Znano je, kakšna jesen je pred nami, obeti so slabi: Prehod iz poletja v jesen bo skoraj neopazen

A.L.
18.08.2022 10:38

Meteorologi s portala AccuWeather so objavili svojo dolgoročno jesensko napoved.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

​Tyler Roys, meteorolog, ki že leta napoveduje vreme po Evropi, pričakuje, da se bodo toplejše temperature od običajnih v zahodni in srednji Evropi nadaljevale tudi v večjem delu jesenskih mesecev. "Na splošno bo sezona topla in prehod na normalne temperature bo počasen," je dejal.

Slabi obeti za obsežne padavine

Območje visokega zračnega tlaka, ki je to poletje povzročilo ekstremne vročinske valove, naj bi vztrajalo vsaj še v prvem delu jeseni. To pomeni, da bodo temperature v večjem delu zahodne in srednje Evrope v povprečju 1-2 °C nad običajnimi. V Londonu, kjer so 19. julija zabeležili zgodovinsko temperaturo 40 °C, se septembra temperature običajno gibajo med 16 in 21 °C. V oktobru in novembru v britanski prestolnici temperature padejo na okoli 10 °C.

Južneje, v Parizu, se temperature običajno gibajo med 21 in 23 °C, preden se oktobra in novembra močno znižajo. Madrid običajno začne jesen s približno 27 °C, preden se v drugem delu jeseni temperature spustijo na 10-15 °C.

Meteorologi AccuWeather pravijo, da so slabi tudi obeti za obsežne padavine, ki bi preprečile sušo v najbolj prizadetih regijah. Na območju od Iberskega polotoka do Francije in Italije, pa tudi na severu in v južnih delih Združenega kraljestva, lahko pričakujejo več suhega vremena, kot je to običajno. "To bi lahko bila najhujša suša za južno Anglijo, Francijo in Nemčijo v zadnjih desetletjih," je dejal Roys.

V začetku jeseni še nekaj vročinskih valov

Dolgotrajna suša bo še naprej povzročala težave pri oskrbi s hrano in vodo, zaradi izjemno nizkih vodostajev rek bodo težave tudi pri transportu blaga po Evropi. Hud udarec bo utrpelo kmetijstvo.

Tudi sezona gozdnih požarov, ki se običajno konča septembra in v začetku oktobra na jugu, se bo verjetno nadaljevala v jesen, je pojasnil meteorolog Alan Reppert. Območij, ki jim bo povečana požarna ogroženost prizanesla, bo po vsej celini le malo, zlasti zgodaj jeseni. A kot je poudarila meteorologinja Alyssa Smithmyer, obstaja regija, kjer bi lahko bilo tveganje požarov v naravi manjše. "Baltske države so imele v zadnjih nekaj mesecih več padavin kot večina preostale Evrope. Kar zadeva gozdne požare, je to območje v primerjavi s preostalo celino veliko varnejše," je dejal Smithmyer.

Najbolj raznolike vremenske razmere naj bi se to jesen pojavile nad jugovzhodnimi deli celine, vključno z Grčijo in preostalim delom Balkana. Roys pričakuje, da bo v začetku jeseni še nekaj vročinskih valov. Če se bo nadaljevalo nadpovprečno toplo vreme in bodo temperature vode ostale visoke, se lahko povečajo možnosti za nastanek nevihte, imenovane "medikan". Gre za združitev besed Mediteran in orkan, značilnosti tovrstne nevihte pa so podobne značilnostim orkanov in tajfunov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta