(FOTO in VIDEO) S podelitve nazivov Večerove osebnosti Štajerske 2022: To so zgodbe na svetli strani realnosti

Branka Bezjak Branka Bezjak
24.01.2023 21:50

Sedmo leto zapored smo v medijski hiši Večer nagradili, izročili plakete posameznikom, organizacijam, ki delajo presežno in prinašajo pozitivne zgodbe. Na krajši prireditvi je nagrajencem čestital Matija Stepišnik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobitniki z leve: Gregor Ledinek, Janez Rebol, Kristina Kočan, Dušan Mikl, Kristjan Čeh in Saša Krajnc 
Andrej Petelinšek

"Hvala lepa bralkam in bralcem Večera za to nagrado. Naj izpostavim, da to jemljem kot priznanje kolektivu. Ne samo kolektivu RTV Slovenija, ampak širšemu novinarskemu cehu, torej tudi vsem novinarjem časnika Večer, ki so poročali o naših zgodbah, ko mi tega nismo smeli." Tako se je voditelj Dnevnika na TV Slovenija Saša Krajnc zahvalil ob prejemu plakete Večerova osebnost Štajerske 2022. Krajncu so med deseterico kandidatov v akciji Večera, s katero zdaj že tradicionalno ob koncu leta izpostavimo odlične dosežke, zgodbe posameznikov, največ glasov namenili bralci. Ob nazivu po izboru bralstva vsakokrat razglasimo še Večerove osebnosti Štajerske po posameznih področjih, te pa izbere izbere komisija.

Odgovornik urednik Večera Matija Stepišnik in Večerova osebnost Štajerske 2022 Saša Krajnc
Andrej Petelinšek

Tudi zgodbe, ki niso v veselje

Ta je imela tudi letos težko delo, saj bi si prav vsi kandidati zaslužili priznanje. Poleg odgovornega urednika Večera Matije Stepišnika so bili v komisiji še Bojan Golčar, Tone Partljič, dr. Karolina Babič, dr. Rasto Ovin, dr. Andrej Naterer, Nomi Hrast in Sebastijan Škorc. "Soočeni smo z zgodbami, ki niso samo v veselje. Tudi mediji v leto 2023 ne vstopamo v najboljši kondiciji. Pa vendar ste ravno vi, ki ste prejemniki naziva Večerova osebnost Štajerske, dokaz, da tudi mediji izpostavljamo tiste, ki družbi prinašajo optimizem, ki ženejo kolo napredka, ki leto na koncu podpisujete v pozitivnem smislu," je v nagovoru ob začetku podelitve izpostavil Matija Stepišnik.

Gregor Ledinek
Andrej Petelinšek

Da je bila že nominacija veliko presenečenje, nagrade pa je sploh "grozno vesela", je dejala Večerova kulturnica Štajerske 2022, pesnica in prevajalka Kristina Kočan. "Ponosna sem, da je zmagala poezija, ker je to ena od zvrsti umetnosti, ki jim grozi izumrtje, zato živela poezija, živela lepa beseda." Pozitivno zgodbo, velike uspehe, podkrepljene s številnimi patenti, piše tudi podjetje Ledinek Engineering oziroma solastnik in direktor Gregor Ledinek, ki je prejemnik naziva Večerov gospodarstvenik Štajerske 2022. Pred 30 leti si ni mogel zamisliti, da bodo s sodelavci tako uspeli, je dejal. Začetki, devetdeseta leta, to je po razpadu jugoslovanskega trga, so bili resnično težki, je še povedal in pri zahvali izpostavil pomen timskega dela.

Pripomorejo k razvoju družbe

Andrej Petelinšek

​"Ukvarjamo se z gluhostjo, naglušnostjo, to je delo, ki ga radi opravljamo, ker prinaša pozitivne rezultate. V vsej družbeni krizi nas naše poslanstvo drži pokonci. Obenem pa seveda veseli, da ste naše delo opazili in nas počastili tudi vi," je ob prejemu plakete dejal Večerov znanstvenik Štajerske 2022, otorinolaringolog dr. Janez Rebol, ki je v UKC Maribor z ekipo opravil prvo vstavitev osiaimplanta v Sloveniji, ki prevaja zvok po kosti in tako omogoči sluh. V imenu gasilcev Štajerske in vseh v Sloveniji se je za naziv Večerov humanitarec/nevladnik Štajerske 2022 zahvalil prostovoljni gasilec Dušan Mikl, tudi tehnični sekretar GZ Maribor. Lanski požar na Krasu je bil velika preizkušnja za vse gasilce in hkrati potrditev osnovnih vrednot in poslanstva gasilcev.

Prijetno druženje med podelitvijo.
Andrej Petelinšek

Večerov športnik Štajerske 2022 je atlet Kristjan Čeh, lanski svetovni prvak v metu diska. Ob prejemu plakete je dejal, da je vsaka nagrada spodbuda za naprej in da se bo potrudil, da bo tudi naslov Večerovega športnika ubranil. Na manjši sproščeni prireditvi je za dodatno dobro razpoloženje, tudi s posebno kompozicijo za to priložnost, poskrbel harmonikar Borut Mori, sicer profesor na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

Podvinčan med pripravami na novo sezono pobira nagrade za izjemno uspešno prejšnjo. 
Andrej Petelinšek

Da so prav področja oziroma posamezniki, ki jih pri Večeru tradicionalno nagrajujemo in postavljamo za zgled ter pripomorejo k razvoju družbe, je ocenil tudi član komisije Bojan Golčar, sicer direktor Zavoda PIP: "Zelo pomembno je, da imamo dobro, zdravo gospodarstvo. Predvsem takšno, ki se zaveda pomena zaposlenih, ki jih jemlje kot partnerja pri uresničevanju vizije in ki jih dostojno plača. Pomembno vlogo pri družbenem razvoju igrajo tudi nevladne organizacije, ki primejo takrat in tam, kjer družbeni sistemi ne zmorejo dohitevati potreb. Športniki s svojimi uspehi pa skrbijo za to, da verjamemo, da smo kot majhen narod zmožni velikih podvigov. In ne nazadnje je tu kultura, ki osmišlja naše bivanje, polni baterije, daje smisel in vsemu drugemu nastavlja ogledalo. Če bomo uspešni na vseh teh področjih, verjamem, da smo lahko kot družba uspešni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta