Dragan Barbutovski zapušča položaj direktorja Ukoma, nasledila ga bo Petra Bezjak Cirman

Luka Mlakar Luka Mlakar
10.08.2022 13:11

Prvi mož vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Dragan Barbutovski po samo dveh mesecih odhaja z mesta direktorja Ukoma. Na čelu urada ga bo nasledila nekdanja novinarka na RTV Slovenija Petra Bezjak Cirman.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragan Barbutovski odhaja s čela vladnega urada za komuniciranje.
Robert Balen

V kabinetu predsednika vlade so potrdili, da Dragan Barbutovski zapušča položaj vršilca dolžnosti direktorja urada vlade za komuniciranje (Ukom). Razlogov za odhod Barbutovskega niso komentirali, po poročanju Dnevnika pa naj bi bil vzrok za to, da Barbutovski zapušča Ukom, spor znotraj stranke Gibanje Svoboda, pa tudi različna pričakovanja glede načina in metod dela. V največji vladni stranki naj bi od Barbutovskega pričakovali, da bo komuniciral kot politik in ne kot uradnik. Barbutovski, ki je bil pred imenovanjem za šefa Ukoma direktor British Councila v Sloveniji, na čelu vladnega urada za komuniciranja pa je nasledil Uroša Urbanijo, se na naše klice in sporočila doslej ni odzval.

(PORTRET TEDNA) Mariborčan na čelu Ukoma: Kako bo umiril žogo pregretega političnega komuniciranja

Nova šefica Ukoma bo Petra Bezjak Cirman

Iz Golobovega kabineta so sporočili, da bo Barbutovskega, ki bo v prihodnje zaposlen v kabinetu predsednika vlade na področju komuniciranja z mednarodno javnostjo, na čelu Ukoma zamenjala nekdanja novinarka na RTV Slovenija Petra Bezjak Cirman. "Stranke, ki sestavljajo vlado, so že v predvolilni kampanji opozarjale na škodljivost sovražnega govora v političnem diskurzu, poleg drugih organov pa se mora tej problematiki v večji meri posvetiti prav urad vlade Republike Slovenije za komuniciranje," so poudarili v premierjevem kabinetu in dodali, da bo vlada o zamenjavi na položaju direktorja Ukoma odločala v prihodnjih dneh. Bezjak Cirman je bila doslej poklicna predsednica sveta delavcev na RTV Slovenija, kot predstavnica zaposlenih je bila tudi članica nadzornega sveta RTVS, je pa tudi soproga odgovornega urednika portala Necenzurirano Primoža Cirmana. "Lepo je bilo 20 let v novinarstvu, odhajam s težkim srcem, a čas je za nove izzive," je za MMC dejala Bezjak Cirman.

Da se je predsednica sveta sveta delavcev RTVS odločila za nov delovni izziv, so sporočili tudi z RTVS. Kot so poudarili, se je generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough zaradi izrednih okoliščin odločil, da bo ugodil prošnji Bezjak Cirman, da se odpovedni rok v največji meri skrajša. Bezjak Cirman bo tako lahko že predvidoam naslednji teden začela z delom direktorice Ukoma, so sporočili z javne radiotelevizije. Do menjave na vrhu Ukoma prihaja v času, ko se bo Golobovi stranki v kratkem kot tiskovna predstavnica pridružila zdaj že nekdanja novinarka portala Necenzurirano Vesna Vuković, od katere so se novinarski kolegi poslovili v torek, vendar pa naj prihod Vuković ne bi bil neposredno povezan z dogajanjem okoli Barbutovskega.

V SDS zahtevajo izločitev Tomaža Modica

V javnosti je nedavno zaokrožila tudi novica, da so v Gibanju Svoboda za strokovnega sodelavca pri parlamentarni preiskovalni komisiji, ki bo pod drobnogled vzela domnevno nezakonito financiranje političnih strank, predlagali novinarja prej omenjenega portala Necenzurirano Tomaža Modica. O tem je prvi poročal portal Siol, pogodbo za sodelovanje z Modicem, ki bo strokovno pomagal predsednici preiskovalne komisije Mojci Šetinc Pašek, pa so v državnem zboru sklenili konec julija.

Omenjena preiskovalna komisija bo pod drobnogled vzela politično odgovornost političnih funkcionarjev pri izčrpavanju državnih podjetij za financiranje strankarske medijske propagande stranke SDS za volilno kampanjo za zadnje državnozborske volitve. V SDS so medtem že zahtevali izločitev Modica kot strokovnega sodelavca komisije, ker da je bil sodelavec medija, ki je predmet preiskave. Modic je v preteklosti sodeloval s portalom Siol, ki je v lasti Telekomove hčerinske družbe TSmedia. Pašek Šetinc je glede zahteve SDS poudarila, da poskuša največja opozicijska stranka preiskovalno komisijo diskreditirati še pred začetkom njenega delovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta