Včeraj 195 okužb, najmanj ta teden. Svetovalna skupina naj bi predlagala konec epidemije

STA, VČ
10.06.2021 08:03
Sprostitev vseh ukrepov bi vladi lahko predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 okužb na 100.000 prebivalcev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Po 3030 včeraj opravljenih testih PCR je bilo potrjenih 195 okužb s covidom-19. Delež pozitivnih testov je bil 6,4-odstoten in s tem najnižji ta teden, je objavil Sledilnik. Naredili so tudi 27.449 hitrih testov. V sedemdnevnem povprečju je število okužb na 100 tisoč prebivalcev pri nas padlo za dobrih 5 odstotkov.

Bolnišnično zdravljenje zdaj potrebuje še 172 bolnikov, 39 respirator. Število mrtvih je še za eno osebo višje, od začetka epidemije pomeni to že 4393.

Prvi odmerek cepiva je prejelo 739.421 ljudi, dva odmerka pa 506.530. 

Preklic epidemije, kaj pa ukrepov?

Vlada bo na današnji seji pretresala epidemiološke ukrepe. Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je napovedala, da bodo vladi predlagali konec epidemije, skladno s tem se bodo sprostili nekateri ukrepi. Zaradi še vedno visoke navzočnosti okužb pa svetovalna skupina še ne bo predlagala sprostitve vseh ukrepov.

Konec epidemije je zgolj administrativni ukrep, pravi Logarjeva. Opozorila je na izkušnjo lanskega leta, ko je s koncem epidemije prenehala veljati tudi večina zajezitvenih ukrepov. Kljub temu da je bila situacija v državi takrat bistveno boljša, kot je danes, je prehitro sproščanje ukrepov po njenem mnenju vodilo do ponovnega večanja števila okužb. Ob neprevidnosti bi se nam to lahko zgodilo tudi sedaj.

Svetovalna skupina bo zato predlagala, da določeni ukrepi še vedno ostanejo v veljavi, sprostitev vseh ukrepov pa bi vladi lahko predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 okužb na 100.000 prebivalcev.

Po torkovih podatkih 14-dnevna incidenca v Sloveniji znaša 162 na 100.000 prebivalcev. To nas po merilih Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC) uvršča v rdečo fazo. Slovenija bi lahko v oranžno fazo po evropskem semaforju, ki predvideva 14-dnevno pojavnost do 150 okužb na 100.000 prebivalcev prešla sredi junija, v zeleno pa v prvi polovici avgusta, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS).

Premier Janez Janša je konec maja napovedal, da je glede na število precepljenih, prebolevnikov in trenutno epidemiološko stanje v državi možno pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja. V drugi polovici junija bi Slovenija tako lahko prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljena, je dejal premier.

Turistični boni št. 2

Na mizi vlade naj bi danes bili tudi novi turistični boni. TV Slovenija je poročala, da to pomeni za državljane s stalnim bivališčem v Sloveniji konec junija za 120 evrov novih bonov.

Lanskih turističnih bonov je bilo unovčenih le za 37 odstotkov, nove bo mogoče porabiti do konca leta, uporabiti pa naj bi jih bilo mogoče nekoliko širše kot zgolj za počitnice. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta