Kako do potrdila, ki bo zadostovalo za potovanje čez mejo? Možnosti je več

Za prevzem spletnega certifikata, s katerim je mogoče kar doma natisniti potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali opravljenem testu, je možnih več načinov. Na portal zVem se tako lahko prijavite z digitalnim potrdilom, za katerega zaprosite na upravni enoti, ali z mobilno identiteto smsPASS, ki pa jo je možno dobiti na več mestih. Preverili smo, kakšne so čakalne vrste, kje lahko vloge v resnici oddamo in kako dolg je postopek.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V UŠC Leona Štuklja lahko vlogo za smsPASS oddate brez predhodne najave. 
Sašo Bizjak

"Deset dni je minilo med klicem na upravno enoto in tem, da zdaj čakam na oddajo vloge," je dejala gospa, ki je na mariborsko upravno enoto prinesla izpolnjen obrazec za digitalno potrdilo. "Dovolj zgodaj sem se spomnila na to, tako da pridobitev potrdila o cepljenju ne bo vplivala na organizacijo mojega dopusta," je še dejala gospa. Druga je medtem odvihrala le s telefonsko številko, na kateri se lahko naroči za obisk upravne enote: "Zdaj grem domov in jih bom poklicala, da mi dajo termin, ko bom lahko prinesla vlogo." Tudi tretja stranka ni bila najbolj zadovoljna: "En teden čakaš na to, da prideš na vrsto, potem še štiri do pet dni čakaš na pošto. Šele nato sledi postopek registracije. Obe z referentko sva se strinjali, da vse skupaj ne deluje najbolje, sistem je preveč zakompliciran."

Na Upravni enoti Ravne smo vlogo za digitalno potrdilo oddali kar sami in s tem praktično preverili potek - najprej smo zaprosili za termin in iz sprejemne pisarne zelo hitro prejeli odgovor, da je mogoče pristopiti nenajavljen v za to določenih uradnih urah sprejemne pisarne. Tam smo nato tudi oddali vnaprej izpolnjeni obrazec, natisnjen predhodno prek spletne strani, zato je bila oddaja preprosta, tudi gneče v tistem času ni bilo, čeprav je vlog za digitalno potrdilo vse več. Kljub temu pa je treba računati s povprečno nekaj manj kot enim tednom za dejanski dostop, torej za prejem potrebnih kod in s tem aktivacijo digitalnega potrdila.

Po podatkih načelnice UE Ravne Vlaste Božnik so na upravni enoti maja prejeli 281 vlog (214 za potrdilo Sigen-ca in 67 za pridobitev mobilne identitete smsPass), v juniju pa že do včeraj skupno 429. Za primerjavo: v letu 2020 so obravnavali 512 tovrstnih vlog, v dobrem polletju letos pa skupno že 908. Bistveno večji pritok vlog beležijo na praktično vseh upravnih enotah.

 

​Nekateri dodatni centri že zaživeli, ne pa vsi

Vlada je za lažji dostop do potrdil tako odprla še nekaj dodatnih prijavnih mest. Vloge za smsPass je po novem mogoče oddati v cepilnih centrih, finančnih uradih, centrih za socialno delo in ministrstvu za pravosodje.

Na Finančni upravi Celje tako denimo že sprejemajo stranke za pridobitev mobilne identitete, v tem tednu opažajo povečano število klicev. Direktorica FU Celje Zvezdana Gržina pojasnjuje: "Stranke se morajo naročiti po telefonu ali preko elektronske pošte. Če pokličejo po telefonu, se z njimi dogovorimo za želen in prost termin. V primeru elektronskih sporočil nanje odgovorimo isti dan, na sporočila, prejeta v popoldanskem času, pa naslednji dan. Trenutno naročamo za tri delovne dni vnaprej oziroma v dogovoru s stranko. Na uradu tekoče sprejemamo naročila, prav tako prijavna služba SI-TRUST​ deluje nemoteno in večjih težav ne zaznavamo. Identifikacija stranke in vpis v sistem SI-PASS trajata nekaj minut, stranka prejme potrdilo o oddaji zahtevka za pridobitev smsPASS, na podlagi katerega nato sama doma uredi nadaljnji postopek registracije in dostop do portala zVem."

Tudi v nekaterih centrih za socialno delo naročila že sprejemajo. Tako je denimo v Mariboru, na Ptuju in v Ormožu pa imajo še nekaj težav. "V preteklih dneh smo usposobili naše sodelavce tako v enoti Ptuj kot v enoti Ormož za izdajo digitalnih potrdil, vendar dostopa do potrebne aplikacije, da bi delo lahko tudi začeli, danes, v sredo opoldne, še nimamo. Ga pa v kratkem pričakujemo. Ljudem, ki že kličejo in jih zanima, ali je mogoče do digitalnega potrdila tudi z našo pomočjo, za zdaj povemo, kakšen je postopek, in jih prosimo za telefonsko številko, da jih bomo takoj, ko bomo lahko začeli delo, poklicali in se zmenili za termin srečanja. Priti morajo namreč do nas. Tisti, ki se jim zelo mudi, se zato te dni običajno odločajo poskusiti s pridobitvijo na upravni enoti," je dejal Miran Kerin, direktor Centra za socialno delo Spodnje Podravje.

 

V cepilnem centru v Mariboru brez naročanja

Brez predhodnega naročanja pa se lahko oglasite v mariborskem cepilnem centru. V Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja bo ob izhodu zdaj vsak dan razen v nedeljo in ponedeljek ekipa, ki bo sprejemala vloge. Tam bodo od sedmih zjutraj do sedmih zvečer. Vsak posameznik se tako lahko oglasi z osebnim dokumentom in se tam identificira. "Mi smo samo vmesna točka. Tukaj lahko vlogo oddate, mi pa jo nato predamo Finančni upravi. Naša naloga je le, da ljudi identificiramo," je dejala Željka Kralj, ki vloge tam zbira. Še preden so točko odprli, so že imeli petnajst vlog, tako da računajo na velik odziv. "Super je, da lahko kar tukaj oddamo vlogo. Če sem se že cepil, je to samo še ena postaja, ki jo opravim mimogrede," je dejal eden od mimoidočih. In skorajda vsi, ki so cepilni center zapustili, so se tam tudi ustavili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta