Evropska levica za vodilnega kandidata izbrala Walterja Baierja. Asta Vrečko: Upiramo se izkoriščevalskemu kapitalizmu

Luka Mlakar Luka Mlakar
24.02.2024 19:27

Evropska levica, članica katere je tudi stranka Levica, je v Ljubljani potrdila svoj volilni program za prihajajoče evropske volitve in vodilnega kandidata stranke za predsednika Evropske komisije. To je postal Walter Baier.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodilni kandidat Evropske levice na evropskih volitvah je Walter Baier.
Robert Balen

"Naš program in temeljna izhodišča so zelo podobna, zaradi tega smo skupaj prišli do ključnih tem, ki jih bomo zagovarjali po celotni Evropi. Te teme temeljijo na solidarnosti, enakosti in zavezanosti k zelenemu prehodu. Naše vrednote so pravičnost, solidarnost in tovariškost. Upiramo se kapitalizmu, ki izkorišča tako ljudi kot naravo, in verjamemo, da lahko samo na temeljih trajnostnega razvoja, pravičnosti za vse, odpravi diskriminacije ter upora proti skrajno desnim politikam zgradimo enotno in solidarno Evropo," je po zaključku dvodnevnega zasedanja Evropske levice v Ljubljani poudarila koordinatorka Levice Asta Vrečko. Kot je izpostavila, lahko stranke, ki so zavezane levi misli in vrednotam, družbeno transformacijo dosežejo le, če na junijskih evropskih volitvah nastopijo skupaj in enotno.

Naše vrednote so solidarnost, enakost in tovariškost, je dejala Asta Vrečko.
Robert Balen

Baier: Ljudje si morajo Evropo priboriti nazaj

Za vodilnega kandidata Evropske levice na prihajajočih volitvah v Evropski parlament so izvolili predsednika stranke Walterja Baierja iz vrst avstrijskih komunistov. Baier, ki je bil na čelo Evropske levice izvoljen decembra 2022, je s tem postal kandidat stranke za položaj predsednika Evropske komisije. "Mnogi trdijo, da je Evropa daleč stran od ljudi, mi pa pravimo, da si morajo ljudje Evropo priboriti nazaj. Na tem bo temeljila tudi naša kampanja. Govoriti želimo o problemih običajnih ljudi, o pravici do stanovanja, življenjskih stroških in dostopu do javnih storitev. Vse to so problemi, ki smo jih vdelali v naš politični program, ki bo v središču naše kampanje," je dejal Baier.

Evropska levica v programu za evropske volitve izpostavlja tudi boj proti revščini, podnebnim spremembam in neofašizmu.
Robert Balen

Volilni program Evropske levice za junijske evropske volitve med drugim vključuje boj proti revščini, podnebnim spremembam in neofašizmu ter krepitev demokracije v Evropi. Baier je dejal, da so ljudje razočarani nad politiko vladajočih strank, saj da te ne zagotavljajo dostojnega življenjskega standarda. "Ljudje se zato obračajo k skrajni desnici, mi pa jim želimo ponuditi alternativo," je dodal Baier in ocenil, da se bo na letošnjih evropskih volitvah skrajna desnica okrepila.

Vrečko: Zavezanost k prihodnosti leži v levih politikah

V slovenski Levici so že zaključili evidentiranje kandidatov za evropske volitve, kandidatne liste pa še niso predstavili. Za nosilko liste naj bi visoko kotirala poslanka Nataša Sukič, med drugimi potencialnimi imeni pa se omenja tudi nekdanjega koordinatorja stranke in aktualnega ministra za delo Luko Mesca"V Levici gremo na evropske volitve optimistično, prvič smo v vladi in naša tri ministrstva so do zdaj pokazala, kaj pomeni Levica ter kako sprejemamo in pripravljamo ukrepe za izboljšanje življenja ljudi," je dejala Vrečko. Strinjala se je z ocenami, da se po Evropi trenutno krepijo glas skrajne desnice, lažne novice ter manipulacije, da so migranti in manjšine krivi za težave, v katerih smo se znašli zaradi "kapitalizma, požrešnosti in izkoriščanja okolja".

Kot nosilko listo Levice se omenja poslanko Natašo Sukič.
Robert Balen

"Težko se je boriti proti temu, tega se vsi zavedamo. V Evropi in po svetu divjajo številne vojne, dve sta nepojmljivi, Levica pa je zavezana k miru. Zato smo še toliko bolj prepričani, da je glas miru, solidarnosti in razuma tisti, ki mu bodo ljudje tudi prisluhnili. Verjamem, da bomo lahko prepričali ljudi, da naša skupna zavezanost k prihodnosti leži v levih politikah, solidarnosti in v tem, kar ne razdvaja," je še poudarila Vrečko. Na zadnjih evropskih volitvah Levici ni uspelo dobiti svojega evropskega poslanca, Evropska levica pa je s 37 poslanci najmanjša politična skupina v Evropskem parlamentu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta