Cepljenje zoper covid-19: Prenaročanje zaradi manjše dobave

Vida Božičko
30.04.2021 05:50
V Mariboru v teh dneh cepljenje poteka nekoliko počasneje. V Slovenijo prihajajo večje pošiljke cepiva. Na vrsti bo starostna skupina od 50 let
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po praznikih bodo za cepljenje na vrsti starejši od 50 let.
Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Cepilni centri bodo v prihodnjih dneh stopnjevali cepljenje, pri tem jim bodo po potrebi pomagali pripadniki Slovenske vojske in civilne zaščite, je napovedal zdravstveni minister Janez Poklukar. Predvidoma bo v prihodnjih dneh dobavljenih 140.000 odmerkov cepiv, v celotnem maju pa 455.660. Največja bo pošiljka cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech. Slovenija naj bi prejela 336.960 odmerkov tega cepiva. Pričakovati je tudi 57.600 odmerkov cepiva Moderne in 61.000 odmerkov cepiva proizvajalca Johnson & Johnson. Glede na zadnje podatke NIJZ pa za maj še ni potrjeno, koliko odmerkov cepiva bo Sloveniji dobavil proizvajalec AstraZeneca. Zadnja znana dobava 69.900 odmerkov naj bi bila danes.

V tem tednu v večini cepilnih centrov cepijo 60-letnike. Tako tudi v Mariboru, kjer pa cepljenje te dni poteka nekoliko počasneje, saj so prejeli manj cepiva. Največ zapletov je nastalo pri dobavi cepiva Moderna in zaradi manjše dobave so morali prenaročiti 136 ljudi. "Takoj po prvem odmerku določimo datum za drugi odmerek, a smo v preteklem tednu dobili informacijo, da bomo ta teden dobili le polovico predvidenih odmerkov Moderninega cepiva. Nekatere smo zato obvestili, da je njihov termin prestavljen," je pojasnil Aleksander Jus, pomočnik direktorja mariborskega zdravstvenega doma. Cepivo bodo ta konec tedna vendarle dobili, zato bodo ti, ki so jim termin odpovedali, na vrsto prišli že v začetku prihodnjega tedna.

V Kočevju spet najhitrejši

V prihodnjem tednu se zaradi dodatnih količin cepiva v državi napoveduje večja cepilna akcija. "Na nas je, da vsi skupaj odgovorno pristopimo k cepljenju in v najkrajšem času cepimo čim več ljudi," je pozval zdravstveni minister in napovedal cepljenje starejših od 50 let.

V Mariboru so cepivo za to starostno skupino že naročili. "Računamo, da bomo pošiljko prejeli v torek. V prihodnjem tednu bomo tako začeli cepiti vse starejše od 50 let in tudi vse, ki se bodo naknadno prijavili v druge starejše starostne skupine," je pojasnil Jus in še dodal, da so za prihodnji teden naročili 5565 odmerkov cepiva in upajo, da bodo tako količino tudi dobili.

V Kočevju bodo 50-letnike pričeli cepiti že danes. Na seznamu jih je za zdaj okoli 260 in ti bodo cepljeni še pred prvim majem. "Smo pa zdaj začeli še bolj oglaševati cepljenje za to starostno skupino in nove prijave že prihajajo. V prihodnjem tednu bomo tako še naprej cepili to starostno skupino," razlaga vodja cepilnega centra v Kočevju Primož Velikonja, ki upa, da se bodo v prihodnjih tednih še bolj spustile starostne omejitve. "Pri nas imamo na seznamih še vsaj 700 ljudi, ki so mlajši in se želijo cepiti. Upamo, da bo strategija to čim prej dopustila," je dejal.

Ko so cepljeni starejši, je vseeno, kdo je naslednji

Ali bo strategija še naprej predvidevala spuščanje po deset let, še ni znano, vendar pa je imunolog Alojz Ihan za Večer pojasnil, da to ne bi bilo več smiselno: "Če ne bo težav pri zagotavljanju cepiv, potem nima smisla te starostne meje spuščati, pač pa jo je treba umakniti. Potem ko bomo cepili vse starejše od 50 let, lahko cepimo vse, ki si to želijo. Pri ljudeh nad 50 let je namreč večje tveganje za hospitalizacijo. Ko imamo te ljudi pocepljene, začnemo cepiti zato, da se epidemija ne razširja, in pri tem je vseeno, kdo pride prej na vrsto." Tudi posamezne poklicne skupine po mnenju Ihana ne bo več treba prednostno umeščati na sezname, saj bo glede na napovedi cepiva dovolj.

Po praznikih bodo za cepljenje na vrsti starejši od 50 let.
Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Starostno skupino 50 let in več bodo v Kočevju cepili s cepivom Pfizer in Velikonja računa, da bodo tudi naslednjo starostno skupino cepili z njim, saj zdaj prihajajo večje količine cepiva prav tega proizvajalca. AstraZeneca je zdaj prednostno namenjena za druge odmerke, enako velja tudi za Moderno. A kot je pojasnil Ihan, priporočila glede uporabe različnih cepiv za različne starostne skupine ne veljajo več. "Priporočil, katero cepivo namenimo komu, ni več, le prebolevnikom ne namenimo cepiva Johnson & Johnson," je dejal. Glede morebitnega tretjega odmerka pa je za zdaj še zadržan: "Tretji odmerek je za zdaj le ideja proizvajalca BioNTech. Če bi cepljenje v jeseni morali ponoviti, se bo šele pokazalo. Ta misel o morebitnem tretjem odmerku se je pojavila zaradi krivulje padanja protiteles po določenem času, vendar pa manj protiteles ne pomeni nujno manjše zaščite pred virusom."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta