"Da" dijakov in študentov za pogoj PCT, ostro pa so proti plačljivim testom. Kaj je razlog?

Vanessa Čokl
12.08.2021 15:05
Učencem, dijakom in študentom mora javno formalno izobraževanje ostati dostopno, opozarjajo. To, kar se zdaj obeta, pa da uvaja preveliko razločevanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Iz Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so se oglasili, da so presenečeni spričo odzivov in sporočil ministrstva za zdravje, da se študentske organizacije strinjajo s predstavljenimi pogoji za izvajanje študija v prihajajočem študijskem letu. Razumejo pogoj PCT za udeležbo pri študiju v živo, ne morejo pa pristati, da bodo testi za necepljene učence, dijake in študente po novem plačljivi.

Učencem, dijakom in študentom mora javno formalno izobraževanje ostati dostopno, opozarjajo. To, kar se zdaj obeta, pa da uvaja preveliko razločevanje med skupinami učencev, dijakov in študentov. Toliko bolj, ker je precepljen zelo nizek odstotek starejših od 15 let in bo v novo šolsko oz. študijsko leto vstopil velik delež necepljenih učencev, dijakov in študentov.

Študentska organizacija Slovenije še enkrat poziva predvsem učitelje, visokošolsko osebje, dijake in študente, da se cepijo. Predsednik ŠOS Andrej Pirjevec k temu dodaja, da je bilo spomladi študentom z vladne strani zagotovoljeno, da bo jeseni omogočeno brezplačno samotestiranje vsem študentom, na voljo bi bil en test tedensko. "Brezplačno testiranje je edini način, da je javno šolstvo v prihajajočem študijskem letu zares dostopno," pravi Pirjevec. 

Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiška Al-Mansour je za STA povedala, da vsekakor podpira samotestiranje dijakov, ozaveščanje, naj pride v šolo le zdrav dijak, in izvajanje pouka v šolskih prostorih. Pogoja PCT pa ne podpira. Če bo testiranje plačljivo, bo verjetno tudi za dijake in vsi ne bodo več obiskovali pouka, ker tisti iz socialno ogroženih družin ne bodo zmogli tega stroška. Dodaja, da ne razume, zakaj pogoji ne ostajajo, kot so bili ob koncu šolskega leta, ko so se dijaki testirali sami, zaposleni pa enkrat tedensko.

Da so informacije v zvezi s pogojem PCT zelo nejasne, opozarja tudi predsednica Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Maja Kalin. "Na našo prošnjo smo prejeli informacijo, da bomo imeli skupni sestanek z ministrstvoma za zdravje ter za izobraževanje, znanost in šport v ponedeljek." 

Vindišar za preverjanje pogojev PCT na fakultetah s čitalci na vhodih fakultet

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da so študenti popolnoma sprejeli sistem PCT kot pogoj za delovanje univerz. Glede preverjanja izpolnjevanja pogojev bodo po njegovih besedah maksimalno izkoristili sodobne sisteme. Sam je naklonjen čitalcem QR kod na vhodih fakultet. "Ne bomo nastavljali policistov, varnostnikov na vhodih. Vsak od nas se mora zavedati, da če želi vstopiti v predavalnico, v učilnico, bolnišnico, zdravstveni dom ali na nogometno tekmo, in je tam zahtevan pogoj PCT, je to treba spoštovati. Preverjanje je samo dodatek," je bil jasen.

Franc Vindišar, arhivska fotografija
Vatovec Violeta Einspieler

S predstavniki študentov, fakultet in ministrstva za izobraževanje se bodo še pred koncem meseca sestali in določili operativne naloge, njegov predlog pa je, da se na vhodih fakultet namestijo bralniki QR kod. Vindišar je sicer izpostavil, da delajo vse za to, da družba ostane odprta, pogoj za to pa bo precepljenost. O obveznem cepljenju za šolnike na ministrstvu ne razmišljajo. Je pa predvideno samotestiranje za učence zadnje triade. V kolikor bo Slovenija ostala v podobni epidemiološki fazi kot trenutno, bo samotestiranje ostalo tudi za srednješolce. "Odprta je tudi možnost uvedbe pogoja PCT za srednje šole," je priznal. Ob tem je državni sekretar pozval predstavnike šolstva, naj dajo zgled in pripomorejo k dvigu ravni precepljenosti.

Kot je še povedal Vindišar, je vse pripravljeno za to, da se z začetkom šolskega leta začne s prostovoljnim testiranjem v domačem okolju. "Nikakor si ne želimo zapiranja šol v nobenem primeru. Tudi v najbolj črnem delu epidemije lahko s pogoji PCT zagotavljamo varno okolje," je zagotovil. Cepljenje resda ne zagotavlja stoodstotne zaščite in se tudi cepljeni lahko okužijo, vendar ti izjemno redko potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, še redkeje pa intenzivno terapijo, je spomnil državni sekretar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta