Cepljenje: Z veliko spretnosti je šesti odmerek dosegljiv

Andreja Kutin Lednik
23.01.2021 06:00
V Mariboru težav pri pridobivanju šestega odmerka iz vial ne opažajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Priprava cepiva v Centralni lekarni UKC Maribor. Brizge s cepivom zapakirajo v vrečke z označeno uro priprave cepiva, saj ga je treba po pripravi porabiti v štirih urah. 
UKC Maribor

Po potrditvi Evropske agencije za zdravila, da lahko iz ene stekleničke oziroma viale v cepilnih centrih pridobijo tudi šest odmerkov in ne le pet, kot je sprva predvidel Pfizer, so to prakso po vladnih navodilih pričeli uveljavljati tudi v slovenskih centrih za razdeljevanje cepiva.

A v praksi se je realizacija izkazala precej bolj zahtevna kot na papirju. Število doz je namreč precej odvisno od opreme, predvsem brizg, s katerimi zdravstveni delavci opravljajo cepljenje, pojavljajo pa se tudi razlike med vialami. Načeloma proizvajalci v embalažo natočijo nekoliko več učinkovine, saj se pri delu s tekočino nekaj tekočine izgubi. Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič opozarja na to, da šesti odmerek ni nujno zagotovljen v vsaki viali, zagotovijo ga lahko z brizgalkami, ki imajo notranji del podaljšan tako, da iztisnejo tudi tekočino iz ozkega dela, na katerega se pričvrsti injekcijska igla. A obstajajo še drugi načini za varčevanje s cepivom.

Aleksander Jus: "Uporabljamo najtanjše igle, saj je tudi to pomembno pri varčevanju s cepivom"
Andrej Petelinšek

V UKC Maribor cepivo pripravljajo sproti zaradi omejenega roka uporabe, potem ko je cepivo odtaljeno. "Ena viala vsebuje pet odmerkov, z zelo spretnim in natančnim delom nam uspe dobiti tudi šesti odmerek, in sicer v okoli 95 odstotkih," opiše delo v Centralni lekarni UKC Maribor predstojnica lekarne Maja Petre. V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca so najprej cepili z dvomililitrskimi brizgami, sedaj pa so dokupili bolj natančne mililitrske brizge, tako imenovane inzulinke, ki se sicer uporabljajo za vbrizgavanje inzulina pri sladkornih bolnikih. "Uporabljamo tudi najtanjše igle, saj je tudi to pomembno pri varčevanju s cepivom," pravi Aleksander Jus, pomočnik direktorja mariborskega zdravstvenega doma, kjer prav tako iz ene viale v veliki večini dobijo šest odmerkov. Ena doza cepiva vsebuje 0,3 mililitra tekočine. Prav tako v mariborskem zdravstvenem domu ne opažajo neskladij med količinami dobavljenega in apliciranega cepiva. Zaradi šestega odmerka naj bi namreč ponekod zmanjšali količino dobavljenega cepiva. "Je pa prepovedano mešati viale, denimo, da bi ostanek iz ene viale združili s cepivom iz druge," poudarja Jus. V tem tednu so z drugim odmerkom Pfizer-BioNTechovega cepiva cepili zdravstvene delavce in starostnike v domovih za ostarele, pričeli pa so tudi cepiti s cepivom Moderne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta