(DRUŽBENA OMREŽJA) Preverili smo, kaj se zgodi z našimi profili, ko umremo

Klara Širovnik Klara Širovnik
18.04.2019 12:51

Družbena omrežja so ogromna pokopališča. Naj pojasnimo: vsako leto umre kopica uporabnikov platforme Facebook, več kot trije milijoni spletnih profilov pa živijo naprej, saj za svojo digitalno dediščino preminuli niso poskrbeli pravočasno. Ne pozabimo, da je Zemljanom danes na voljo še na desetine drugih digitalnih platform. Preprosta matematika pove, da bo splet čez nekaj let spomenik umrlih generacij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Medtem ko se mladina povečini seli na Twitter, Instagram in Snapchat, je starejša generacija obkolila Facebook. Ta letos praznuje 15 let, vse bolj pa ga zavzemajo starejši od 55 let, ki kot njegovo prednost omenjajo predvsem možnost vpogleda v življenja družinskih članov, s katerimi se ne srečajo pogosto. A čeprav mlajši uporabniki omrežij o minljivosti življenja še ne razmišljajo, smrt (za zdaj) ostaja neizbežna. Ker so družbene platforme za nemalo koga dnevnik, v katerega redno beleži svoje premike, intimne misli in zaužite kalorije, je vprašanje, kaj se bo z digitalno zapuščino zgodilo po naši smrti, še toliko bolj zanimivo. Želimo, da izgine skupaj z nami? Da jo upravlja naš partner ali prijateljica iz otroštva? 

Novodobno pisanje oporoke moramo vzeti v svoje roke

Da se večina ponudnikov različnih spletnih računov problema "mrtvih profilov" zaveda, pritrjuje Tadej Hren iz Nacionalnega odzivnega centra SI-CERT. "Na svojih spletnih straneh imajo ponudniki opisane postopke, kako naj svojci ravnajo v primeru smrti uporabnika. Pri nekaterih spletnih računih pa lahko uporabniki sami vnaprej določijo, kaj se naj z njihovimi računi zgodi v primeru smrti in komu dovoljujejo dostop do svojih podatkov,"  še pove.

Pristopi se med seboj razlikujejo.
Reuters
Družbena omrežja so neločljivo prepletena z našimi življenjii. 
Sašo Bizjak

Kaj pa računi, do katerih svojci ne morejo dostopati? 

Dejstvo je, da naša življenja niso prepletena le z družbenimi omrežji, pač pa tudi z množico drugih spletnih oblakov, med katerimi so najbolj aktualne prav spletne trgovine, kamor vnašamo številke svojih bančnih kartic in druge podatke, ki bi utegnili zanimati nepridiprave. "Po smrti uporabnika lahko pride tudi do zlorabe spletnih transakcijskih številk, saj svojci še več tednov po smrti posameznika pogosto ne pomislijo na to, da jih je treba preklicati in zablokirati," še pove Podgoršek. Tudi na to je treba pomisliti že pred smrtjo, saj so spletne denarnice skorajda bolj interesantne kot spletne identitete. Računalniško pomnjenje številk transakcijskih računov torej ni na mestu. "Glede na čedalje večjo prepletenost naših življenj s spletom uporabnikom zelo priporočamo, da si vzamejo nekaj časa in nastavijo tudi te možnosti na svojih računih. Vzelo jim bo zgolj nekaj minut časa, v primeru smrti pa lahko s tem svojcem zelo olajšajo določene postopke," ob tem uporabnikom priporočajo na SI-CERT-u. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta