Eden izmed štirih nepovezanih poslancev Igor Zorčič ne izključuje ustanavljanja stranke, čeprav naj bi bil že zelo blizu dogovora s SD

07.09.2021 06:00
Na vidiku je povezovanje stranke Alojza Kovšce in SMC
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana, DZ. Poslanci DZ so na izredni seji odločali o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča. Igor Zorčič. Foto: Robert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

"Če bom slučajno zraven pri kakšnem takšnem projektu, to ne bo stranka Igorja Zorčiča," je nepovezani poslanec in predsednik državnega zbora Igor Zorčič komentiral svojo strankarsko prihodnost. Kot je v preteklih dveh mesecih ugotavljal na terenu, med ljudmi obstaja relativno velika želja po tem, da ustanovi novo stranko. Zagotovil je, da to ne bi bila stranka enega človeka, pač pa z več osebnostmi. Ker "stranka ni še niti v povojih", ni želel biti konkretnejši, do kdaj bi lahko sprejel odločitev o njeni ustanovitvi.

Bulčeva bi pomagala

Po nekaterih namigih naj bi se z Zorčičem zbliževala nekoč ena najbolj priljubljenih, zdaj že nekdanjih članic SMC in nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc. Na vprašanje, ali bi vstopila v Zorčičev projekt, je za Večer odvrnila: "Zelo sem zainteresirana, da se v slovenski politični prostor prinese nov pridih, in sem se zato pripravljena pogovarjati in povezovati z vsemi, ki bodo delili mojo vizijo prihodnosti. To je, da Slovenija ostane vključujoča in odprta družba." Konkretnejša ni želela biti, je pa poudarila, da sta z Zorčičem "stara kolega" in je zato jasno, da se o prihodnosti Slovenije veliko pogovarjata. "Nismo pa še ničesar dorekli," je dejala in še dodala, da deluje dan za dnem, saj da so razmerja v slovenski politiki zelo spremenljiva. Kot smo neuradno izvedeli, obstaja premislek nadaljnjega povezovanja takšne stranke z manjšimi igralci na političnem prizorišču, poigravajo se z zamislijo tesnejšega sodelovanja z denimo Piratsko stranko.

Si je pa Zorčič po nekaterih ocenah s tovrstnimi napovedmi morda priprl vrata pri obstoječih strankah, posebej SD, s katerimi naj bi se v zadnjih tednih najkonkretneje pogovarjal o prestopu. Spomnimo, odkar Jurij Lep (prej DeSUS), Janja Sluga, Branislav Rajić in Zorčič (vsi prej SMC) nastopajo kot nepovezani poslanci, se je pojavilo več ugibanj, kje bi utegnili nadaljevati politične poti. Poročali smo že, da naj bi bila Sluga in Lep najbližje LMŠ, Rajić in Zorčič pa SD. Vodja poslancev SD Matjaž Han je nedavno za Večer tudi napovedal, da se zna "zgoditi, da bo k nam prišel tudi kdo od nepovezanih poslancev". Poudaril je, da je pri njih dobrodošel vsak, ki deli vrednote SD, hkrati pa opozoril, da to ne pomeni, da bodo "z dobrodošlico pričakali tiste, ki bodo na naša vrata potrkali tik pred volitvami". V tej smeri je bilo včeraj neuradno iz stranke tudi slišati očitek Zorčiču, ki da z odločitvijo odlaša predolgo.

Počivalšek tudi s Šrotom?

V predvolilna povezovanja se podajajo tudi na strani koalicije. V SMC, ki se bo prihodnji četrtek zbrala na programskem kongresu, naj bi se želeli združevati z Gospodarsko aktivno stranko (GAS) predsednika državnega sveta Alojza Kovšce. "Res je, da potekajo dogovori glede združevanja strank SMC in GAS, podrobnosti in druga morebitna širša politična sodelovanja pa bom lahko komentiral šele po dokončnih odločitvah organov strank," je navedbe, o katerih je prvi poročal Požareport, potrdil Kovšca. Nadalje naj bi se SMC sicer nadejala sodelovanja v gibanju Povežimo Slovenijo, javnomnenjsko oslabelo stranko pa naj bi skušali njeni strategi povezovati tudi z nekaterimi župani. Med drugim po naših neuradnih informacijah tudi s celjskim Bojanom Šrotom. Slednji je že pri ustanavljanju svoje nove stranke, Celjske županove liste (CŽL) tik pred zadnjimi lokalnimi volitvami, poudarjal, da to ne bo le "lokalna" stranka, namenjena zgolj lokalnim volitvam, čeprav ima lokalno že v imenu. Na Večerovo vprašanje, ali držijo navedbe o povezovanju s SMC, je Šrot odvrnil: "Težko komentiram govorice. V stranki nismo sprejeli nobene odločitve glede državnozborskih volitev. Niti tega, ali bomo sploh sodelovali na njih. Samostojno zagotovo ne."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta