(FOTO in VIDEO) Občutna ohladitev: Torkov padec temperature tudi za več kot 25 stopinj Celzija, rekord v Podčetrtku

STA, M.R., Va
16.04.2024 13:52

Popoldne so se po državi drastično spustile temperature, na severu je začelo snežiti že zgodaj popolde, pozneje pa tudi drugod v višjih predelih države. Sunki burje zvečer čez 100 kilometrov na uro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zgodaj popoldne je nekaj snežink zapadlo tudi v Mariboru
Sašo Bizjak

Po napovedih meteorologov agencije za okolje (Arso) se bo meja sneženja spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov, zvečer in v noči na sredo pa ponekod v osrednji in južni Sloveniji še nižje. 

Snežinke v Mariboru
Sašo Bizjak
Snežinke v Mariboru
Sašo Bizjak

Že v začetku popoldneva je začelo snežiti na nekaterih gorskih prelazih. Tako so kamere prometnoinformacijskega centra sneg zabeležile že na Ljubelju, na Jezerskem in Korenskem sedlu, pa tudi na cesti v Črni na Koroškem je že bilo mogoče malo po 13. uri opaziti sneg.

Novozapadli sneg na Korenskem sedlu danes popoldne
Promet.si

Pozneje je začelo snežiti tudi ponekod v višjih predelih države. Nekaj snežink je padlo tudi v Mariboru in Celju. 

Prometnoinformacijski center voznike opozarja, da je v primeru snega na vozišču obvezna zimska oprema. Cesti čez prelaza Jezersko in Korensko sedlo sta prevozni le za vozila z verigami, na Ljubelju pa je na avstrijski strani cesta zaradi snega zaprta. Tudi čez prelaz Vršič je cesta zaprta.

Sneg na prelazu Ljubelj malo po 14.30
Promet.si

Zaradi burje je na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom v obe smeri ter na regionalni cesti Razdrto - Podnanos - Vipava - Ajdovščina prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Sneg na Zgornjem Jezerskem
Promet.si

Sicer pa so meteorologi Arsa že pred 13. uro zapisali, da se meja sneženja hitro spušča. Ponekod je že do takrat temperatura padla za več kot 10 stopinj Celzija, pa to še ni bilo niti blizu rekorda. Torkovo popoldne je bilo ponekod tudi za več kot 25 °C hladnejše od včerajšnjega, največjo razliko, 26,2  stopinje Celzija, pa so izmerili v Podčetrtku: včeraj 27,2 °C, danes ob 15. uri pa stopinja nad ničlo!  

Kot je zvečer v Odmevih na TV Slovenija povedal Blaž Šter iz Arsa, sta največ težav povzročala burja in tramontana na Primorskem. V višjih legah je zapadlo precej snega, ponekod tudi 20 centimetrov. Vendar pa se stanje umirja. Ciklon, ki povzroča zimsko vreme, se umika proti jugu, padavine bodo ponoči oslabele. Bodo pa vztrajale nizke temperature.

Oranžni alarm po vsej Sloveniji

Po podatkih Arsa je bil danes v Novem mestu najmočnejši sunek vetra 66 kilometrov na uro, v Rogaški Slatini pa 63 kilometrov na uro. Danes popoldne in zvečer bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem presegali 100 km/h. Prehodno bo zapihal okrepljen severovzhodnik tudi drugod po Sloveniji.

Meteorologi so za celotno državo razglasili oranžni alarm. Na jugozahodu bo namreč pihala močna burja, sunki bi lahko presegli tudi 100 kilometrov na uro. Za veter je oranžni alarm razglašen tudi za osrednji del države, sicer pa bodo marsikje zimske razmere v krajih na nadmorski višini nad 500 metrov.

Sneg v Črni na Koroškem
Promet.si

Ponoči bodo padavine ponehale, do jutra pa se bo razjasnilo. Burja na Primorskem bo oslabela. Po nekaterih nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v alpskih dolinah okoli -2, ob morju 7 stopinj Celzija.

Jutri čez dan bo spremenljivo oblačno. Sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14, na Primorskem okoli 17 stopinj Celzija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta