Dijaki na test prihodnji petek. Samotestiranje bo potekalo v šoli

Urška Mlinarič
09.04.2021 19:00
Srednješolski ravnatelji temu nasprotujejo, so za testiranje doma. Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev osnovnih šol: "Avstrijski model izvajanja samotestiranja - ta poteka v šoli - se ne zdi slab"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvo samotestiranje ob strokovni pomoči bo v šolah izvedeno že prihodnji petek, 16. aprila. 
Lana Ferlinc

Doslej je minister za zdravje Janez Poklukar zatrjeval, da naj bi samotestiranje za učence tretje triade in dijake potekalo doma, na današnjem sestanku pa so srednješolski ravnatelji izvedeli, da naj bi jih izvajali v šoli. "Na podlagi izkušenj iz tujine in po mnenju stroke smo presodili, da je najprimernejše in najučinkovitejše, da se testiranje izvaja v šolah," je pojasnil Poklukar. Testiranje je prostovoljno, saj minister ocenjuje, da smo dovolj zrela družba, da tovrstnega ukrepa ni treba predpisovati z dekretom. Izvajanje v šoli pa naj bi prispevalo tudi k temu, da bi se iz tedna v teden več šolarjev in dijakov odločalo za testiranje. Prvo samotestiranje ob strokovni pomoči bo v šolah izvedeno že prihodnji petek, 16. aprila.

Gregor Pečan: "Avstrijski model izvajanja samotestiranja - ta poteka v šoli - se ne zdi slab." 
Tit Košir

"Ne nasprotujemo samotestiranju, a ne morejo odgovornosti za njegovo izvajanje prenesti v šolski prostor in na učitelje," je po predstavitvi informativnega filma o testiranju povedala Frančiška Al Mansour, predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije. Testiranje bi moralo biti izvedeno za vse pod enakimi pogoji, dodaja in se sprašuje, kaj bodo v času, ko se bodo nekateri testirali, počeli drugi. Sporno pa se ji zdi tudi to, ker bodo s tem dijaki in profesorji zgubljali čas za pouk. Z ravnatelji osnovnih šol se bodo predstavniki ministrstva za izobraževanje in zdravje sestali prihodnji teden, medtem ko so bili danes na pristojno ministrstvo vabljeni le štirje ravnatelji, ki so, kot je povedal Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljev osnovnih šol, ocenili, da se jim avstrijski model izvajanja samotestiranja - ta poteka v šoli - ne zdi slab.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) pa nasprotujejo zamisli, da bi bilo izvajanje testiranja učencev in dijakov v zadnjem triletju osnovnih šol in v srednjih šolah preneseno na učiteljice in učitelje. Ti za jemanje brisov in spremljajoče postopke testiranja niso usposobljeni, zato ne morejo prevzeti odgovornosti za morebitne negativne posledice, ki bi jih morda imelo izvajanje te naloge, ali se izpostavljati morebitnim tožbam v zvezi s postopki proti njim, so zapisali v Svizu. Prav tako opozarjajo, da odvzemanje brisov ni obveznost, ki bi bila zapisana v sklenjenih pogodbah o zaposlitvi. "Enostransko vladno vsiljevanje prevzemanja obveznosti pri prostovoljnem testiranju učencev in dijakov je nesprejemljivo, saj gre za delovno obveznost, ki bi jo morala vlada predhodno dogovoriti s Svizom, ki je legalni in legitimni reprezentativni zastopnik zaposlenih, ko gre za spreminjanje ali povečevanje delovnih obveznosti," so še zapisali v sindikatu.

Spomnimo: poizvedovanje med starši in dijaki je pokazalo, da je le petina starejših šolarjev in dijakov zainteresirana za samotestiranje, ki sicer poteka tudi v Avstriji, Veliki Britaniji, Nemčiji in na Češkem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta