Nočna omejitev gibanja odpravljena, odpirajo se vse trgovine, saloni, turistične agencije ... Kaj se še sprošča s ponedeljkom?

Žana Vertačnik
09.04.2021 15:51
Po 11-dnevnem zaprtju države bodo prihodnji teden v veljavi ukrepi za rdečo fazo, in sicer po prenovljenem semaforju. Še vedno prepovedano zbiranje, prav tako prehajanje med regijami.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

"Močno smo zakorakali v tretji val, glavno in najpomembnejše sporočilo pa je, da ste se državljani v teh dneh držali preventivnih ukrepov in na ta način omogočili, da danes nismo v črni fazi, ampak smo med oranžno in rdečo fazo," je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. To pa ne pomeni, da smo že iz najhujšega, je opomnil. "Strokovnjaki smo v zadnjih dneh pretresali vladni semafor in menimo, da dosegamo pomembne premike, da kljub težki situaciji sproščamo in omogočamo družbeno življenje," je nadalje povedal minister. 

Vlada je skupaj s strokovno skupino pripravila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Veljajo ukrepi, določeni v rdeči fazi.

Prihodnji teden bodo v veljavi ukrepi po novem semaforju. Takrat bi predvidoma lahko prešli v rdečo fazo, ne glede na dejansko stanje pa bodo veljali ukrepi rdeče faze.

"Ko govorimo o rdeči fazi, je treba izpostaviti odpiranje šol. Odprte so vrtci in osnovne šole, ravno tako srednje šole po modelu C, s tem, da dijaki četrtih letnikov redno obiskujejo srednjo šolo," je povedal zdravstveni minister. Nočna omejitev gibanja je v celoti odpravljena, je pa v veljavi omejitev zbiranja na javnih mestih. Prehajanje med regijami je dovoljeno le izjemoma.

Začasno so prepovedane vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke (izjema pri slednjih: če jih dovoli pristojni minister), so podrobnosti sporočili zvečer, po dopisni seji vlade. 

Na fakultetah bo lahko do deset ljudi, odpirajo se knjižnice in galerije.

Pod pogojem trgovčevega negativnega testa se s ponedeljkom odprejo vse trgovine pa frizerski in kozmetični saloni, saloni za nego malih živali, jezikovne šole, turistične agencije, nepremičninsko posredovanje, terapevtske storitve ...

Odloki bodo od ponedeljka dovoljevali športna tekmovanja na državni ravni, tudi za kadete in mladince, ter brezkontaktne športne aktivnost do desetih ljudi.

Epidemija bo podaljšana za 30 dni, maske bodo na prostem obvezne le, ko ne bo možno držati primerne razdalje, je povedal minister. Glede na to, da je ustavno sodišče v četrtek sprejelo pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka, ki omejuje prehajanje meje, ter do končne odločitve zadržalo izvrševanje tega člena, na mejah velja režim kot pred velikonočnim zaprtjem. Zdravstveni minister je pojasnil, da za prestop meje velja negativni PCR-test, opravljen v državah članicah Evropske unije. 

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je sicer opozoril, da je v evropskem prostoru virus še vedno zelo prisoten, zato je spoštovanje vseh veljavnih omejitev in preventivnih ukrepov nujno. "Slovenija je pri incidenci malo nad evropskim povprečjem in se je v zadnjih tednih dvignila, to pomeni, da smo v fazi rasti okuženih v slovenskem prostoru. Zelo pomembno je, da se tega zavedamo in skušamo epidemijo zadržati na čim nižjem nivoju," je povedal. Krek predpostavlja, da bi Slovenija že v torek lahko bila popolnoma rdeča, nekaj regij bi lahko prešlo tudi v črno fazo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta