(FOTO in VIDEO) Parada ponosa je parada upora proti strahovladi, sovraštvu in normalnosti

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
26.09.2020 19:02

Jubilejna 20. Parada ponosa minila ob spoštovanju koronskih ukrepov in ob pozivih k zaščiti ne le pravic LGBTIQ oseb temveč širše civilne družbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Mavrične zastave so to popoldne ponovno, že 20. zapovrstjo, plapolale po ljubljanskih ulicah. Že tradicionalno so se udeleženci Parade ponosa z mavričnimi zastavami in transparenti, na katerih so pozivali k enakopravnosti gejev, lezbijk, biseksualcev, transspolnih, interspolnih oseb in kvir oseb (LGBTIQ) sprehodili z Metelkove po Dunajski, najprej na Trg republike in do Prešernovega trga. Ob spoštovanju strogih covid zaščitnih ukrepov so v nagovorih  ob bok pravicam skupnosti postavili pravice širše civilne družbe, ki so po njihovem mnenju ogrožene. In pozvali k skupnemu boju različnih družbenih gibanj za demokratično in človekoljubno družbo. Udeležencev v povorki je bilo med 400 in 500, med njimi pa so bili tudi člani tujega diplomatskega zbora v Sloveniji.

"Po več kot 30. letih organiziranega LGBTIQ gibanja in 20. letih parad ponosa imamo pravice, a hkrati oblast vulgarnežev, ignorantov, provokatorjev in tatov. Državne institucije so obglavljene, opozicijske stranke brez skupnega načrta, univerza s fizično in socialno distanco varuje svoj ugled in privilegije," je bila kritična dolgoletna aktivistka, sicer pa univerzitetna profesorica Barbara Rajgelj, ki je zbrane nagovorila na Trgu republike. Zato, je opozorila, se bomo morali tako kot že velikokrat doslej zanesti na medsebojne vezi, pravno znanje, grajenje skupnosti in nenazadnje na vztrajnost naših teles. Četudi komu ni več treba stati zase, pa se je treba postaviti Za prebivalce Anhovega, Mežiške doline in drugih okoljsko degradiranih okolij, za migrante, delavce brez dostojnega dela, za upokojence z nizkimi pokojninami. In nenazadnje za mlade geje, lezbijke trans in druge osebe, ki se jih starši zaradi konzervativnega okolja odrečejo in nimajo kam. 

"Zlasti pa se ne smemo pustiti prepričati, da je vulgarnost drugo ime za neposrednost, kraja za iznajdljivost in cinizem za manjše zlo. Za prostaštvom, nevednostjo in provokacijo ni ničesar: kdor ne ve, ne more razumeti, kdor ne zna, ne more rešiti, kdor kriči, ne more slišati in kdor laže, tudi krade," je opozorila in dodala, da je "sila ljudi, ki vztrajno hodijo in zahtevajo enakost, neustavljiva". Podobno je tudi še ena univerzitetna profesorica, Sandra Bašič Hrvatin, opozorila, da nas ne sme biti strah. Moramo se upreti, ker lahko zgubimo vse. "Zato se ponosno upirajmo," je pozvala in Parado ponosa označila za parado upora proti strahovladi, sovraštvu in normalnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta