Domen Valič je Franc Sever - Franta. Preboj: Zgodba 22-letnika o uporu proti nacifašizmu. In zmagi.

Kristina Božič
12.10.2019 14:27

Prihodnji teden prihaja na velika platna film o legendarni zmagi partizanov na Menini planini. Zasnovan je na spominskem zapisu v knjigi Past na Menini planini. Omogočili so ga prostovoljni prispevki okoli tisoč posameznikov. Nastal je ob sodelovanju Zveze združenj borcev in kulturno zgodovinskega društva Triglav. Režiral ga je Dejan Babosek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Sever - Franta, Domen Valič in režiser Dejan Babosek, ki je scenarij filma pripravil skupaj z Martinom Horvatom. 
Krb

Leta 1945 je bilo marca več kot meter snega, bitka na 1500 metrih nadmorske višine je trajala več kot 5 ur. Borilo se je 500 partizank in partizanov, Menincev. "Vse ranjene smo prenesli v vojaško bolnišnico. Dosegli smo čisto vojaško zmago," se z umirjenim ponosom spominja eden od petih še živečih borcev, ki so sodelovali v ključni bitki proti okupaciji nacifašizma na Slovenskem v drugi svetovni vojni. Franc Sever - Franta je imel tedaj 22 let, 4 leta se je že boril s partizani. Njegova knjiga Past na Menini planini, ki je služila kot povod, osnova in navdih filmu Preboj, bo izšla v ponatistu pri založbi Sophia. Igrani film bo doživel predpremiero za vabljene v torek, premiero pa v četrtek. Poleg Franca Severja - Frante nosijo danes s seboj žive spomine na boj na Meninski planini šifrantka Valerija Škrinjar - Valči, kurir Franci Bera, borec Jože Strniša in radiotelegrafist Rudi Pfeifer

Aljaž Verhovnik, generalni sekretar Zveze združenj borcev, partizanski borec in pisatelj Franc Sever - Franta, igralec Domen Valič in režiser ter soscenarist Dejan Babosek štiri dni pred predpremiero filma Preboj v mestni hiši v Ljubljani.
Krb
Partizan Franc Sever - Franta, ki je vodil zmagovito bitko na Menini planini marca 1945, ter igralec Domen Valič, ki ga je upodobil v filmu Preboj. 
Krb
S prostovoljnimi prispevki okoli tisoč posameznikov, ob sodelovanju Zveze združenj borcev za vrednote NOB in kulturno zgodovinskega društva Triglav je v letu dni nastal film Preboj, edini slovenski film do sedaj posnet po resničnih dogodkih leta 1945. 
Krb
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta