Za medije

Branka Bezjak Branka Bezjak
29.12.2022 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Če je bilo preteklo leto in še eno pred tem zaznamovano s covidom in je bila tako za besedo leta 2020 izbrana beseda karantena, za leto 2021 pa PCT, smo letos gotovo največkrat slišali besedo kriza. Letošnja akcija, ki jo od leta 2016 vodi ZRC SAZU, se bo sicer zaključila šele januarja. So pa v naboru besede, ki se na krizo navezujejo - to so draginja, energent, vojna ...

Dejstvo je, da so krize vseh vrst in oblik. Tudi krizo z mediji pri nas še imamo. Potem ko so se na Slovenski tiskovni agenciji (STA) po skorajda rušilnem napadu prejšnje vlade zadeve nekako vrnile v stare tirnice, je zaradi potez vodstva in posegov politike eskaliralo na RTV Slovenija. Stavka, zakon, referendum. Kljub podpori zakonskim spremembam se bo ta zgodba še vlekla, preden se uredi in morda na daljši rok tudi izboljša celotni sistem. Ob tem smo ne nazadnje tukaj tiskani mediji. Ob padanju naklad, spremembi bralnih navad, poplavi družbenih omrežij je na dvomilijonskem trgu težko (ob)stati.

Zato je toliko bolj razveseljivo, da je letošnja Večerova osebnost Štajerske po izboru bralcev in bralk prav novinar. To najbrž vendarle pomeni, da se zavedate pomena kredibilnega, verodostojnega novinarstva. "Starša imata Večer naročen. Doma je pri nas od nekdaj na mizi, običajno ga tudi skupaj prelistamo in se pogovarjamo o temah. Tudi v Ljubljani, odkar sem se preselil, ga zelo rad odprem," pravi nagrajenec Saša Krajnc o prepletenosti našega časnika s svojim življenjem, Mariborom in prestolnico.

Večerov izbor nominirancev ne izhaja iz bolečin do čeztrojanskega dela Slovenije. Veliko letošnjih in nominirancev v preteklih letih deluje pravzaprav na raznih koncih zemeljske oble. Je pa prav, da se usmerjamo v lokalno, v regijo, kjer je v naših naborih vedno precej imen, ki so na državnem nivoju mnogokrat spregledana. Novinarska in medijska odgovornost Večera je, da stvari poimenujemo s pravimi imeni, da izpostavimo zgodbe, ki ne bodo zbledele, potem ko medijski žarometi ugasnejo, ampak so se zarezale v nas, je o izboru že pred časom zapisal odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik in to še zmeraj velja. Večerove osebnosti Štajerske so torej zgodbe ljudi, za katere menimo, da jih morate prebrati, za njih slišati. Si jih tudi zapomniti in se iz njih kaj naučiti.

Letošnja Večerova kulturnica Štajerske Kristina Kočan denimo izpostavlja, da s takšnim izborom ne nazadnje tudi ozaveščamo. V njenem primeru o tem, da je tudi pesništvo poklic in resno delo. Maribor pa na sploh bolj občuti kot mater ne več toliko kot mačeho, pravi pesnica, ki z izdajanjem knjig ostaja zvesta mestu. Ker saj vemo, da znamo biti najbolj neprizanesljivi prav do domačih, do bližnjih, naših, hkrati pa cenimo tuje.

Pri Večeru skušamo takšno početje in mišljenje vsaj malenkost spremeniti prav z akcijo Večerova osebnost leta. Izpostaviti naše športnike, znanstvenike, kulturnike, nevladnike in druge posameznike raznih profilov, ki vsak na svojem področju delajo presežno. Da bi jih vsako leto lahko izbrali in nominirali še dvakrat toliko, je dober obet za prihodnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta