Borisu Kobalu v zameno za priznanje pogojna kazen

Rozmari Petek Rozmari Petek
09.01.2020 11:15

Celjsko gledališče je sicer dobilo vrnjen honorar za komedijo, ki ni bila ne izvirna in ne domača, a zaradi izgube prihodkov zahteva dobrih 34 tisočakov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Culiberg

Na celjskem okrajnem sodišču je potekal narok, na katerem so Borisu Kobalu, ki je priznal, da je na natečaj celjskega gledališča poslal prevedeno delo italijanskega dramatika Alda Nicolaja, določili višino kazni. Sodnica je Kobala obsodila na leto in tri mesece pogojne kazni, celjsko gledališče pa napotilo v zasebno tožbo.
Celjsko gledališče je sicer upalo, da bodo v kazenskem postopku uspeli dokazati še, da so zaradi plagiatorstva izgubili dobrih 34 tisoč evrov prihodkov. Kobal pa trdi, da je odkupil avtorske pravice za še deset predstav, a tega SLG Celje ni sprejelo. Kot trdi še, da je pri prevodu dela šlo za provokacijo, saj bi vsaka komisija morala prepoznati, od koga je delo prevedel, je v svojem pisnem zagovoru še dejal Kobal.
Spomnimo, da je Kobal prevedel tuje avtorsko delo, komedijo La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja, in ga z nekaj manjšimi besedilnimi spremembami predstavljal kot svoje izvirno avtorsko delo, komedijo Profesionalci espe, ter ga poslal na javni natečaj za izvirno slovensko komedijo in na natečaju uspel v tolikšni meri, da je SLG Celje to delo uprizorilo. "Opisano ravnanje je bilo odkrito in je v kulturni in siceršnji javnosti ocenjeno kot nedopustno, nemoralno in neetično in ima po naši oceni tudi vse znake kaznivega dejanja," so zapisali v gledališču. Kobalovo besedilo je prispelo na razpis gledališča za žlahtno komedijsko pero leta 2017. Predstava v režiji Jaše Jamnika je premiero doživela novembra leta 2018.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta