(FOTO in VIDEO) Nad Slovenijo hud nevihtni sistem, rekordni veter dvigoval strehe, podiral drevesa ...

Va, B. P., STA
18.08.2022 16:09

V Ljubljani je bilo v popoldanskem neurju nekaj ljudi celo lažje poškodovanih. Nevihtni sistem je nastal nad Tirenskim morjem, se pomaknil nad Korziko in Italijo, prečkal Slovenijo in nadaljeval proti Avstriji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice v Kranju.
Bobo

Zahodni del države so popoldne zajela neurja z močnim vetrom. V Ljubljani, Kranju ... je dvigovalo strehe in podiralo drevesa, mimoidoči so v ljubljanskem Tivoliju izpod enega rešili žensko, so poročali na 24ur.com. Ob Gosposvetski cesti v središču Ljubljane se je podrl gradbeni oder, veter je na več koncih v zrak dvigoval gradbeni material ... Gasilska brigada Ljubljana je do 18. ure zabeležila 160 dogodkov, na terenu pa je bilo takrat 250 gasilcev s 54 gasilskimi vozili.

BOBO

Zaradi podrtega drevja je bil promet oviran tudi na primorski avtocesti na razcepu Kozarje iz smeri Kopra proti Ljubljani ter med Vrhniko in Logatcem v smeri Kopra. Na vipavski hitri cesti med priključkom Selo in razcepom Nanos je bil zaradi burje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton. Podrta drevesa so ovirala promet na južni ljubljanski obvoznici proti Kopru.

Žiga Živulovič Jr.
Skupno je bilo v obdobju med 12. julijem in 2. avgustom prizadetih več tisoč objektov in zabeleženih več kot 10.000 različnih dogodkov.
Bobo

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so pozvali k previdnosti. Kot je za STA povedal dežurni prognostik, se je nevihtna linija iznad Italije pomaknila čez Slovenijo in povzročila močne vetrovne sunke, pas z močnim vetrom je prešel tudi prestolnico. Največji sunki vetra pridejo tik pred prihodom nevihtne linije. Glede na to, da se nevihtna linija pomika proti vzhodu, jih lahko pričakujejo na vzhodu države, vendar je predvideno, da bodo sunki do takrat že pojenjali.

Tudi prometnoinformacijski center opozarja, da ponekod močnejše nevihte z nalivi in močnimi sunki vetra ovirajo promet, zato pozivajo k previdni vožnji. "Prižgite luči. Ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih je nevarno in prepovedano."

"Šlo je za nevihtni sistem, ki je nastal nad Tirenskim morjem, se pomaknil nad Korziko in Italijo, prečkal Slovenijo. Res dolgoživa nevihta," je na twitterju pojasnil meteorolog Blaž Šter. Arso je okoli 17. ure sporočil, da je nevihtni sistem oslabel in se umaknil nad Avstrijo. Na spletni strani Neurje.si pa so še predtem napovedali tudi "pestro" noč: "Zaradi izjemne količine energije nad morjem in ostalimi pokrajinami ter kombinacije izjemnega vetrovnega striga lahko pričakujemo nastanek zelo močnih neviht. Zjutraj so se v Italiji že prožile prve nevihte ter tvorile nevihtne sisteme, ki so dosegli tudi naše kraje. V zgodnjih nočnih urah pa lahko pričakujemo še več iniciacije vzdolž celotne hladne fronte, kar pomeni, da bo noč na petek kar pestra. Zaradi ugodnih razmer se lahko ponoči razvijejo tudi supercelične nevihte."

(FOTO) Med neurjem ob jezeru na avstrijskem Koroškem umrla otroka, sožalje izrazil tudi predsednik Van der Bellen

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta