Bojana Beović: Treba bi bilo razmisliti, da se meja s Hrvaško za slovenske turiste zapre

Tina Recek Tina Recek
29.06.2020 10:16

Infektologinja Bojana Beović: "Moje mnenje je, da bi bilo treba v nekaj dneh razmisliti, da se meja s Hrvaško za slovenske turiste zapre." V zadnjih dneh pri južnih sosedih dnevno več deset novih okužb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojana Beović: "Virus je na Hrvaškem razporejen po celotni državi in glede na število primerov počasi izpolnjuje pogoj za določene omejitve."
Nebojša Tejić/STA

Že tradicionalno se v začetku počitnic proti slovenski in hrvaški obali vali truma turistov. Zato ne preseneča, da je bilo minuli konec tedna za prestop meje na določenih mejnih prehodih treba čakati tudi več kot uro v razbeljeni pločevini in večkilometrski koloni. Toda - ali je tudi prihodnji konec tedna gneča na cestah prti Hrvaški samoumevna? Od tam namreč v zadnjih dneh poročajo o večjih številkah okuženih kot pri nas. V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem potrdili 67 novih primerov okužbe s koronavirusom, dan prej so poročali o 85 novih okužbah, v petek o 56, v četrtek pa o 95 novih primerih, kar je največje število novih okužb v enem dnevu od 1. aprila, ko so imeli 96 primerov.

Stroka o zaprtju meje s Hrvaško

Bojana Beović, infektologinja in vodja vladne svetovalne skupine za covid-19, svetuje slovenskim dopustnikom, naj bodo na Hrvaškem izjemno previdni, naj upoštevajo varnostno razdaljo, nosijo maske, si razkužujejo roke in pri sebi ves čas opazujejo pojav morebitnih simptomov bolezni. Nikakor pa naj se ne zadržujejo tam, kjer je veliko ljudi, recimo v nočnih klubih ali natrpanih lokalih. Tam po njenem mnenju namreč lahko pričakujemo velike izbruhe okužb in s tem probleme. Na Hrvaškem beležijo dva večja izbruha, enega v Zagrebu, drugega v Đakovu.

Po Sloveniji razpršeno in iskanje rizičnih kontaktov

V Sloveniji so pristojni včeraj poročali o devetih sobotnih okužbah z novim koronavirusom. Tri nove okužbe so zabeležili v koprski občini, po eno novo okužbo v Škofji Loki, Škofljici, Grosupljem, Kanalu, Mariboru in na Ravnah na Koroškem. "Izvaja se epidemiološko poizvedovanje in iskanje kontakov. Tesno rizični kontakti bodo šli še danes v karanteno," je denimo na poizvedovanje o novem primeru povedala predstojnica ravenske območne enote NIJZ Neda Hudopisk. Pri večini včerajšnjih primerov naj bi šlo za vnose iz tujine, večinoma iz držav, kjer je možnost okužbe visoka. Po dva primera sta vnesena iz Srbije, po eden pa iz Kazahstana, Kosova in Avstrije. Preostale štiri okužbe so iz znanih žarišč, pojavile so se pri ljudeh, ki so v karanteni. Po podatkih covid-19 sledilnika so med novookuženimi predvsem mlajši, in sicer v starostni skupini od pet do 14 let beležijo eno okužbo, v starostni skupini od 15 do 24 let štiri, v skupini od 25 do 34 let eno, pri starih od 35 do 44 let pa tri nove okužbe.

Če bo sodba pravnomočna, bo moral Milan Krek plačati tisoč evrov kazni.
STA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta