Dodatek za delovno aktivnost: Od dragocene pomoči do anomalije

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
02.10.2019 16:58

Levica je včeraj vložila zahtevo za umik novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih z dnevnega reda današnje seje parlamentarnega odbora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nevladniki so proti ukinitvi dodatka za delovno aktivnost.
Robert Balen

Noveli zakona o socialnovarstvenih prejemkih, s katero naj bi ukinili dodatek za delovno aktivnost, ostro nasprotujejo v številnih nevladnih humanitarnih organizacijah in društvih. Včeraj so poslance državnega zbora, ki bodo danes v parlamentarnem odboru razpravljali o nadaljnji usodi dodatka za delovno aktivnost, ponovno pozvali zoper takšno odločitev. "Ukinitvi dodatka nasprotujemo že od vsega začetka. Novela ne bo prizadela samo brezposelnih, temveč tudi tiste zaposlene, ki imajo tako nizke plače, da z njimi ne morejo preživeti. Teh 5271 (zaposlenih) prejemnikov dodatka za delovno aktivnost ministrica za delo zelo prikladno nikoli ne omenja, ko zatrjuje, da tisti, ki ne delajo, prejemajo preveč pomoči države," pojasnjujejo. Poslancem so poslali tudi predlog besedila amandmajev, ki ohranjajo dodatek za delovno aktivnost, vnašajo pa varovalke, s katerimi je mogoče preprečiti zlorabe. Prepričani so, da če smo 16,1 milijona evrov, kolikor na leto državni proračun nameni za dodatek za delovno aktivnost, zmogli leta 2014, bo to mogoče tudi zdaj, v bistveno boljših gospodarskih razmerah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta