Najprej v najem, nato v nakup. Kakšne so cene stanovanj v Mariboru?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
15.04.2024 05:00

Stanovanjske nepremičnine se ne kupujejo več samo spomladi, ko se v nas prebuja želja po spremembah, temveč je interes zanje enako velik čez vse leto. Na promet na trgu poleg želja posameznikov vpliva kar nekaj dejavnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pomlad je tisti čas v letu, ko začnemo uresničevati sveže načrte, takrat se v nas prebudi želja po nečem novem - tudi selitvi v novi dom. A kljub temu nepremičninski posredniki pretirano večje nakupovalne mrzlice ta čas ne čutijo. Pravijo namreč, da je povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah enakomerno razporejeno kar čez vse leto.

"Pred leti smo dejansko dejali, da s pomladjo oživi tudi nepremičninski trg. Povpraševanje po nepremičninah se je s prihodom toplejšega vremena običajno povečalo, ljudje so si jih pogosteje ogledovali, nepremičninski posredniki smo bili bolj dejavni. Zadnja leta pa zanimanje po nepremičninah ni več toliko vezano na letni čas, denimo na prihod pomladi ali na poletne mesece," opaža Branko Potočnik, direktor in predsednik Zbornice za poslovanje z nepremičninami v GZS. Delno to pripisuje dejstvu, da je predvsem v nižinskih predelih Slovenije zadnja leta le redko toliko snega, da bi ta oviral ali celo onemogočal oglede nepremičnin, delno pa tudi dejstvu, da tako stanovanj kot tudi hiš na zanimivih lokacijah in po sprejemljivi ceni primanjkuje, zato ljudje po njih povprašujejo vse leto.

Mojca Žižek Mesarec, vodja nepremičninske družbe Galea nepremičnine, pa je vseeno mnenja, da pomlad vedno znova prinese preporod. "Seveda ne le v naravi, ampak tudi pri tržnih aktivnostih," je mnenja. V tem obdobju namreč zaznava povečano aktivnost kupcev, ki se po zimskem zatišju ponovno aktivno vključujejo v trg nepremičnin.

Nova stanovanja pogosto še preden pridejo na trg, rezervirajo večji in manjši investitorji, ki nato ta stanovanja ponudijo v najem.
Shutterstock

Zatišje le na višku poletne sezone

Da je dogajanje na trgu nepremičnin pestro ne glede na letni čas, nam zatrdi tudi Boris Lajh, direktor in nepremičninski posrednik agencije Century 21 Maribor City. "Morebiti se interes nekoliko zmanjša zgolj v času daljših praznikov, ki podaljšujejo konce tednov, ko si Slovenci tradicionalno privoščijo krajše počitnice in obiskujejo svojce. Tudi na vrhuncu poletne sezone veliko ljudi bolj razmišlja o oddihu in ne toliko o nakupu ali prodaji nepremičnine." Se pa takrat poveča povpraševanje po počitniških nepremičninah, opaža Branko Potočnik. Po njegovih besedah prav lepo vreme in zelena okolica nekoliko vplivata na prodajo počitniških objektov, tudi stanovanjske hiše v lepem, zelenem okolju so v toplejših dneh še bolj privlačne.

Čeravno Vasja Crnjakovič, vodja agencije in nepremičninski svetovalec družbe RE/MAX Nepremičnine, poudarja, da za nepremičninsko posredovanje že lep čas ni več mogoče trditi, da gre bolj za sezonsko aktivnost, pa vendarle priznava, da ima določen čas v letu močnejši vpliv na zanimanje po nepremičninah. "Meseca avgusta je običajno zaznati nekoliko manj dinamike na trgu, vendar je to predvsem zaradi poletnih dopustov," ugotavlja. Hkrati pa opozarja, da na povpraševanje močno vpliva tudi dogajanje okoli nas. "V lanskem septembru smo zabeležili nekoliko slabšo prodajo nepremičnin na Savinjskem, seveda zaradi avgustovskih katastrofalnih poplav. Vendar je to trajalo izključno en mesec, nato pa se je prodaja vrnila na normalno raven," poudarja.

Poleti se poveča povpraševanje po počitniških nepremičninah, saj lepo vreme in zelena okolica pritegnejo ljudi.
Shutterstock



V zadnjem času je precejšnje zanimanje za investicijska stanovanja, saj se nepremičnine izkazujejo kot varna naložbena možnost.
Shutterstock

Višje obresti, manjši promet

Prav tako na obnašanje kupcev na trgu nepremičnin vpliva tudi finančna situacija. "V prvih treh mesecih lanskega leta je bilo zaznati padec povpraševanja po stanovanjih, zmanjšala se je tudi prodaja, in sicer je število transakcij na ravni Slovenije upadlo za 28 odstotkov, v Mariboru pa za še nekoliko več - 39 odstotkov. Vzrok je bil vsem dobro znan - višanje obrestnih mer bančnih posojil. Letošnje leto, ko so tudi banke potegnile zavoro in omilile pogoje, je bistveno drugače - trg deluje brez šokov, število transakcij je dobro," ocenjuje trenutno stanje na trgu nepremičnin Crnjakovič. Da prav postopno zmanjševanje obrestnih mer bančnih posojil dodatno spodbuja investicijsko dinamiko na trgu, je prepričana tudi Mojca Žižek Mesarec.

In po kakšnih stanovanjskih nepremičninah se ta čas najbolj povprašuje? Tip stanovanjske nepremičnine, ki ga iščemo, je pri Slovencih vedno povezan z našimi potrebami v določenem življenjskem obdobju, opozarja Boris Lajh. "V začetku samostojne poti, ko se mlad človek odseli od staršev, si po navadi poišče manjše stanovanje za najem skupaj s partnerjem oziroma partnerko. Ko se družinica poveča, je čas za menjavo za večje stanovanje. Kdor je kreditno sposoben, ga vsekakor poskusi kupiti, saj je to za Slovence še vedno najboljša in najstabilnejša družinska naložba. Vendar tudi otroci enkrat odrastejo in se odselijo. V stanovanju ali hiši nato starši ostanejo sami, prevelika kvadratura sčasoma postane breme, predvsem stroškovno, preveč je dela tudi s čiščenjem in z vzdrževanjem. Na srečo imajo v tem času ljudje že odplačane vse kredite za nepremičnino in jo lahko prodajo za dober denar ter brez dodatnega zadolževanja kupijo manjše, bolj obvladljivo stanovanje, pa še nekaj denarja lahko ostane za sproti ali kot pomoč potomcem."


Višje obresti lahko zmanjšajo povpraševanje, medtem ko njihovo zmanjšanje spodbuja aktivnost na trgu.
Shutterstock



Shutterstock

Najem stanovanja zanimiv za mlade

Hkrati pa Lajh dodaja, da je tudi zaradi zgoraj opisanega v Sloveniji povpraševanje po vseh vrstah stanovanjskih nepremičnin konstantno. Ker pa se danes tudi mladi hitreje osamosvajajo od svojih staršev in za prvo streho nad glavo izberejo nepremičnino, ki jo najemajo, se je, kot opaža Vasja Crnjakovič, v zadnjem času močno povečalo zanimanje za najem stanovanj in hiš.

Ko se družina poveča, je čas za večje stanovanje. Kdor je kreditno sposoben, ga poskusi kupiti, saj je to za Slovence še vedno najboljša in najstabilnejša družinska naložba.
Shutterstock


Boris Lajh ugotavlja, da priložnost v večjem zanimanju za najem nepremičnin zaznavajo tudi številni investitorji, ki se ukvarjajo z najemništvom: "Manjša stanovanja nemudoma, običajno še preden pridejo na trg, rezervirajo večji in manjši investitorji, ki nato ta stanovanja ponudijo v najem. In to so stanovanja, ki so najbolj iskana tudi s strani posameznikov, ki si poskušajo rešiti stanovanjski problem, gre za eno-, dvo- in manjša trisobna stanovanja. To velja tako za novogradnje kot tudi za rabljene nepremičnine." Da je lov na investicijska stanovanja vse bolj aktualen, zaznava tudi Mojca Žižek Mesarec: "V zadnjih treh mesecih prevladujejo investitorji na trgu stanovanj, ki iščejo priložnosti za naložbe.

To je odraz trenutnih ekonomskih razmer, kjer naraščajoča inflacija zmanjšuje vrednost denarja in posledično postajajo nepremičnine ena varnejših naložbenih opcij."

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta