(FOTO in VIDEO) Take so gneče na bencinskih servisih, ponekod jih zaradi pomanjkanja goriva že zapirajo. Kaj nas čaka jutri?

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
07.03.2022 16:26

Potem ko so cene surove nafte poskočile na najvišjo raven po letu 2008, bomo po napovedih občutne podražitve že jutri zaznali tudi na bencinskih servisih. Danes zaradi preplaha že zmanjkuje goriva, a Petrol miri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljudje se tudi s sodi odpravljajo po gorivo ...
Gregor Grosman
Igor Napast

Predvsem možnost prepovedi uvoza nafte iz Rusije, o kateri razmišljajo tako Evropska unija kot Združene države Amerike, je cene nafte že pognala v nebo, do najvišjih vrednosti po letu 2008. Zgolj danes je cena surove nafte že poskočila za deset odstotkov na več kot 130 ameriških dolarjev za sod, po napovedih Financ pa bi se lahko jutri cene pogonskih goriv na bencinskih servisih dvignile za več kot deset odstotkov, kar pomeni, da bi liter dizelskega goriva prvič v zgodovini pri nas lahko povzpel na več kot 1,65 evra.

Naslov - VsebinaGibanja cen surove nafte in pogonskih goriv od leta 2008 do danes surova nafta dizelsko gorivo euro 95 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 USD/sod EUR/liter 1,5 1,2 0,9 120 75 30 VirStatistični urad RS, statista.com, WTI IzrisalNatalija Jurše (foto:)

Izračuni so seveda nehvaležni, ker doslej v času računanja cena surove nafte na sredozemskih borzah še nikoli ni rasla tako izrazito kot zdaj. V Sloveniji sicer zaenkrat, tudi po dokončni sprostitvi regulacije cen pogonskih goriv po besedah dr. Davorina Kračuna, predsednika fiskalnega sveta, zaenkrat še ni prišlo do zelo očitnih pojavov navijanja cen, ampak novo dogajanje na naftnem trgu lahko okrepi tudi tendence po krepitvi monopolnega položaja, ocenjuje poznavalec ekonomskih gibanj.

Pred bencinskimi servisi so že kolone vozil ...
Andrej Petelinšek

Kako se bo sicer na rekordne vrednosti cen nafte, kar bo neizogibno vplivalo na cene pogonskih goriv, odzvala vlada, sicer še ni jasno - odgovore ministrstva za finance še čakamo -, vendar pa Kračun opozarja, da so trošarine pomemben vir prihodkov za javne finance in "glede na to, da se javnofinančna situacija zaostruje, nižanje trošarin ni prvo priporočilo. Tukaj se vodi igra med dvema tveganjema, na eni strani je tveganje višjih cen naftnih derivatov, na drugi strani tveganje javnofinančnih težav in deficitov, ampak glede na tržno strukturo ponudbe naftnih derivatov v Sloveniji bi se najbrž znižanje trošarin prelilo v marže in dobičke ponudnikov."

Petrol zatrjuje, da je goriva v zalogah dovolj.
Andrej Petelinšek

OMV, ki po deregulaciji cen naftnih derivatov, ne sledi več redni dinamiki dvotedenskih korekcij, je sicer cene pogonskih goric že dvignil in tako je danes za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencinske že treba odšteti vsaj 1,53 evra ali še več, za liter dizelskega goriva pa celo vsaj 1,58 evra. Pri Petrolu in MOL-u stane liter dizelskega goriva 1,49 evra, liter neosvničenega goriva pa 1,46 evra.

Petrol svoje bencinske servise oskrbuje z nabavami v mediteranskem prostoru, čeprav je v zadnjem času povečeval tudi nakupe iz Rusije. Konkurenta OMV in MOL pa Slovenijo oskrbujeta z derivati z lastnih rafinerij.
Robert Balen

V Petrolu, največjem trgovcu z naftnimi derivati pri nas, so se že odzvali na povečano povpraševanje po pogonskih gorivih, predvsem po dizelskem gorivu, ki je bilo po njihovem mnenju "posledica pretiranega odziva potrošnikov na alarmantne medijske novice o pričakovani rasti cen pogonskih goriv zaradi razmer na svetovnih trgih". Priznavajo da je prav zato v popoldanskih urah na manjših prodajnih mestih že zmanjkalo dizelskega goriva, a da so že poskrbeli za hitro oskrbo teh prodajnih mest že tekom dneva. Zagotavljajo pa, da bodo vsa prodajna mesta tekom jutrišnjega dne poslovala nemoteno.

Prav tako dodajajo, da današnje pomanjkanje dizelskega goriva na posameznih prodajnih mestih ni bilo posledica razmer na svetovnih trgih in situacije v Ukrajini ali motenj v dobavi pogonskih goriv iz svetovnih trgov, temveč pretiranega odziva lokalnih potrošnikov. "V tem trenutku dobava naftnih derivatov s strani svetovnih trgov poteka brez težav," poudarjajo.

Cene goriv bomo v Večeru podrobneje spremljali tudi naprej in jutri, ko bi polnjenje 50-litrskega rezervoarja za gorivo že po napovedih analitikov Financ lahko bilo dražje za skoraj 10 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta