Bivši predsednik Pahor na Vrhniki o "strupu, ki nas hromi"

STA, Va
25.06.2023 21:00

Tragično bi bilo, če bi se tudi o času narodne in politične enotnosti in sodelovanja pred nekaj več kot 30 leti začeli prepirati in deliti, pravi bivši šef države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Pahor 
EPA

Bivši predsednik republike Borut Pahor je bil govorec na večerni slovesnosti Domovina praznuje na Vrhniki, ki je sledila festivalu družin v organizaciji Zavoda Iskreni in je obveljala za alternativno proslavo sobotni državni na Kongresnem trgu. Navzoči so bili med drugim dva bivša premierja Janez Janša in Lojze Peterle ter predsednik NSi Matej Tonin. Vsi trije opozicijci so na sobotni državni počastitvi dneva državnosti manjkali.   

Ob pogledu nazaj na dosežke države je Borut Pahor pred zbranimi ugotavljal, da smo se pri mednarodni, zunanji in varnostni politiki od ustanovitve države vedli povezovalno in vključujoče ter kljub za demokracijo normalnim prepirom sodelovali. Glede domače, gospodarske, socialne in druge politike pa je bilo te povezovalne, vključujoče in konsenzualne politike bistveno manj.

Ena od bistvenih tem, ki je hromila politiko sodelovanja, je bila polpretekla zgodovina, čas narodnega razkola sredi druge svetovne vojne in obdobje po njej, je dejal. Ta politična in ideološka delitev je po Pahorjevem prepričanju "nesrečna mati vseh naših delitev in razdelitev". "To je strup, ki nas hromi," je poudaril.

Še je čas, da se tega zavemo in obravnavamo ta čas in te teme z dolžno skrbjo za bolečino drugega, je pozval bivši predsednik. Ker tudi osamosvojitev počasi postaja del polpretekle zgodovine, bi bilo namreč po njegovem mnenju malodane tragično, če bi se tudi o času narodne in politične enotnosti in sodelovanja pred nekaj več kot 30 leti začeli prepirati in deliti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta