Bogataši iz vzhodne Slovenije: Družina Jager ima preko 100 milijonov

Srečko Klapš
30.11.2021 05:20

Pri vrhu tudi Bogomir Strašek z Ljubnega ob Savinji. Najbolj donosna sta trgovina in kovinarstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Od leve: Boštjan, Miha in Aleš Jager ob otvoritvi nove trgovine Jager v Mozirju. Revija Manager njihovo premoženje, ki ga imajo v podjetju Jagros, ocenjuje na 118 milijonov evrov. Foto: JAGROS

Jagros

Ob objavi lestvice stotih najbogatejših Slovencev revije Manager smo izpostavili najbolj premožne in izstopajoče, med njimi tudi hoški Ledinek Engineering z Gregorjem Ledinekom (69,9 milijona evrov, 24. mesto), Bogomirja Aupriha (42,6 milijona evrov​, 53. mesto) iz mežiškega TAB-a in prekmursko družino Polanič (37,8 milijona evrov​, 61. mesto), tokrat pa smo poiskali še nekatere najbogatejše v regiji.

Gregor Ledinek in njegovo podjetje Ledinek Engineering sta bila tudi letos razglašena za najboljše podravsko podjetje leta.

Foto: Sašo BIZJAK

Sašo Bizjak

S 118 milijoni evrov ocenjenega premoženja je najbogatejša družina Jager, ki je ustanovila trgovsko podjetje Jagros s sedežem v Mestinju pri Rogaški Slatini. Po izračunih analitikov je v letu dni premoženje povečala za 38 milijonov evrov in napredovala na 14. mesto. Ustanovitelj podjetja Franc Jager je predlani prepustil vodenje sinovom Alešu, Boštjanu in Mihi, sam pa ustanovil podjetje Gradnje Jager, in ni več lastnik Jagrosa. Delež njegove nekdanje žene Marije se je s 24 odstotkov zmanjšal na štiri. Sinova Boštjan in Aleš imata vsak petino podjetja, Miha pa desetino. Franc Jager je prvo trgovino odprl leta 1989, danes pa v skupini dela 832 ljudi. Lani so z odprtjem supermarketa v Selnici ob Dravi število prodajaln povečali na 40, letos so odprli trgovino še v Mozirju.

S 107 milijoni evrov je na 16. mestu KLS Ljubno Bogomirja Straška, ki deluje štiri desetletja. Že od leta 1978 so specializirani za proizvodnjo zobatih obročev za avtomobilske motorje. Večinski, 50,3-odstotni delež je v lasti Bogomirja Straška, Barbara Strašek Mirnik ima 24,7 odstotka, Nataša Strašek 20 odstotkov, žena Frančiška pa pet.

Bogomir Strašek, direktor podjetja KLS Ljubno, je s svojim podjetjem, vrednim 107 milijonov evrov, na 16. mestu lestvice najbogatejših Slovencev.

Foto: Franc KRAMER

Franc Kramer

Tehnično blago, gozdarski stroji in vinarstvo

Lastnika celjskega družinskega podjetja Inpos, oče Ivan Pfajfar in hči Maša Pfajfar Toplak, sta s točno 50 milijoni evrov na 46. mestu. V treh desetletjih so podjetje iz lokalnega trgovca razvili v vseslovensko trgovsko družbo tehničnega blaga z 233 zaposlenimi. Mesto za njimi je koroški informatik Željko Radilović (47 milijonov evrov), ki s sicer ljubljanskim podjetjem Preskok razvija spletne portale in cenovne primerjalnike, med katerimi je najbolj znan Ceneje.si. Osnova njegovega poslovanja pa je prodaja avtomobilov na debelo: nova in malo rabljena vozila, ki pri nas ne najdejo kupca, preusmerja na druge evropske trge.

Zanimivo je, da se na 54. mesto z 42,4 milijona evrov uvršča proizvajalec specializiranih strojev za gozdarstvo, podjetje Pišek Vitli Krpan iz Šmarja pri Jelšah, ki je v lasti Franca Piška. Korenine njihove donosne poslovne poti segajo v leto 1972, ko je oče Franca Piška v obrtni delavnici začel izdelovati vozove. Šest let pozneje so naredili prve vitle, danes zaposlujejo 250 ljudi in imajo v tej niši na evropskem trgu največji delež.

41,7 milijona evrov premoženja Vladimirja Puklavca zadošča za 55. mesto. Puklavec je sicer polovični lastnik holdinga Gasfin Group s krovno družbo Gasfin in investicijsko roko te družbe Gasfin Investments iz Luksemburga, a se trudi uveljaviti tudi v vinarstvu, po katerem je v Prekmurju najbolj poznana. Sam je 15-odstotni lastnik Puklavec Family Wines Holdinga, kjer imata preostanek lastništva omenjeni luksemburški družbi. Gre za krovni holding, v katerega sodijo družbe Ljutomerčan, Puklavec Family Wines in makedonska Puklavec Family Wines Dooel.

Mesnine, plastika in gradbeništvo

Letos se je s 35,2 milijona evrov na 68. mesto vrnil tudi Izidor Krivec, ki skupaj s svojo družbo Amur Inženiring obvladuje 60 odstotkov Celjskih mesnin. Ta poleg celjskega podjetja za predelavo mesa vključuje še Radgonske gorice, Pršutarno S'Krasa in mesnico Ledas. Odkup Celjskih mesnin so menedžerji, s Krivcem na čelu, izpeljali leta 2006.

Izidor Krivec iz Celjskih mesnin se je vrnil na lestvico najbogatejših Slovencev. Foto: Igor NAPAST

Igor Napast

Na koncu, 93. mestu lestvice, najdemo še Petra Ofentavška (28,6 milijona evrov), ki je lani postal direktor in lastnik podjetja Oplast iz Tepanj pri Slovenskih Konjicah, ki ga je ustanovil njegov oče Anton. Danes se družba z več kot 200 zaposlenimi ukvarja z brizganjem in predelavo plastičnih mas. Podjetje ima poleg enote v Tepanjah, kjer upravlja tudi bencinski servis OMV in trgovino z živili, še obrat v Kobaridu.

Na konec lestvice (94. mesto) se z 28 milijoni evrov in pol uvršča družina Moškotevc iz Celja. Večino premoženja predstavljata dve podjetji, gradbeno podjetje VOC Ekologija, ki je nastalo na pogorišču CM Celja, in družba Vzdrževanje in obnova cest (VOC). Direktorju Romanu Moškotevcu svetuje tudi nekdanji direktor in lastnik Cestnega podjetja Maribor Janez Škoberne. V VOC Ekologiji sta s po 25 odstotki lastnika Žan in Neža Moškotevc, preostalih 50 odstotkov je v lasti Škoberneta. Roman Moškotevc pa je stoodstotni lastnik trgovsko-proizvodne družbe Ahac.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta