovorne pripelje pred roko pravice. Zahtevo za izdajo zapornega naloga, tudi za predsednika izraelske vlade, smatram za pravo odločitev. Če bo nalog izdan, mora temu slediti aretacija."

Kako komentirate poročanja, da naj bi bil Izrael preko obveščevalne službe Mosad skušal vplivati na delo tožilke ICC?

"Če informacije o poskusih vpliva na tožilko ICC držijo, so EU in za to pristojne institucije odgovorne narediti vse potrebno, da se delo sodišč zaščiti pred pritiski in vplivi, kar očitno postaja modus operandi izraelske oblasti v iskanju alibijev za grozodejstva nad palestinskim ljudstvom."

Nataša Sukič, Levica

Nataša Sukič
Robert Balen

 

"Odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča ICC pozdravljamo in podpiramo. V Gazi se dogaja genocid. Evropa in zahodni svet bi morala že zdavnaj sprožiti ostre sankcije proti Netanjahujevemu režimu. Pa tega nista storila. Evropa je proti Ruski federaciji sprožila že 2000 sankcij, medtem ko se glede Izraela spreneveda in z dvojnimi standardi omogoča genocid nad palestinskim prebivalstvom." 

Kako komentirate poročanja, da naj bi bil Izrael preko obveščevalne službe Mosad skušal vplivati na delo tožilke ICC?

"Odločitev tožilca ICC je treba brezpogojno upoštevati, poskuse vplivanja na delo tožilcev javno obsoditi, Netanjahuja pa aretirati. Mednarodno pravo bi moralo veljati za vse enako. Zato od Evrope pričakujem, da se ne bo podredila ZDA. V Evropski uniji ne bi smelo biti niti ene same članice, ki naloga za aretacijo ne bi izvršila."

Vladimir Prebilič, Vesna

Vladimir Prebilič
Robert Balen

"Odločno stojim na stališču, da je treba v vseh primerih in brez izjem spoštovati vladavino prava. To velja v tem primeru ali kateremkoli drugem; pristojne institucije morajo opraviti svoje delo."

Kako komentirate poročanja, da naj bi bil Izrael preko obveščevalne službe Mosad skušal vplivati na delo tožilke ICC?

"Če do pritiskov in poskusov vplivanja res prihaja, so nedopustni in jih najostreje obsojam."

Klemen Grošelj, Zeleni Slovenije

Klemen Grošelj  
Robert Balen

Kaj si mislite o zahtevi tožilca ICC za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja? Menite, da bi bilo treba to odločitev, če bo nalog izdan, spoštovati in Netanjahuja aretirati?

"Mislim, da je zahteva upravičena in pravno utemeljena ter nekako, glede na dosedanjo pravno prakso, tudi pričakovana. Seveda bi se morala spoštovati, saj bi njeno nespoštovanje pomenilo konec ideje ICC in bi sodišče praktično postalo še ena izmed mnogih mednarodnih institucij brez pravega vpliva in moči. Mislim, da si tega glede na razmere v svetu ne moremo dovoliti."  

Kako komentirate poročanja, da naj bi bil Izrael preko obveščevalne službe Mosad skušal vplivati na delo tožilke ICC?

"To je novica, ki me ni presenetila. Upamo samo lahko, da so nosilci odgovornih funkcij v ICC ljudje z visoko ravnjo integritete in bodo tako z lahkoto zavrnili tovrstne poskuse vplivanja na njihovo delo. Realno drugega ukrepa v takšnih primerih niti nimamo." 

Zoran Stevanović, Resni.ca

Zoran Stevanović
Robert Balen

Kaj si mislite o zahtevi tožilca ICC za aretacijo premierja Benjamina Netanjahuja?

"Mednarodno pravo in pravičnost morata veljati enako za vse države in njihove voditelje. Odločitev ICC za izdajo naloga za aretacijo izraelskega premierja je resen korak, ki odraža zaskrbljenost glede domnevnih kršitev mednarodnega prava. Če bo nalog izdan, je ključno, da mednarodna skupnost spoštuje in podpre delovanje ICC, saj je to pomembno za ohranjanje globalnega reda, ki temelji na pravilih."

Menite, da bi bilo treba to odločitev, če bo nalog izdan, spoštovati in Netanjahuja aretirati?

"V skladu z mednarodnimi pravnimi normami in kot člani mednarodne skupnosti moramo spoštovati in podpirati odločitve ICC. Če bo nalog za aretacijo izdan, je pomembno, da države članice ICC, vključno z Evropsko unijo, delujejo v skladu s svojimi mednarodnopravnimi obveznostmi in podpirajo pravno izvršitev takšnih odločitev."

Kako komentirate poročanja, da naj bi bil Izrael preko obveščevalne službe Mosad skušal vplivati na delo tožilke ICC?

"Vsak poskus vplivanja na neodvisno delovanje mednarodnih pravosodnih teles je zelo resen in zaskrbljujoč. Če se poročila o poskusih vplivanja izraelske obveščevalne službe Mosad na delo tožilke ICC izkažejo za resnična, to zahteva temeljito preiskavo in ustrezne odzive mednarodne skupnosti. Neodvisnost sodstva je temeljni steber pravne države in mora biti neomajna. Naša kandidatna lista se zavzema za spoštovanje mednarodnega prava in pravne države, hkrati pa poudarja pomen dialoga in diplomacije v mednarodnih odnosih. Prepričani smo, da morajo biti vse obtožbe obravnavane pravično, transparentno in brez nepotrebnega političnega vpliva."

Peter Gregorčič, SLS

Robert Balen

"Najprej želim izrecno poudariti, da tožilčeve zahteve ni mogoče razumeti kot izenačevanje Hamasa in Izraela, saj je prvi teroristična organizacija, drugi pa parlamentarna demokracija. Izpostaviti je potrebno tudi temeljno dejstvo, da je bil 7. oktobra Izrael napaden od Hamasa. Šlo je za povsem jasen in nedvoumen namen Hamasovih vojakov (teroristov), da, prvič, ubijajo civilno prebivalstvo, čim več v čim krajšem času, ter, drugič, se s posilstvi in mučenji, ki so jih tudi posneli in poslali sorodnikom žrtev, izživljajo nad žrtvami. Skladno z 51. členom Ustanovne listine OZN ima Izrael pravico do samoobrambe.

Zagovarjam vladavino prava. Brez tega niti mir niti svetovni red, kot ga trenutno poznamo, nista mogoča. Zato sem že na prvem soočenju na javni televiziji pozdravil odločitev tožilca ICC, da zahteva nalog za aretacijo tako vodstva Hamasa kot tudi vodstva Izraela. S tem je tožilec omogočil, da ICC presodi, ali obstajajo utemeljeni razlogi za izdajo takega naloga. Takemu stališču pritrjuje tudi poročilo, ki ga je 20. maja izdal panel uglednih mednarodnih strokovnjakov s področja mednarodnega prava.

Prav je, da o tako kompleksnih in pomembnih vprašanjih odloča in sodi neodvisno in zakonito sodišče, ne pa politika, ki je (nujno) pristranska, nima ustreznega znanja, v zadnjem času pa je tudi izrazito navijaška (za eno ali drugo stran).

Kaj si mislite o zahtevi tožilca ICC za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja? Menite, da bi bilo treba to odločitev, če bo nalog izdan, spoštovati in Netanjahuja aretirati?

"Kot velik zagovornik vladavine prava menim, da je potrebno odločitve sodišč spoštovati. Tudi (in predvsem) takrat, ko se razlikujejo od naših pogledov na svet. Zato globoko obžalujem, da Hamas ne spoštuje odločitve sodišča in ne izpusti zajetih talcev. Nalog za prijetje še ni izdan in tudi še ni znano, kako bo ICC odločil. Predobravnavni senat s tremi sodniki bo sedaj moral najprej oceniti predlog tožilca in ugotoviti, ali je izpolnjen pravni standard utemeljenih razlogov. Če bo do naloga za aretacijo prišlo, pričakujem, da ga bodo države članice EU spoštovale. Enako spoštovanje odločitve sodišča pa pričakujem tudi v primeru, ko bi ICC ugotovilo, da ni razlogov za aretacijo vodstva Izraela."

Kako komentirate poročanja, da naj bi bil Izrael preko obveščevalne službe Mosad skušal vplivati na delo tožilke ICC?

"Vsakršni poskusi vplivanja na neodvisnost katerega koli sodišča se mi zdijo nedopustni."

Uroš Lipušček, DeSUS in Dobra država

Uroš Lipušček
Boris Vugrinec

Kaj si mislite o zahtevi tožilca ICC za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja? Menite, da bi bilo treba to odločitev, če bo nalog izdan, spoštovati in Netanjahuja aretirati?

"Absolutno. Vse države članice tega sodišča so ga dolžne aretirati. Na žalost niti Izrael niti ZDA nista člana tega sodišča. Na vsak način bo po tem sklepu tožilca ICC Netanjahu še bolj izoliran. Njegov manevrski  prostor se s tem sklepom vse bolj oža."

Kako komentirate poročanja, da naj bi bil Izrael preko obveščevalne službe Mosad skušal vplivati na delo tožilke ICC?

"Tako Mosad kot ameriška diplomacija sta poskušala preprečiti omenjeni sklep tožilca. V ameriškem kongresu nekateri najbolj radikalni člani celo razmišljajo, da bi ne samo prepovedali tožilcu vstop v ZDA, ampak tudi, kako bi ga kaznovali. Gre za povsem nesprejemljivo izsiljevanje s strani ameriških politikov."

Violeta Tomić, Nič od tega

Violeta Tomić
Robert Balen

Prosimo vas za komentar vaše nosilke kandidatne liste na evropskih volitvah glede odločitve glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča ICC, da zahteva izdajo naloga za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

"Benjamin Netanjahu je vojni zločinec po vseh pravno-moralnih normah in brez dvoma je zahteva tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča ICC, povsem na mestu in upravičena."

Menite, da bi bilo treba to odločitev, če bo nalog izdan, spoštovati in Netanjahuja aretirati?

"Absolutno! Če bo nalog izdan, bi morale vse države brezpogojno upoštevati to odločitev, brez kakršnihkoli izgovorov ali diplomatsko-pravnih izigravanj. Menim pa, da je za tako odločitev zelo malo možnosti, ker kljub temu, da veliko držav (vključno s Slovenijo) kritizira in obsoja izraelsko politiko, v ozadju še vedno prevladuje močan vpliv države Izrael v mednarodni politiki. Koristi so žal še vedno pred pravico in človečnostjo."

Kako komentirate poročanja, da naj bi bil Izrael preko obveščevalne službe Mosad skušal vplivati na delo tožilke ICC?

"Neizpodbitno dejstvo je, da bo Izrael tako na področju zunanje politike in diplomacije, kot tudi z vplivom obveščevalne službe Mosad, na vsak način poskušal 'minirati' delo tožilke ICC. V pomoč Mosadu bo priskočila tudi Cia, ker splošno znano je, da ti dve varnostni službi že desetletja sodelujeta z roko v roki."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta