Erjavca veseli, da so "enotni in tudi enotno podpirajo konstruktivno nezaupnico". Kaj bo Jurša v sredo sporočil Janši?

Žana Vertačnik
02.02.2021 12:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Imeli smo zelo izčrpen in odprt pogovor. Odločitev je, da v naslednjem tednu vložim konstruktivno nezaupnico. Datum bo določen po jutrišnjem sestanku s Koalicijo ustavnega loka," je predsednik DeSUS Karl Erjavec povedal po današnjem sestanku vodstva njegove stranke s poslanci. Spomnimo, predsednik vlade Janez Janša je prejšnji teden izrazil pričakovanje, da se poslanci DeSUS najkasneje do jutri opredelijo, ali bodo v bodoče podpirali vlado ali pa bodo klasična opozicija "brez kadrovskega razreza v vladi glede na koalicijsko pogodbo". 

Erjavec je danes sporočil, da ga veseli, da so poslanci Desus "enotni in tudi enotno podpirajo konstruktivno nezaupnico". "Kar se tiče podpisov, ne vidim nobene potrebe, da bi zopet dokazali, da ima ta koalicija najmanj 42 glasov. Zato jo bomo vložili v skladu s poslovnikom, kjer je zahteva najmanj 10 podpisov," je še dodal. Spomnimo pa, da je koordinator Levice Luka Mesec še včeraj zvečer za javno televizijo povedal, da je vlaganje nezaupnice z 10 podpisi "nesprejemljivo": "Mora jih biti vsaj 42, kar pomeni, da morajo biti vsaj trije DeSUS. Konec koncev je Karl Erjavec mandatar, ker je odpeljal DeSUS iz koalicije in ker naj bi priskrbel njegove glasove za konstruktivno nezaupnico."

Vodje levosredinskih opozicijskih strank, združenih v Koaliciji ustavnega loka, se bodo sestali jutri. Erjavec pa medtem pričakuje, da bo nezaupnica uspela. Spomnil je, da je aktualna vlada manjšinska in "nima zadostne podpore". Po njegovi presoji je zato prav, da je nezaupnica vložena, poslanci pa bodo tako lahko odločili, kdo ima ustrezno podporo za nadaljevanje dela.

Vodja poslancev Franc Jurša je na vprašanje, kaj bodo torej jutri sporočili predsedniku vlade, odvrnil, da bo odgovor "v skladu z današnjimi dogovori med vodstvom stranke in poslansko skupino". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta