Dominika Švarc Pipan pod vedno večjim pritiskom. Janša: Lahko da se bo vse skupaj končalo z odstopom čistilke

Luka Mlakar Luka Mlakar
30.01.2024 11:42

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan se je po sklepu vodstva SD, ki jo je pozvalo k odstopu, zavila v molk. Premier Robert Golob naj bi svojo odločitev sporočil v sredo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo Dominika Švarc Pipan upoštevala poziv vodstva SD in odstopila s položaja?
Robert Balen

Potem ko je predsedstvo SD pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan zaradi njene objektivne odgovornosti v aferi sodna stavba v ponedeljek zvečer soglasno pozvalo k odstopu, se postavlja vprašanje, ali bo ministrica sama odstopila s položaja oziroma ali jo bo k temu pozval predsednik vlade Robert Golob. Švarc Pipan se na odločitev vodstva SD zaenkrat še ni odzvala, se pa želi pred svojimi nadaljnjimi koraki pogovoriti z Golobom. Predsednik vlade je pred vrhom parlamentarnih strank o projektu JEK 2 dejal, da je v stiku z ministrico in da čaka na njeno odločitev: "Čakam, kako se bo sama odločila, z njo se dobim zvečer in takrat bom znal tudi kaj več povedati." 

Na vladi so se v torek dopoldne že sestali voditelji koalicijskih strank. Srečanje je bilo v prvi vrsti namenjeno pripravi na sredin koalicijski vrh, katerega glavna tema bodo delo in prioritete vlade v letošnjem letu, a se niso mogli izogniti pogovorom o usodi Švarc Pipan. Predsednica SD Tanja Fajon je za N1 po sestanku dejala, da se bosta Golob in Švarc Pipan pogovorila zvečer. Ministrica, ki je v zadnjih dneh sicer vztrajala pri tem, da ne namerava odstopiti, se na naše klice in sporočila doslej ni odzvala. V krogih blizu Goloba pravijo, da bo predsednik vlade svojo odločitev glede ministrice sporočil v sredo.

Premier Golob se bo z Dominiko Švarc Pipan sestal zvečer.
Robert Balen

Fajon: Od Goloba pričakujemo, da bo spoštoval odločitev stranke

Predsednik vlade je v ponedeljek v državnem zboru dejal, da se v takšnih primerih, kot je bil domnevno preplačani nakup novih sodnih prostorov na Litijski cesti v Ljubljani, noben minister ali ministrica ne more izogniti objektivni odgovornosti. Na drugi strani pa je ocenil, da je šlo pri tem "izjemno problematičnem" projektu za "zelo premišljeno in načrtno dejanje" skupine oseb, ki je imela v svojih rokah aparat pravosodnega ministrstva. "Projekt je bil vse drugo kot smotrn, vprašanje pa je, kdo vse je pri tem zavajal," je poudaril Golob in dodal, da pričakuje od ministrice, da to razišče in poskuša oprati svoje ime. Med drugim se je celo vprašal, ali so določeni posamezniki osebno stisko Dominike Švarc Pipan izrabili zato, da so se finančno okoristili. Za koga gre, Golob ni pojasnil, je pa dodal, da se bo pokazalo, da so v ozadju spornega posla vidni predstavniki in člani opozicijske stranke SDS, ki je včeraj proti pravosodni ministrici vložila napovedano interpelacijo.

Predsednica SD Tanja Fajon pričakuje, da bo predsednik vlade spoštoval odločitev SD.
Robert Balen

Na seji vodstva SD je bil poleg Dominike Švarc Pipan prisoten tudi Uroš Gojkovič, ki ga je vlada na predlog ministrice nedavno razrešila z mesta generalnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu. Gojkovič, ki je član SD in ki je pred leti vodil strankin odbor v Hajdini, naj bi namreč na ministrstvu vodil posel nakupa sodne stavbe. "Ni na nas, da kakorkoli odločamo o krivdi, lahko pa prevzamemo objektivno odgovornost. Zdaj naj organi pregona nemoteno opravijo svoje delo," je včeraj dejala predsednica SD Tanja Fajon. Stališče vodstva stranke, da naj Švarc Pipan prevzame odgovornost in odstopi, je enotno, od predsednika vlade pa pričakujemo, da bo spoštoval našo odločitev, je bila jasna Fajon. V drugi največji vladni stranki so danes znova izrazili pričakovanje, da bo Golob sledil njihovi odločitvi.

Švarc Pipan pokazala na Žiberta, Gojkovič povedal svojo plat zgodbe

Na seji predsedstva SD, ki je za tesno zaprtimi vrati trajala dve uri in pol, so sicer nadaljevali z razčiščevanjem afere sodna stavba. Po navedbah naših virov naj bi bil Gojkovič, ki se ne odziva na naše klice in sporočila, zbranim povedal, da je Švarc Pipan ves čas opozarjal na tveganost projekta nakupa nove sodne stavbe. Kot je znano, je bil prav Gojkovič "prva žrtev" afere sodna stavba. Spomnimo, da je Švarc Pipan, ki zatrjuje, da so jo pri nakupu stavbe zavajale strokovne službe na ministrstvu, napovedala tudi premestitev dveh uslužbencev na ministrstvu, in sicer vodje službe za nepremičnine in investicije Simona Starčka in vodje finančne službe Janjo Garvas. Tako Starček kot Garvas veljata za kadra opozicijske SDS.

Dominika Švarc Pipan je s prstom pokazala tudi na Klemna Žiberta (levo).
Robert Balen

Ministrica naj bi bila po naših informacijah na seji predsedstva SD sicer s prstom pokazala tudi na generalnega tajnika SD Klemna Žiberta. Med drugim naj bi dejala, da je obveščena, da je Žibert komuniciral s člani njene najožje ekipe na ministrstvu. "Po tem, ko se je v komunikaciji med ministrstvom za finance in ministrstvom za pravosodje pokazala možnost za realizacijo projekta v sled reševanja prostorske problematike sodišč, je bil o tem seznanjen tudi glavni tajnik stranke Žibert. Ta redno komunicira z ministrstvi pod vodstvom SD v pripravljenosti pomagati pri realizaciji projektov ministrstev," so sporočili iz SD. Ob tem so dodali, da je Žibert obveščen o ključnih projektih vlade, ne vodi pa postopkov glede izbire in vodenja posamičnih projektov, niti o njih ne sprejema odločitev. V SD sicer neuradno prevladujejo ocene, da je Švarc Pipan že končala svojo politično pot v stranki. "Ona niti nima odnosa do stranke in ga nikoli ni imela," je dejal eden izmed naših sogovornikov, ki želijo ostati neimenovani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta