Če si glede dopusta na Hrvaškem premislite ...

Saša Britovšek Saša Britovšek
04.07.2020 06:30

Do povračila denarja smo upravičeni zgolj v primeru zaprtja meje s Hrvaško ali če se ukine javni potniški promet, v nasprotnem primeru gre za odpoved iz osebnih razlogov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Hrvaškem, četudi prihaja vrh sezone, gneče večinoma ni. 
Andrej Petelinšek

Hrvaška je od četrtka na tako imenovanem rumenem seznamu epidemiološko (ne)varnih držav. Premeščanje držav med zelenim, rumenim in rdečim seznamom povzroča kar nekaj težav tistim, ki načrtujejo potovanje ali dopust. V turističnih agencijah potovanja v države z rumenega seznama, med katerimi bo od sobote tudi Hrvaška, izvajajo, v primeru pomislekov svojih strank pa z njimi iščejo individualne rešitve.
Od 120 do 150 tisoč ljudi je za mesec julij rezerviralo počitnice na Hrvaškem, pravijo v Slovenskem združenju turističnih agencij. Še več pa se jih tja želi odpraviti v lastni režiji. Slovenski turisti, ki na svoj oddih še čakajo, počitnice pa so že vplačali, na agencije naslavljajo vprašanje: Kaj, če bomo morali odpovedati počitnice, ali smo upravičeni do povračila plačil? Ali so upravičeni do povračila, če si zaradi manj gotovih razmer, zaradi nepredvidljivosti razmer ali strahu, povezanega z novim koronavirusom in novim vzponom okužb, premislijo? Z enakimi vprašanji pa tudi zvonijo telefoni na Zvezi potrošnikov Slovenije.


"Strah je osebni razlog"

"Potrošniki so zaradi razmer v turizmu, ki se zaradi koronavirusa nenehno spreminjajo, v stiski, saj ne vedo, ali je potovanje v sosednje države varno. Zavedajo se, da se epidemiološka situacija lahko hitro spremeni, zato jih skrbi, kako bo s povratkom domov ali bodo morali predčasno prekiniti potovanje, iti v karanteno. Največ vprašanj se tako nanaša na možnost odpovedi turističnega paketa ter na posledice odpovedi za potrošnika," so nam povedali v njihovi svetovalni pisarni in dodali, da so pravice potrošnikov v zvezi s turističnimi potovanji urejene v posebnem poglavju zakona o varstvu potrošnikov. Ta glede pravice odpovedi pogodbe in povračil vseh plačil določa: 'Kadar se pred začetkom potovanja v kraju potovanja ali v neposredni bližini pojavijo neizogibne in izredne okoliščine, ki bistveno vplivajo na izvedbo turističnega paketa ali na prevoz potrošnika v kraj potovanja, lahko potrošnik od pogodbe o paketnem potovanju odstopi in je upravičen do povračila vseh plačil brez plačila kakršnekoli odstopnine."


Zavarovanje počitnic ni rešitev

Ponudniki zasebnih nastanitev pogoje za odpoved rezervacije določajo sami in jih morajo jasno navesti ob rezervaciji. Nekateri omogočajo odpoved kadarkoli, nekateri le do določenega obdobja pred datumom rezervacije, tretji pa v nobenem primeru ne vračajo denarja. Spletne platforme za rezervacije nastanitev, kot sta Booking in Airbnb, imajo te dni na svojih straneh posebej izpostavljena obvestila, kako ravnati v izrednih okoliščinah, povezanih s covidom-19. A dodajajo, da v večini primerov rezervacije, ki so bile opravljene po marcu 2020, ne bodo zajete v pravilniku o izrednih okoliščinah. Tudi pri zavarovanju potovanj je podobno. Zavarovalnice opozarjajo, da je koronavirus že tako močno razširjen in možnost odpovedi potovanja preveč pričakovana, da bi se v primeru odpovedi z zavarovanjem, sklenjenim po koncu februarja 2020, povrnila škoda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta