(FOTO in VIDEO) Nad Štajersko in naprej prineslo močni nevihti iz Avstrije, marsikje debela toča. Kakšna pa bo sobota?

A.L., Va, STA
07.06.2024 10:54

Dež je Maribor dosegel okoli 16. ure in znova zvečer, a kaže, da so Mariborčani imeli še srečo. Na območju regijskih centrov za obveščanje Maribor in Ptuj je bilo v petek popoldne največ posredovanj v občini Hoče-Slivnica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Popoldanska toča v Radizelu. 
Bralec

"V Avstriji, blizu meje s Slovenijo, se nahajata dve močnejši nevihtni celici, ki bosta kmalu dosegli našo državo. Še posebej močna je videti nevihta, ki bo dosegla Štajersko. Zelo verjetno s sabo prinaša točo, sunke vetra in naliv," so v zgodnjem popoldnevu sporočili iz Arsa.

Potek dogajanja je trenutno prav takšen, kot so zjutraj nakazovali modeli, pa so objavili na portalu Neurje.si na facebooku: "Trenutno je zelo močna nevihta v bližini slovenske meje ter se pomika v smeri Maribora. Glede na vetrovni profil bo obšla del Koroške v smeri proti jugovzhodu, kjer se bo okrepila. Iniciacija novih neviht je predvidena na zahodni strani te nevihte, kar pomeni, da lahko v prihodnjih urah tudi drugod pričakujemo kako močnejšo nevihto (Koroška v smeri proti Celju), v območju, ki smo ga zarisali na jutranji prognozi."

Dodali so, da je nevihta točonosna in da ob prehodu fronte lahko pričakujemo debelo točo (tudi do 5 cm), močen veter in nalive, kar potrjujejo tudi popoldanske fotografije na facebook profilu naše novinarke Barbare Bradač. "Vsaj del Rač je brez elektrike," je povedala. Tudi toča jih ni obšla in niso edini v okolici Maribora. Huda ura popoldan tudi na Ptujskem (Kidričevo), potrjujejo objave na Neurje.si.  

 

Zaradi lokalnih neviht in neurij je (bil) promet ponekod močno oviran. Prometnoinformacijski center za državne ceste je voznike pozval, naj se ne ustavljajo na avtocesti in pod nadvozi ter da naj vozijo previdno in prižgejo luči. 

Močnejše nevihte možne tudi v soboto popoldne in zvečer

Meteorolog Blaž Šter iz Agencije RS za okolje je povedal, da sta nastali dve močnejši nevihti, ki sta bili najprej nad Avstrijo. Vzhodnejša in silovitejša nevihta se je pomaknila nad Štajersko. Sprva je severno od Maribora oslabela, potem pa se je precej okrepila zahodno od Maribora in povzročila "precej debelo točo, močne sunke vetra in tudi nalive".

Na postajah Arsa so zabeležili močan naliv na Hočkem Pohorju, kjer je padlo 56 milimetrov padavin in tudi toča, na Letališču Edvarda Rusjana Maribor pa je bil močen naliv, zabeležili so tudi najmočnejši sunek vetra, in sicer 76 kilometrov na uro. Ta nevihtna celica se zdaj pomika proti Hrvaški in je nekoliko oslabela.

Nevihta na Gorenjskem pa se od Jezerskega pomika proti vzhodu in nekoliko tudi južneje, prehodno je oslabela nato pa se znova okrepila. "Tako da svetujemo predvsem spremljanje radarske slike padavin v naslednjih urah," je povedal Šter.

Nevihta je nastala tudi južno od Slovenj Gradca, a je po besedah dežurnega meteorologa ne povzroča večje nevarnosti.

Na Arsu opozarjajo, da se v naslednjih urah še lahko pojavi kakšna nevihta. "Potrebno je spremljati predvsem nevihto, ki je na območju Gorenjske, ta se bo verjetno pomaknila v smeri proti Celju, znova lahko pade tudi toča," je dejal Šter.

Nevihtna aktivnost je sicer še vedno tudi nad avstrijsko Štajersko in Koroško, tako da lahko nastane še kakšna nevihta tudi nad Slovenijo. "Verjetno te nevihte ne bodo več tako izrazite," je ocenil dežurni meteorolog.

Dogajanje se bo ponoči umirilo, v soboto pa je spet možen nastanek močnejših neviht v popoldanskem in večernem času.

Največ posredovanj v občini Hoče-Slivnica 

Iz uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da je neurje z močnim nalivom, točo in vetrom sprva zajelo nekatere občine, ki jih pokrivata regijski center za obveščanje Maribor in Ptuj. Skupaj so zabeležili 66 dogodkov, od tega 54 na območju občine Hoče-Slivnica.

Meteorna voda je poplavila več kleti, toča je poškodovala ostrešja objektov, sunki močnega vetra pa so podrli nekaj dreves in poškodovali elektrodistribucijsko infrastrukturo. Sprožila sta se dva zemeljska plazova.

Aktiviranih je bilo 15 gasilskih enot, ki so do 18. ure posredovale na 102 lokacijah. Intervencije so še v teku, so zapisali.

Kakšna nevihta bo možna še v noči na soboto. V soboto bo delno jasno. Popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale posamezne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše v severni polovici Slovenije. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18, najvišje dnevne od 25 do 30 °C.

Oranžno opozorilo

Za severovzhod države je Arso izdal tudi oranžno opozorilo. Portal Neurje.si je na svoji facebook strani že dopoldan sporočal, da lahko zaradi ugodnih vetrovnih razmer pričakujemo nastanek močnih, tudi superceličnih neviht, ki se bodo sprva v popoldanskem času pojavljale v Avstriji in nato tudi v Sloveniji. "V poznem popoldnevu oziroma večeru bodo te nevihte dosegle tudi severni in severovzhodni del Slovenije ter se pomikale v smeri proti jugovzhodu. Ob takih pogojih lahko nastane kako krajevno neurje z debelo točo, nevihte pa lahko ob močnem nalivu prav tako spremlja nevihtni piš oziroma veter," so zapisali.

V nedeljo bo delno sončno, občasno bo povečana koprenasta oblačnost. Pihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek bodo padavine od zahoda postopno zajele večji del Slovenije, vmes bodo tudi nevihte. Malo hladneje bo.

V ponedeljek in sprva tudi torek bo spremenljivo s pogostimi plohami in nevihtami. Največ padavin se pričakuje v noči na torek. V sredo in četrtek kaže na dokaj nestanovitno vreme s popoldanskimi plohami in nevihtami. Nato bodo padavine nekoliko manj verjetne. Popoldanske temperature bodo večinoma od 20 do 25°C.

Takšen pa je bil maj

Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bil letošnji maj pri nas toplejši kot običajno, nadpovprečno namočen in podpovprečno osončen, so ugotovili pri Arso.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta