Delegirani evropski tožilci: Pred ministri predlog o razveljavitvi izbire. Ministrica ne komentira

Elizabeta Planinšič
25.05.2021 17:39
Kar se je neuradno govorilo, je zdaj na papirju - Delo je objavilo predlog sklepa o tem, da se vlada ne seznani z izbiro državnotožilskega sveta o dveh tožilcih, ki naj bi delala v Evropskem javnem tožilstvu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavno vprašanje je, kaj bo sedaj naredila ministrica Lilijana Kozlovič.
Sašo Bizjak

Predlog sklepa, s katerim naj bi vlada ministrstvu za pravosodje naložila takojšnjo objavo novega poziva za izbiro evropskih delegiranih tožilcev, je pripravljen, objavil pa ga je časnik Delo. Vlada naj bi o predlogu, da naj ministrstvo za pravosodje razveljavili postopek izbire, glasovala jutri ali v četrtek, smo izvedeli neuradno.

Gre za postopek, v katerem je državnotožilski svet izbral dva kandidata, ki naj bi zasedla mesti delegiranih evropskih tožilcev v Evropskem javnem tožilstvu. Ministrstvo za pravosodje je nato vladi poslalo v seznanitev, da naj bi to delo prevzela specializirana državna tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler. A kot smo že poročali, vlada vse od decembra njunih imen ne uvrsti na dnevni red, razlog naj bi bil, da tožilca nista po godu premierju Janezu Janši, saj sta se v preteklosti ukvarjala z zadevami, povezanimi s premierjem.

Evropsko javno tožilstvo bo operativno začelo z delom prvi dan junija, a brez slovenskih tožilcev. Ministrica Lilijana Kozlovič vztraja, da je bila izbira kandidatov v skladu z zakonom in izvedena strokovno ter da od teh imen ne bo odstopila. Da izbor ni vprašljiv, so potrdili tudi na vrhu Evropskega javnega tožilstva. A vztraja tudi Janša.

Ministrica Kozlovič predloga sklepa danes ni komentirala, tako ni znano, kaj bo storila, ko bo pred ministre položen omenjeni predlog - tega je pripravil generalni sekretariat vlade. Da želi Janša s to potezo doseči, da bi ministrica odstopila, prihajajo ugibanja iz politike. In to zato, ker ni sama že prej ustavila izbire njemu neljubih kandidatov. Ministrica sicer zatrjuje, da ji je Zdravko Počivalšek, gospodarski minister in predsednik stranke SMC, iz katere je tudi Kozlovičeva, pri tej temi bil v podporo, zato je vprašanje, kaj bo, ko bo sklep pred njim, storil Počivalšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta