Črni petek: Tako se pravilno pripravite na dan popustov. Kaj pa Slovenci v času zaprtja najpogosteje kupujemo prek spleta?

Gregor Grosman Gregor Grosman
26.11.2020 14:04
Ljudje povprašujejo predvsem po izdelkih za dom, delo in šolo od doma ter po izdelkih, ki nadgrajujejo ter dopolnjujejo njihov življenjski stil. Kupci so se v času prvega epidemiološkega vala opremili z osnovno računalniško opremo, trenutno pa svoje domače učilnice in pisarne v večini primerov dopolnjujejo z artikli potrošnega materiala.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Jutri bomo obeležili črni petek, ki velja tradicionalno za dan velikih popustov v trgovinah, k nam pa se je razširil iz ZDA. "Black Friday" sledi zahvalnemu dnevu in označuje začetek sezone prazničnih nakupov, sledil pa mu bo "Cyber Monday", ko si lahko kupci obetajo popuste v spletnih trgovinah. Ker pa je zaradi pandemije koronavirusa večina trgovin zaprtih, se kupci že sedaj obračajo k spletnim trgovcem.

Zanimalo nas je, kaj Slovenci v času zaprtja (lockdowna) najpogosteje kupujemo in ali se je prek spleta kaj povečalo povpraševanje po prodaji tehničnega blaga, glede na to, da tega trenutno v fizičnih trgovinah ne moremo kupiti? Pa tudi, ali so na drugih področjih morda večja odstopanja. Da v času drugega epidemiološkega vala kupci množično posegajo po artiklih, značilnih za nakupovalne "korona" košarice, so nam odgovorili pri Mimovrste.com. "Največ povpraševanja trenutno beležimo po pisarniških stolih, spletnih kamerah, tiskalnikih in skenerjih, kartušah in tonerjih in ostalih manjših elektronskih napravah. Ogromno povpraševanja je tudi po zaščitnih higienskih maskah, artiklih hitre potrošnje, kot so čistila, hrana za male živali in podobno," pojasnjuje vodja marketinga Mojca Gorenc. Opažajo, da so se kupci v času prvega epidemiološkega vala opremili z osnovno računalniško opremo, trenutno pa svoje domače učilnice in pisarne v večini primerov dopolnjujejo z artikli potrošnega materiala. Po besedah Gorenčeve več pozornosti usmerjajo v nadgradnjo udobja in praktičnosti, saj trenutne razmere lahko trajajo dlje časa, kot smo si predstavljali še na začetku epidemije.

Stekle so priprave na praznične dni 

Zadnji mesec dni pri Mimovrste beležijo povečano povpraševanje tudi po otroški opremi, igračah in ostalih artiklih, primernih za darila. "Sklepamo lahko, da so se kupci predčasno začeli pripravljati na praznično obdobje, ki je pred nami, nakupovanja daril v tem času ne prepuščajo več naključjem, saj trenutno ni znano, ali bo letos nakupovanje v fizičnih trgovinah dostopno in omogočeno," meni Gorenčeva.

Uroš Mesojedec, glavni izvršni direktor družbe Big Bang pa nam je povedal, da so se nakupovalne navade letos zagotovo spremenile. "Kot opažamo v Big Bangu, ljudje povprašujejo predvsem po izdelkih za dom, delo in šolo od doma ter po izdelkih, ki nadgrajujejo ter dopolnjujejo njihov življenjski stil. Nadgradili smo ponudbo, uvedli nove kategorije za šport in zdravje, pameten način življenja ter za višjo kvaliteto bivanja, kljub spremenjenim nakupovalnim navadam in hitremu tempu življenja je namreč dom še vedno tisti, kamor se ljudje zatečejo k miru in udobju, zdrav življenjski stil in kvaliteta bivanja pa verjetno še nikoli doslej nista bila pomembnejša kot v današnjih dneh," tako Mesojedec. 

Da je v drugem valu najbolj narastla prodaja prenosnikov, spletnih kamer, slušalk in mikrofonov, ugotavlja tudi Aljoša Domijan z enaA.com, ki dodaja, da je pomanjkanje teh izdelkov čutiti v celi Evropski Uniji. Takoj po zaprtju pa je izrazito padla prodaja zimskih gum, še ugotavlja. 

Tako polni so bili trgovski centri na črni petek v preteklosti, fotografija je nastala v trgovini Macy's v New Yorku. Letos takšnim prizorom ne bomo priča, nakupovanje se je zaradi pandemije koronavirusa preselilo na internet.
Reuters

V Big Bangu so prepričani, da so Slovenci in Slovenke črni petek zelo dobro sprejeli. Opažajo, da številni prav glavna nakupovalna praznika, torej črni petek in spletni ponedeljek, izkoristijo za nakupe novoletnih daril. Veliko pa je tudi nakupov nekoliko dražjih naprav, ki so v teh časih znižane in si jih ljudje lažje privoščijo, dodajajo. Popusti se sicer razlikujejo od kategorije do kategorije oziroma odvisno od posamezne blagovne znamke in lahko segajo tudi prek 40 odstotkov. Letos bosta oba nakupovalna praznika minila v bistveno spremenjenih razmerah, saj so vse trgovine s tehničnim blagom v državi zaprte. Zaradi bistveno povečanih nakupov prek spleta so ekipo spletnega video svetovanja in klicni center še okrepili, nadgradili so lastno dostavo, kupcem pa že pred časom ponudili tudi video nakupovalno izkušnjo, ki je bila po besedah Uroša Mesojedca odlično sprejeta. Kupcem svetujejo, naj preverijo ponudbe, ki se v tem trenutku "bleščijo" na trgu, in se pred nakupom posvetujejo s strokovnjaki. "To še posebej velja za tehnične izdelke, saj je nabor na trgu zelo velik, posledično pa je težko najti pravi izdelek, ki bi ustrezal dejanskim potrebam posameznika za pravo ceno," zaključi Uroš Mesojedec.

V Amazonovih logističnih centrih imajo zaposleni že lep čas veliko dela. V Nemčiji delavci sindikata Verdi stavkajo in zahtevajo boljše delovne pogoje in višje plače.
EPA

Letos so pri enaA za kupce pripravili okrog 200 izdelkov z višjimi Black Friday popusti, kar je po besedah Domijana sicer nekaj manj kot lani, a ponudbe so boljše, pravi. "Najbolj smo zadovoljni (pa tudi kupci to najraje kupujejo) z izdelki z visokimi popusti blagovnih znamk Sony, Bose, Braun, Oral B, Philips, Samsung, Xiaomi in Vox. Ocenjujemo, da so slovenski kupci Black Friday vzeli za svojega." V petek pričakujejo še višji obisk, kar se bo glede na izkušnje preteklih let raztegnilo do ponedeljka. Obseg popustov za črni petek je v primerjavi s tujino neprimerljiv, tako je tudi vpliv na našo celotno prodajo manjši, še pojasni Aljoša Domijan, zato so ga tudi nekoliko razširili in so s prvimi popusti začeli že v začetku novembra. "Če k temu dodamo še decembrsko novoletno prodajo, pa je seveda prodajna zelo pomembna za naš letni rezultat," zaključi sogovornik.

Pri Mimovrste, kjer že sedmo leto pripravljajo in nudijo posebno ponudbo v času črnega petka, se na omenjeni praznik nakupovanja pripravljajo več mesecev, saj ta dan predstavlja dan rekordno oddanih naročil in povpraševanj, smo še izvedeli. Pri spletnem trgovcu razkrivajo, da so se rekordom iz preteklosti v letošnjem letu približali že v času prvega epidemiološkega vala. Ponudbo črnega petka so se letos odločili razširiti na daljše časovno obdobje, saj so prve popuste in artikle vključili v promocijo že v sredini oktobra, ponudbo pa bodo povečevali vse do petka, 27. novembra. "Do danes je v promocijo vključenih že več kot 3.000 artiklov iz 17 oddelkov, novi artikli se bodo v ponudbo še dodajali," odgovarja Mojca Gorenc.

Strokovnjaki opozarjajo, da številni trgovci pred napovedanimi znižanji visoke popuste oglašujejo glede na priporočene cene izdelkov, ki jih kupci v praksi skoraj nikoli ne plačajo. Po nekaterih raziskavah so potrošniki ob lanskem črnem petku prihranili v povprečju 8 odstotkov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta