Člani Knovsa v nenapovedan nadzor na NPU, da bi preverili poteze notranjega ministra Aleša Hojsa

Ž.V.
27.08.2020 13:55

Skupina petih članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je danes opravila nenapovedani nadzor na policiji oziroma NPU. Nemec: "Vladavina prava zahteva, da ni nikogar nad pravom, da pravna pravila veljajo za vse enako. Za državljane, policijo in seveda tudi politiko, ki vodi MNZ in preko njega organa v sestavi"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranji minister Aleš Hojs.
Andrej Petelinsek

"Dolžnost Knovsa je, da preveri vsebino usmeritev in obveznih navodil ministra Aleša Hojsa ter njihov vpliv na zakonito delo policije," je sporočil predsednik Knovsa in poslanec SD Matjaž Nemec po tem, ko so poslanci, člani Knovsa, na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) danes izvedli nenapovedani nadzor. Poleg Nemca sicer še Blaž Pavlin (Nsi), Anja Bah Žibert (SDS), Rudi Medved (LMŠ) in Primož Siter (Levica).
Dotikali naj bi se več tem, tudi kadrovske politike, zanimal naj bi jih postopek imenovanja novega pomočnika direktorja NPU, pa tudi nedavni izredni nadzor nad tajnimi podatki, ki so ga na NPU izvedli inšpektorji notranjega ministrstva. Zlasti pa naj bi jih zanimala vloga ministra Aleša Hojsa in nadzorov, ki jih je ukazal nad zaključenimi primeri NPU. 
{twitter}https://twitter.com/MatjaNemec/status/1298938978150821889{/twitter}
Nemec je na twitterju sporočil, da kakor je treba izvajati nadzor na delom organa, da ta dela zakonito, "je potrebno izvajati tudi nadzor nad nadzorniki in tistimi, ki nadzorovani službi dajejo (ne)zakonite usmeritve, ki vplivajo na njeno delo. Vladavina prava zahteva, da ni nikogar nad pravom, da pravna pravila veljajo za vse enako. Za državljane, policijo in seveda tudi politiko, ki vodi MNZ in preko njega organa v sestavi". 
Kot smo izvedeli, so opravili pogovore z vodjo kriminalistov Vojkom Urbasom, vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije Andrejem Juričem in vršilcem dolžnosti direktorja NPU Urošem Lepošo. Skrb, ki izhaja iz potez ministra Hojsa, je, da se še ni zgodilo, da bi bili sicer širše zastavljeni nadzori usmerjeni na tako zelo specifične vsebine, sploh pa ne s strani ministra. Kot smo izvedeli, minister zahteva redno poročanje in zaključek postopkov nadzora do konca septembra, kljub temu, da bi ti utegnili trajati dlje. Knovs, ki je z nadzorom tudi na twitterju sprožil burno razpravo, primera sicer še ni zaključil in bo po naših informacijah na tem še delal, najkasneje do konca nadzora. 
{twitter}https://twitter.com/ZanMahnic/status/1298940561978732544{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/Je_rca/status/1298942462262738944{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/ZanMahnic/status/1298947070888497152{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/mgregorcic/status/1298953999295672320{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta