Društvo novinarjev obsoja grožnje novinarjem in medijem, ki so poročali madžarskem financiranju medijev

M.R.
12.02.2020 19:19

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je najostreje obsodilo napade na posamezne novinarje in medije, ki poročajo o financiranju slovenskih medijskih podjetij v madžarski lasti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ocenjujejo, da so načini diskreditacije in intenzivnost prešli v fazo, ko že predstavljajo nevarnost za novinarje, medije in demokratičnost družbe. "Fotomontaže okrvavljenih slik, druga vizualna orodja, žaljivi članki, ki gredo na izključno osebno raven, in druge metode so po naši oceni namenjene ščuvanju skupin ljudi proti novinarjem in medijem, končni cilj pa je preprečiti objavljanje zgodb, ki so neprijetne za lastnike, politične zaveznike in podpornike slovenskih medijskih podjetij v madžarski lasti," so zapisali na svoji spletni strani
Dodajajo, da so jih v zadnjih dneh novinarji obvestili o verbalnih napadih neznancev na ulici, veliki količini SMS-sporočil na osebne številke z neznanih številk z žaljivo vsebino, prikritih in manj prikritih grožnjah na družbenih omrežjih. To pa je po mnenju DNS posledica hujskanja k nasilju in spodbujanja sovraštva v omenjenih medijih. 
Vse to je po mnenju društva del kampanje, ki ima svoje ideološko in materialno ozadje. "Polovica vseh objav na portalih v madžarski lasti je namenjena ustvarjanju klime sovraštva do novinarjev, z osebnimi diskreditacijami, manipulacijami in dezinformacijami, ki nimajo osnove v dejstvih. Vsa ta dogajanja so skrajno nevarna za svobodo izražanja in osebno varnost novinarjev," so še zapisali. 
Na koncu so novinarje in medije pozvali, naj napade prijavijo policiji in DNS, slednje pa bo o tem obvestilo tudi evropske novinarske organizacije in druge institucije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta