Boris Kobal dejanje obžaluje, a hkrati trdi, da je šlo za provokacijo

Rozmari Petek Rozmari Petek
09.01.2020 18:00

Gledališču je sicer vrnil honorar za izvirno domačo komedijo, ki ni bila ne izvirna ne domača, a še zdaleč ne izpada dohodka, ki so ga zaradi umika komedije utrpeli. Kobal trdi, da jim je medtem uredil originalne avtorske pravice, upravnica gledališča Tina Kosi pa opozarja, da Kobal znova zavaja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Kobal ob razglasitvi sodbe
Rozmari Petek

Pred letom je v javnost pricurljala šokantna novica, da mora Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje zaradi plagiatorstva s programa umakniti do takrat že nekajkrat predvajano komedijo Borisa Kobala Profesionalci espe. Šlo je za komedijo, ki je prispela na natečaj SLG za izvirno slovensko komedijo in za katero so mu plačali 13 tisoč evrov. Upraviteljica gledališča Tina Kosi je informacijo, da gre pri tem dejansko za delo italijanskega dramatika Alda Nicolaja (1920-2004), prejela 9. januarja lani, nato so v dneh vikenda delali primerjavo med tekstoma in pozvali Kobala, naj se o tem razjasni.
Takrat "odkritja" ni na dolgo komentiral. V odgovoru je napisal: "Zadeva se z vidika ustreznega prenosa materialnih in avtorskih pravic preverja pri imetniku teh pravic. Odgovor bom pridobil v najkrajšem možnem času in vas bom neposredno in nemudoma kontaktiral, da se zadeva reši po mirni poti in v obojestransko korist. Predlagam, da se v tem času z gospo mag. Kosi sestaneva z namenom čimprejšnje in mirne rešitve."

Dregnil v strokovnost?

Ko je zadeva prišla do kriminalistov, je svoj zagovor drugače zapeljal. Poudaril je, da bi delo Nicolaja, ki ga je sam prvič prevedel, morala poznati vsaka strokovna komisija in da se je s pravzaprav odločil za provokacijo, da bi preveril njihovo strokovnost. Je pa dodal, da je napako naredil, ko mu je upraviteljica dejala, da bo delo odkupila, saj bi takrat moral razkriti, da gre za provokacijo. Takšno namero naj bi bilo dokazovalo dejstvo, da je 13 tisoč evrov še vedno bilo neporabljenih na transakcijskem računu. Že konec januarja je sredstva SLG tudi vrnil, ob tem pa gledališču uredil avtorske pravice originalnega avtorja, da bi delo lahko celjski gledališčniki ponovili še desetkrat.

Boris Kobal izjav po sojenju ni dajal, vse je prepustil svojemu odvetniku Mihi Kuniču. 
Rozmari Petek

Kosijeva: Kobal še naprej zavaja

Vendar, kot je za Večer dejala Kosijeva, Kobal javnost še naprej zavaja. Zaradi Kobalovega plagiatorstva so izgubili dobrih 34 tisoč evrov prihodkov, saj dela po 14. januarju lani niso več izvajali. Kobalov odvetnik Miha Kunič je sicer poudarjal, da jim je Kobal od italijanske agencije pridobil avtorske pravice in jih SLG podaril, a se je upraviteljica samoiniciativno odločila, da predstav ne bo več izvajala.
"Nihče drug ne more odkupiti avtorskih pravic za naše gledališče, le jaz kot zastopnica gledališča. Dovoljenje za predstave je dobila Kreativna agencija Plus za svoje potrebe. Ta je že imela plačane tantieme (avtorjev delež od dohodka javno izvajanega umetniškega dela, op. p.), niso pa imeli pravice tega dodeliti nam. V dopisu so res zapisali, da so stvari za deset predstav urejene, a v priloženi pogodbi to ni nikjer pisalo. To smo pri italijanski agenciji preverili tudi sami. Gre spet za čisto zavajanje s strani Kobala, saj avtorske pravice, poudarjam, lahko urejam samo jaz," je dejala Kosijeva.

Tina Kosi in njen pomočnik Borut Smrekar sta januarja lani iskala načine, kako razrešiti zadevo, v katero jih je pahnil Kobalov plagiat.
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta