Eva Grilc: 238 okuženih ni alarmantna številka, zagotovo pa ni ugodna. "Velikokrat je treba spraševati večkrat, po ovinkih."

A.L.
02.10.2020 14:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Eva Grilc iz NIJZ je na novinarski konferenci povedala, da je okužba trenutno razpršena po celi Sloveniji, največ potrjenih primerov je v Osrednji Sloveniji, sledita mariborska in celjska regija. Po besedah Grilčeve ne preseneča, da je največ okužb v Ljubljani, gre za območje, kjer je največ ljudi, hkrati se tja vozijo tudi številni ljudje na delo, pa študenti. Enako velja tudi za Celje in Maribor.

Sicer pa se okužba širi lokalno, znanih je nekaj žarišč v osnovnih in srednjih šolah, pa socialno zdravstveni zavodi, vse več okužb je tudi med zdravstvenimi delavci. "Pri pregledu dela anket smo ugotovili, da se ljudje v velikem številu okužijo, ko so že v karanteni ali pa imajo stik z okuženim bolnikom. Pogosto pa način okužbe ni jasen, ker oseba, ki je bila okužena, tega morda niti ni vedela," pravi Eva Grilc. Dodaja, da je vnešenih okužb v zadnjih tednih malo, okužba se širi predvsem v lokalnih skupnostih, tudi znotraj družin.

"Epidemiološke službe so na robu zmogljivosti, v veliko pomoč so pri tem klicni centri in pomoč študentov medicine," je dejala. Kot eno od težav je izpostavila dejstvo, da za precej okužb še vedno ne vedo, od kod so prišle, ljudje namreč ne želijo povedati, kje so se okužili. "Velikokrat je treba spraševati večkrat, po ovinkih." Je 238 okuženih, kolikor so jih zabeležili včeraj, alarmantno? Po besedah Grilčeve ne, vsekakor pa številka ni ugodna, a je pričakovana. "Na vsakem od nas je, da se obnaša odgovorno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta