(BORZNI KOMENTAR) Leto za zgodovino

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Leto 2020 si bomo nedvomno zapomnili do konca svojih življenj. Gre za eno najbolj nenavadnih let, v katerem je svet doletela pandemija, nazadnje videna pred dobrimi sto leti, globalno gospodarstvo pa je doživelo najbolj globoko in tudi najhitrejšo recesijo po drugi svetovni vojni. Kljub zdravstveni, gospodarski in socialni krizi bo večina delniških trgov zaključila na zgodovinsko najvišjih ravneh.

Osrednjo vlogo v letošnjem letu je imel koronavirus. Po zadnjih podatkih je okužil več kot 81 milijonov ljudi, skoraj 1,8 milijona jih je doslej za njegovimi posledicami umrlo. Novica iz Kitajske v začetku leta, da imajo opravka z novo obliko obolenja dihal, je na začetku vnesla le rahel nemir, a to se je hitro spremenilo. Novi koronavirus se je bliskovito razširil po svetu in sredi marca je bila razglašena pandemija. Večji del sveta se je znašel v karanteni, globalno gospodarstvo se je skoraj ustavilo in svet je padel v globoko recesijo. Ocenjuje se, da je globalna gospodarska aktivnost od januarja do aprila padla za 20 odstotkov.

Aleš Šoba
Sava Infond

Dogajanje na kapitalskih trgih je sledilo dogodkom v gospodarstvu. Tvegane naložbe so doživele kolaps. Delniški trgi so doživeli najhitrejši padec od vrha, za več kot 20 odstotkov. Povpraševanje po nafti je strmoglavilo. Tako je bila prvič v zgodovini cena nafte negativna (nekdo je bil pripravljen plačati skoraj 40 ameriških dolarjev za sodček, da se je le lahko znebi). Svet se je znašel v še večji luknji kot v finančni krizi pred desetletjem.

Da bi centralne banke in nacionalne vlade preprečile najhujše, so priskočile na pomoč kot še nikoli prej. V enem mesecu so uvedle več ukrepov kot v letu in pol finančne krize pred desetletjem. Centralne banke so znižale obrestne mere na najnižjo možno raven in znova začele odkupovati vrednostne papirje. Uvedle so tudi vrsto novih programov v podporo normalnega delovanja finančnih trgov. Še posebno so se izkazale nacionalne vlade, ki so uvedle vrsto paketov pomoči, v višini 7 do 8 odstotkov globalnega BDP.

Depresija je bila preprečena in delniški trgi so se močno odbili. Predvsem tehnološke delnice in delnice podobnih podjetij so postale zmagovalke novega okolja. Delo od doma, spremljanje video vsebin iz naslanjača, dostava hrane in spletno nakupovanje so postali naša stalnica. Podjetja iz sektorjev, kjer je potrebna fizična interakcija, pa so potonila.

Zadnje, kar svet potrebuje za popolno okrevanje, je samo še učinkovito cepivo. In čeprav so v začetku epidemije prevladovala mnenja, da je do učinkovitega cepiva še leta, je znanost znova presegla svoje meje. V začetku novembra smo dobili pozitivne novice o kar treh izjemno učinkovitih cepivih. Končno smo zagledali luč na koncu predora.

Pričakovanja ob koncu leta 2020 tako gredo v smeri, da bo večina prebivalstva do jeseni 2021 imunizirana, globalno gospodarstvo pa bo doživelo močno okrevanje. Ob še vedno zgodovinsko nizkih obrestnih merah to ostaja idealno okolje za delnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta