Fafangel: "Nekaterih ukrepov nisem mogel strokovno zagovarjati." Beovićevi se je policijska ura zdela sprejemljiva

STA, VČ
02.07.2021 22:00
Na prvi seji parlamentarne preiskovalne komisije bi moral pričati tudi premier Janša, a so ga iz njegovega kabineta opravičili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel. 
Bor Slana/STA

Epidemiologa Mario Fafangel in Maja Sočan sta iz svetovalne skupine za covid-19 odstopila, ker so imeli epidemiologi premalo besede, sta povedala članom preiskovalne komisije DZ. Nekdanja vodja skupine Bojana Beović pa je pojasnjevala, katere ukrepe za omejevanje epidemije je skupina predlagala.

Beovićeva je povedala, da je svetovalna skupina ves čas ob sodelovanju NIJZ pripravljala predloge za sprejem omejevalnih ukrepov, vlada pa jih je lahko upoštevala ali ne. Ni bilo mogoče pričakovati, da bo vlada dobesedno upoštevala vse predloge svetovalne skupine. Nekatere ukrepe je vlada uvedla sama, v strokovni skupini pa so se o njih pogovarjali, ko jih je bilo treba podaljševati.

Beovićeva: Jeseni sem bila premalo odločna

Beovićeva je ocenila, da je bila septembra lani premalo odločna z uvajanjem dodatnih omejevalnih ukrepov, ker je bila verjetno pod vplivom napadov v javnosti nase osebno. "Morala bi biti bolj odločna in hitreje predlagati ukrepe," je dejala ter ocenila, da je bilo zgrešeno, ker niso uvedli popolne prepovedi gibanja.

Na vprašanje poslanke Mojce Škrinjar (SDS), kako ocenjuje prepoved gibanja v nočnem času, je Beovićeva pojasnila, da je šlo za dodatno zmanjševanje srečevanja ljudi, zlasti v času, ko ni bilo pričakovati, da bo striktno upoštevanje vseh ukrepov možno, npr. omejevanje obiskovanja in druženj. V jesenskem valu epidemije je bila takšna praksa v vseh državah v Evropi, je rekla, Beovićeva pa je imela občutek, da je to sprejemljiv ukrep, saj se je izvajal tudi v državah z zelo demokratično tradicijo.

Številnih smiselnih ukrepov vlada ni sprejela
 

Fafangel je povedal, da se je za odstop iz svetovalne skupine dvakrat odločil, ker je bila njegova vloga marginalna, njegovi predlogi pa premalo upoštevani. "Mi smo lahko naše strokovno stališče svobodno izrazili, nismo pa bili dovolj slišani. Katere podatke, mnenja se je upoštevalo, je izven moje domene," je dejal. "Nisem mogel strokovno zagovarjati nekaterih ukrepov, na primer dolgotrajnega zapiranja šol, policijske ure, mask na prostem ali omejitve gibanja na regije," je pojasnil. Po drugi strani pa po njegovih besedah niso bili sprejeti številni smiselni ukrepi, ki so jih predlagali epidemiologi. Izpostavil je še, da bi bilo treba spremeniti strategijo promocije cepljenja, saj le če bo Slovenija uspela v naslednjih nekaj tednih cepiti čim več ljudi, se bo mogoče izogniti septembrskemu novemu valu epidemije.

"V tej sestavi to ni bilo možno"

Tudi Sočanova je pričakovala, da v skupini ne bodo le razpravljali, ampak "s strokovno podprtimi argumenti govorili o različnih javnozdravstvenih ukrepih", ter da bodo izdelali strokovne podlage, ki bodo v pomoč odločevalcem pri sprejemanju ukrepov. "Kasneje sem ugotovila, da v tej sestavi to ni možno," je dejala in še pojasnila, da se ji je zdelo "malo koristno", da svoj čas nameni sodelovanju v strokovni skupini.

Na prvi seji parlamentarne preiskovalne komisije bi moral pričati tudi premier Janez Janša, a so iz njegovega kabineta sporočili, da se je zaradi neodložljivih obveznosti ne bo udeležil. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta