Blaž Cvar: Novi turistični boni v vrednosti 120 evrov so bonbončki za volivce, ne pa rešitev

Vida Božičko Vida Božičko
10.06.2021 10:12
Dolgo pričakovan interventni zakon za turizem naj bi bil danes končno na mizi vlade. Prvo verzijo so nekoliko spremenili, a predstavniki sektorja so še vedno nezadovoljni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blaž Cvar se boji, da bodo iz enkratne pomoči izpadli skoraj vsi: "Res se je meja za enkratno pomoč zdaj nekoliko znižala. A zdaj je postavljena na 65 odstotkov izpada prometa. To je smešno." 
Igor Napast

Gospodarsko ministrstvo je v zadnji različici predloga interventnega zakona, s katerim želi pomagati turizmu, povišalo vrednost turističnih bonov. Tisti, ki bodo imeli zadnji dan tega meseca prijavljeno stalno bivališče v Sloveniji, bodo prejeli bon za 120 evrov in ne 50-evrskega, kot je bilo mišljeno sprva.

"To je bonbonček za volivce, ključni ukrep, ki bi pomagal sektorju, pa se ne spreminja bistveno," je razočarano za Večer dejal Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Interventni zakon bi po njegovem mnenju moral najprej pomagati podjetjem, ki so bila v času epidemije najbolj prizadeta, zato so računali predvsem na ukrep enkratne pomoči. "Res se je meja za enkratno pomoč zdaj nekoliko znižala. A od sprva predvidenih 70 odstotkov izpada prometa je zdaj meja postavljena na 65 odstotkov. To je smešno," je še dejal. Pravi, da bodo k sreči zdaj vsaj upoštevali izpad prometa iz leta 2020 in ne iz leta 2021, kot je pisalo v prvi verziji zakona, a še vedno je prepričan, da večina gostincev pomoči iz tega naslova ne bo dobila. "Zaprti smo bili štiri mesece in pol, pa še takrat so se nekateri znašli z dostavo ali prevzemom hrane. Praktično nobena gostilna ni imela 65-odstotnega izpada prometa. Tak ukrep je nepošten," še pravi in dodaja, da bodo zaradi tako strogih pogojev izpadli praktično vsi, razen morda kakšni mestni hoteli, ki celo leto niso imeli skoraj nič gostov.  

Boni so sicer smiseln ukrep, a nadaljuje, da nikakor ne pomaga enakomerno. "Ti boni bodo verjetno unovčeni na priljubljenih turističnih lokacijah, v manjši meri pa v nekih vaških gostilnah, ki so bile prav tako prizadete." 

Glede pomoči pri izplačilu regresa pa Cvar prav tako kritično pripomni, da bi pomoč morala priti takoj. "Podjetja, ki so likvidna, morajo regres po zakonu izplačati do julija, pomoč pa bomo prejeli oktobra. Številni si bodo tako za regres morali denar izposoditi." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta