Erik Brecelj vrača žogico Nataši Pirc Musar: Če bi bil ugleden pravnik, tega ne bi delal

L. M.
20.09.2022 10:32

Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar zatrjuje, da pred leti kot odvetnica ni grozila uglednemu kirurgu Eriku Breclju. Slednji na drugi strani vztraja, da Pirc Musar ni primerna oseba za predsednico republike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Pirc Musar zatrjuje, da ni grozila Eriku Breclju.
Večer

Priznani kirurg in borec proti korupciji v slovenskem zdravstvu Erik Brecelj je v nedavnem intervjuju za Svet24 poudaril, da na predsedniških volitvah zagotovo ne bo podprl Nataše Pirc Musar. "Meni je pravi obraz pokazala z grozilnimi pismi, ki mi jih je pošiljala in v katerih je dobesedno grozila, da bo ukrepala proti meni, ko sem opozarjal na kriminal in korupcijo v zdravstvu. Če bo izvoljena – sicer upam, da do tega ne bo prišlo – pa bo poudarjala, kako se bori za javno zdravstvo in ima ničelno toleranco do korupcije. Ampak ona je tam, kjer se ji izplača," je menil Brecelj. Med drugim je dejal, da je aktualni predsednik države Borut Pahor sam izjavil, da nima morale, zdaj pa bi radi imeli predsednico, ki ima moralo po potrebi. "Čudi me, da jo je podprl Milan Kučan, pravzaprav se mi to zdi prav sramotno. Moje mnenje je sicer, da je treba to funkcijo ukiniti, če bo na to mesto izvoljena ona," je še dodal Brecelj.

Pirc Musar pozvala Breclja, naj razkrije njene dopise

Odvetnica in nekdanja informacijska pooblaščenka se je na njegove besede danes odzvala na družbenih omrežjih. "Očitno je prvo orodje meni neznanih oseb, ki želijo na vsak način preprečiti mojo kandidaturo za predsednico, gospod Erik Brecelj, nedvomno vrhunski zdravnik in poznavalec zdravstvenega področja," je zapisala Pirc Musar. Po njenih besedah so odvetniški pisarni Pirc Musar & Lemut Strle pred več kot dvema letoma na Breclja naslovili poziv k spoštovanju pravic njihovih strank. "Nikakor ni šlo za grožnje, še manj za moje osebno pisanje njemu. Vsebine pisem žal brez soglasja strank ne morem razkriti, vsekakor pa jo lahko dr. Brecelj in ga k temu pozivam," je zatrdila Pirc Musar.

Kamnik. Nataša Pirc Musar, kandidat za predsednika države, predsedniška kandidatka. Zbiranje podpisov.
Fotorobert Balen

Pirc Musar je v svojem odzivu na navedbe Breclja poudarila, da ne bo odstopila od svoje predsedniške kandidature. "Prvič zato, ker nisem nikomur grozila. Drugič pa zato, ker gre za demokraciji nedostojno zahtevo, da funkcijo, ki je opredeljna v ustavi in na katero svojega predstavnika izvolijo državljani na demokratičnih volitvah, enostavno ukineš, ker ti izvoljena oseba ni po godu," je ocenila Pirc Musar in dodala, da omenjena izjava Breclja "spada v neke druge čase in neko drugo ureditev". Pirc Musar, ki glede na zadnjo javnomnenjsko ankete Ninamedie za Večer uživa 31-odstotno podporo volivcev in je s tem resna kandidatka za vstop v drugi krog predsedniških volitev, bo svojo kandidaturo s podpisi volivcev uradno vložila jutri.

Brecelj vztraja: Takšna oseba ne more biti predsednica države

Brecelj medtem vztraja pri svoji oceni, da oseba, kot je Nataša Pirc Musar, ne more biti predsednica države, ko gre dopise, pa je za Večer poudaril, naj jih skupaj s svojimi strankami objavi Pirc Musar. "Ona jih ne sme, jaz pa jih lahko. Res je humoristka," je dejal Brecelj in dodal, da je v ozadju omenjene zgodbe njegovo opozarjanje na korupcijo in kriminal v zdravstvu. Ugledni kirurg je bil in je še vedno kritičen do potez nekdanje direktorice Onkološkega inštituta Ane Žličar, predvsem zaradi nepravilnosti pri poslovanju inštituta v letu 2009, ki jih je v reviziji ugotovilo Računsko sodišče, in neuveljavljanja bančne garancije za napake, ki jih je pri gradnji stavbe inštituta zagrešil propadli gradbinec SCT.

Erik Brecelj vztraja, da Nataša Pirc Musar ni primerna oseba za predsednico države.
Sašo Bizjak

Kljub temu je bila Žličar v času vlade Mira Cerarja imenovana v svet zavoda Onkološkega inštituta, čemur je Brecelj javno in odkrito nasprotoval. "Gospa Pirc Musar mi je takrat poslala dopis, v katerem je trdila, da širim neresnice in polresnice ter da bo ukrepala, če bom s tem nadaljeval. Zame so bile to grožnje," je dejal Brecelj. Po njegovih besedah je bil dopis, ki ga je prejel s strani Pirc Musar neintelektualen in na hitro napisan: "Če bi bil jaz ugleden pravnik, tega ne bi delal. Gospa Pisar Musar pač služi denar in je odvetnica, jaz pa ne bi zastopal takšnega človeka in grozil nekomu, ki opozarja na nepravilnosti, da bom ukrepal proti njemu," je dejal Brecelj in dodal, da se je javno izpostavil zaradi bolnikov, ne pa zaradi osebnih koristi.

Znani kirurg pred časom kritičen tudi do Levice

Spomnimo, da je bil znani kirurg pred časom kritičen tudi do Levice, ker na glasovanju v državnem zboru ni podprla zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu, ki so ga pripravili na zdravstvenem ministrstvu pod vodstvom Danijela Bešiča Loredana. Brecelj je takrat dejal, da srečuje bolnike, ki so so čakali na gastroskopijo pol leta, nato pa so jim odkrili raka na želodcu. Pred pol leta bi jim ga še lahko pozdravili, ob pozni diagnozi pa so obsojeni na smrt: "Vabim Levico, da pride v mojo ambulanto gledat vsakodnevne katastrofe, s katerimi se srečujemo zdravniki, potem pa naj se igrajo z zdravjem bolnikov in čakalnimi vrstami in populizmom." Spomnimo, da je Bešič Loredan pred svojim zaslišanjem za ministra v državnem zboru Breclja predstavil kot člana svoje ožje ekipe, ki bo sodelovala pri delu na ministrstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta