Digitalna identiteta: Če potrebujete zgolj dostop do portala zVem, za potrdilo pred dopustovanjem raje izberite smsPASS

Gregor Grosman Gregor Grosman
10.06.2021 06:00
Za dostop do storitev portala zVem mora posameznik razpolagati z enim od kvalificiranih digitalnih potrdil (Sigen-ca, Sigov-ca, Posta@CA, AC NLB, Halcom CA), ki jih namestimo na računalnik, ali z mobilno identiteto smsPASS, ki dostop omogoča z enkratnim geslom. Bistven podatek je, da je treba za pridobitev digitalne identitete osebno obiskati prijavno mesto, kjer boste opravili osebno identifikacijo pri uradni osebi. Ne glede na to, ali nameravate oddati vlogo za brezplačno potrdilo Sigen-ca ali smsPASS.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vlada izpostavlja, da je tak postopek potreben zaradi zagotavljanja dovolj visoke ravni zanesljivosti izkazovanja identitete preko spleta. A zanimivo je, da denimo borznoposredniške hiše, kot je Ilirika, omogočajo odprtje trgovalnega računa zgolj na spletu. Brez predhodnega fizičnega obiska. Po internetu se oseba identificira, potrebuje le delujočo spletno kamero na telefonu, tablici ali računalniku. Povsem digitalen pristop bi torej bil mogoč, a država se je odločila drugače.

 

​Hiter prevzem potrdila

Kvalificirano digitalno potrdilo za fizične osebe Sigen-ca lahko pridobijo osebe, starejše od 15 let, ki imajo slovensko davčno številko in EMŠO. Veljavno je pet let, za oddajo vloge pa boste potrebovali osebni dokument in termin na upravni enoti. Poleg uporabe portala zVem boste lahko potrdilo uporabili tudi za storitve eUprave, eDavkov, eZpiza, na daljavo lahko denimo podaljšate tudi registracijo avtomobila.

Za aktivacijo mobilne identitete smsPASS je treba le slediti navodilom in zanjo ne potrebujete računalnika.

Že pri oddaji vloge potrebujete aktiven elektronski naslov, saj boste po elektronski pošti v nekaj dneh prejeli referenčno številko, po navadni pošti pa nekoliko pozneje še avtorizacijsko kodo za prevzem potrdila. Navodila, kako ga prevzeti in namestiti v spletni brskalnik, so precej jasno napisana, klikanje neukim olajša tudi pripravljen video, za prevzem pa imate mesec dni časa. Potrdilo boste prevzeli in namestili v nekaj minutah.

Portal zVem varno hrani posameznikove zdravstvene informacije, med njimi tudi zelo želena potrdila o cepljenju za lažje prehajanje meja.

​Če želite biti mobilni

Več ljudi se bo verjetno odločilo za smsPASS, mobilno identiteto, ki jo izkazujete s svojim mobilnikom in je ni treba nameščati na računalnik. Vse, kar potrebujete, so telefonska številka in telefon, ki sprejema kratka sporočila, ter katerakoli naprava, ki je povezana z internetom - lahko je tudi tablica ali pametni telefon. V državni portal zVem se boste prijavili z uporabniškim imenom in geslom, gre pa za sistem dvojne avtentifikacije. Podobno kot pri spletnem bančništvu.

Aktivacijsko kodo, ki jo prejmete po pošti nekaj dni po oddanem zahtevku (mi smo čakali tri dni), vpišete v zahtevano spletno formo, po prijavi v uporabniške strani SI-PASS pa boste na registrirani mobilnik prek sporočila SMS prejeli enkratno geslo, ki ga boste vpisali v zVem, in tako boste pridobili dostop do potrdil o prebolelosti, cepljenju ali testiranju na novi koronavirus. Vse povezave, ki jih boste morali obiskati, boste našli v elektronskem sporočilu in zgolj sledite navodilom.

Če ste se odločili za pridobitev kvalificiranega digitalnega potrdila, lahko smsPASS aktivirate naknadno, na spletu, ne da bi morali za to še enkrat osebno oddati vlogo.

 

​Zasedeni pomočniki

Ker smo imeli nekaj težav z uporabo dveh digitalnih certifikatov na enem računalniku, smo skušali za pomoč priklicati podporo uporabnikom Državnega centra za storitve zaupanja SI-TRUST, a nam je telefonski odzivnik vztrajno javljal: "Trenutno beležimo povečano število klicev. Prosim, pokličite kasneje ali nam pošljite vprašanje na elektronski naslov ekc@gov.si." Klic se je zatem prekinil. Svetujemo vam uporabo enega kvalificiranega digitalnega potrdila na posameznem računalniku, če potrebujete zgolj in samo dostop do portala zVem zaradi pridobivanja prej omenjenih potrdil za lažje dopustovanje, pa raje izberite smsPASS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta