(FOTO in VIDEO) Pred državnim zborom protestniki proti vladi in odlokom, policisti so jih popisali

M.R., Ž.V.
13.01.2021 14:01
Na Trgu republike v Ljubljani je potakal protest, h kateremu je na družbenih omrežjih pozivala civilna iniciativa Maske dol. Na trgu pred državnim zborom se je zbralo več 100 ljudi, prisotnih je bilo tudi večje število protiizgrednih policistov, dostop do parlamenta pa je bil omejen z ograjo. Policisti so pozivali protestnike, naj se razidejo, kar so na koncu tudi storili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Civilno inciativo Maske dol predstavlja Anica Bidar, nekdanja vidna članica Štajerske varde, ta je sicer pozivala k neudeležbi na tem protestu. "Zato, ker imamo razglašeno epidemijo in ukrepe, ki ljudem omejujejo življenje, oni pa za podlago nimajo nobenega dokaza o tem virusu," je danes na Trgu republike za medije dejala Bidarjeva. "Kljub temu imamo zaprto državo, gospodarstvo umira," je še nadaljevala. 

Na Facebooku je civilna iniciativa zapisala, da je shod zakonit, odloki pa da so nezakoniti. Podali so več idej za transparente, s katerimi naj bodo opremljeni udeleženci shoda. Policist je sicer Bidarjevo, ki je glede na zapis na Facebooku "glavna koordinatrorka protesta", opozoril, da mora kot organizatorka razpustiti shod, ki je na podlagi odločbe upravne enote prepovedan.

Protestnica
Robert Balen
Anica Bider
Robert Balen

Kranjski politik Zoran Stevanović pa je povedal, da želijo sporočiti, da "je uničevalne politike, ki na podlagi polpretekle zgodovine deli narod na leve in desne, dovolj"

Robert Balen

Pozneje je skupina policije začela popisovati udeležence shoda. Nekaterim je tudi dejala, da bodo dobili plačilne naloge zaradi različnih kršitev odlokov. Okoli 14.40 pa so policisti ponovno vse udeležence pozvali naj se razidejo. Ko so jih skušali policisti začeti odstranjevati, pa so protestniki začeli vzklikati: "Brez nasilja!"

Ladislav Troha
Robert Balen

Policija je nato približno eno uro popisovala udeležence shoda, Bidarjeva pa je okoli 15.30 pozvala udeležence, naj se razidejo, ker da je shoda konec. 

Robert Balen

V pogovoru za Večer je Bidarjeva že včeraj dejala: "Pričakujem odstop vlade in lažnive politike. Mi gremo na protest, da zaščitimo pravico in svobodo vseh državljanov, in to brez nasilja." 

K udeležbi na dogodku poziva tudi Anis Ličina, eden glavnih pobudnikov novembrskega protesta, ki se je sprevrgel v nasilni izgred. Poveda je, da "nasilje rodi nasilje". Danes sicer ni pričakoval nasilnih dejanj in povedal, da je vsak protest izraz nezadovoljstva ljudstva.

Kolesarji so se distancirali

Petkovi kolesarji so se distancirali od protesta. Jaša Jenull, ki je eden izmed vidnejših petkovih protestnikov, je dejal, da "takih protestov v tem času" ne podpira. Ob tem je dodal, da sicer kolesarji tudi v teh časih ob petkih protestirajo, vendar pa po njegovih besedah ne spodbujajo množičnega zbiranja, kjer bi prihajalo do medsebojnih stikov. 

Robert Balen
Robert Balen

Shod je neprijavljen, je včeraj sporočila policija. "Policija je seznanjena s pozivi na socialnih omrežjih k zbiranju ljudi in protestih, ki naj bi se v sredo odvijali na območju centra Ljubljane," so še sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.