Brez službe ostalo po tisoč ljudi na dan

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
21.04.2020 17:44

Zavod za zaposlovanje je do 19. aprila prejel več kot 32.000 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače za več kot 262.000 zaposlenih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliko jih brez služb ostaja predvsem na področju gostinstva in storitvenih dejavnosti. Fotografija je simbolična.
Profimedia

Minuli delovni teden, ki je bil zaradi velikonočnega ponedeljka en dan krajši, se je v evidenco brezposelnih na novo vpisalo nekje od 500 do 800 oseb dnevno, kar je sicer precej manj kot v tednu dni pred tem, ko je število tistih, ki so na novo ostali brez dela, večinoma preseglo mejo 1000 oseb na dan. Skupaj se je tako na zavod za zaposlovanje prejšnji teden na novo prijavilo 2742 oseb, v predhodnem tednu pa 4663 oseb.

Kaj vam pripada, če ste odpoved dobili v Avstriji

V aprilu se je do petka, ko so na voljo zadnji podatki, na seznam brezposelnih, ki ga vodijo na zavodu, na novo vpisalo 10.195 oseb, s čimer sta že preseženi marčna in tudi februarska številka. V celotnem marcu je bilo prijav 7848, v februarju pa 5172.
"Število prijav se je opazno povečalo že marca, ko se je na novo prijavilo 1239 brezposelnih, od tega kar 857 v uradu v Mariboru, 131 pa v Slovenski Bistrici," pojasnjuje Mirjana Zgaga, svetovalka generalnega direktorja Zavoda za zaposlovanje Maribor. Ljudje so po razglasitvi epidemije koronavirusa, po 13. marcu, ostajali brez služb v domala vseh poklicih. V mariborski območni enoti so tako konec marca skupaj našteli 10.869 iskalcev zaposlitve, kar je za 2,8 odstotka več kot v istem obdobju lanskega leta in za 1,6 odstotka več kot konec februarja letos. Veliko jih brez služb ostaja predvsem na področju gostinstva in storitvenih dejavnosti. Precej je tujcev, ki so ostali brez dela, pa tudi slovenskih državljanov, ki so delo izgubili v Avstriji. "A opažamo, da se v zadnjih dneh zadeve umirjajo," pravi Zgaga.

Kljub vsemu tudi nove zaposlitve

Je pa marca delo dobilo 875 brezposelnih. Zaposlovalo se je tudi aprila, čeprav občutneje manj. Iz evidenc brezposelnih v Podravju se je tako do 20. aprila zaradi nove zaposlitve odjavilo 212 brezposelnih.
Med tistimi, ki so delo izgubili v Sloveniji, jih večina prihaja iz obrtniških in drugih manjših podjetij. Kadar gre za prekinitev delovnega razmerja več kot 20 delavcem, so delodajalci namreč zavod po zakonu dolžni obvestiti vnaprej, takšnega obvestila pa za zdaj še niso prejeli, zato predvidevajo, pravi Zgaga, da se je večina delodajalcev odločila počakati na interventne ukrepe države in zaposlene poslala na čakanje na domu. To potrjujejo tudi podatki zavoda, ki je do 19. aprila prejel več kot 32.000 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače za več kot 262.000 zaposlenih, ki jim pripada po sprejetih interventnih zakonih. Ocenjujejo, da bo končno število za vsaj desetino nižje zaradi velikega števila večkrat oddanih vlog, vendar pa bo to znano šele po obravnavi vsake posamezne vloge. Prav tako ugotavljajo, da se je rast oddaje vlog včeraj že začela umirjati. V osmih dneh od oddaje vloge lahko delodajalci pričakujejo odgovor oziroma sklep zavoda, 11. maja pa prva izplačila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta