(FOTO in VIDEO) V Ljubljani hudi spopadi med policijo in huligani, nekateri naj bi bili iz kriminalnega podzemlja. Hojs za dogajanje obtožil tudi medije

A.L., Ž.V.
05.11.2020 18:22

Popoldne je v središču Ljubljane prišlo do spopadov med policijo in protestniki, ki so se zbrali pred parlamentom. Poškodovane so najmanj tri osebe, dve huje, poroča 24 ur. Organizatorji petkovih kolesarskih protestov so se že čez dan ogradili od nocojšnjega zbiranja. Na prizorišče je po poročanju več medijev prišel tudi notranji minister Aleš Hojs. "Vi mediji ste soodgovorni za to. Mesece ste jih podpirali in jim 'dajali kruha'. Mediji ste prispevali k temu, da se je to danes zgodilo. Zdaj imate pa ranjene policiste," je med drugim dejal za 24 ur.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija med protesti pred tednom dni ...
Robert Balen

Zaradi protestov so naši reševalci okrepili ekipe in podaljšali (12urno) izmeno 🚑 #pomoc #obolelim #staysafe #nujnamedicinskapomoč #ukcljubljana #reševalnapostaja

Objavil/a UKC Ljubljana dne Četrtek, 05. november 2020
Žiga Živulovič Jr.

Po pisanju portala 24ur naj bi v popoldanskih urah šlo za manjši protest pripadnikov Gibanja OPS. Ti verjamejo, da je pandemija koronavirusne bolezni svetovna zarota, sami pa kot "bojevniki svetlobe" želijo razbliniti laži. Predstavniki petkovih, tako imenovanih protestov so se od današnjega že distancirali.

Robert Balen
Žiga Živulovič Jr.

Razmere so se zaostrile, ko so protestniki zažgali navijaško baklo in začeli v policiste metati granitne kocke in pirotehniko, pri tem pa vpili "ovce" in "lopovi". Po nekaj prerivanja je policija trg popolnoma izpraznila in protestnike potisnila proti Cankarjevemu domu ter naprej proti Slovenski cesti in nadalje proti Aškerčevi cesti. Nato je sistematično praznila posamezne ulice. Pri tem je prišlo tudi do spopadov, nastalo naj bi tudi nekaj škode na mestni infrastrukturi. Posamezne skupine naj bi bile še vedno razpršene po mestu in naj bi se občasno spopadale s policijo.

Robert Balen

Protestniki so napadli so tudi enega od fotoreporterjev. Po nekaterih informacijah naj bi se na ulicah zbrali tudi pripadniki nasilnih združb znotraj navijaških skupin. 

Žiga Živulovič Jr.

Protesti so se sprevrgli tudi v fizično obračunavanje, po prerivanju je bilo precej razgreto ozračje, posamezni pretepi so se dogajali tudi med protestniki. Na prizorišču je bilo videti dim, slišati je bilo poke, uporabljen je bil tudi vodni top. Na ulicah je ogromno policije, prestolnico preletava helikopter.

Robert Balen

Na popoldanskem protestu v Ljubljani se je po navedbah policije zbralo nekaj sto ljudi, med katerimi so bile tudi skupine, ki so v policiste metale pirotehniko in se z njimi tudi spopadle. Policija je odgovorila tudi z vodnim topom. Nekateri so protestirali proti vladi, drugi proti ukrepom. Protest spremlja veliko število policistov, konjenikov, pa tudi policijski helikopter, uporabili so tudi vodni top.

Robert Balen

Od protesta so se že dopoldne distancirali v kolesarskemu protestniškemu gibanju, ki organizira petkove proteste na kolesih. Kot so zapisali, so nekatere skupine pred protesti pozivale ljudi k nespoštovanju zdravstvenih ukrepov in k nasilju, česar pa "absolutno" ne podpirajo. Zato so pozvali k protestu od doma.

Robert Balen

"S tem ogrožajo tudi zdravje policistk in policistov"

Na Twitterju so se zvečer oglasili v Sindikatu policistov Slovenije in izrazili skrb "zaradi neodgovornega ravnanja posameznikov, ki na protestih v Ljubljani izvajajo nasilje in se v teh težkih zdravstvenih okoliščinah ne zavedajo posledic svojega ravnanja". "S tem ogrožajo tudi zdravje policistk in policistov. Vsa podpora policistom," so zapisali.

Robert Balen

Okoli 20. ure so policisti sporočili, da so uspeli razgnati skupine, ki niso upoštevale ukazov, center Ljubljane se je spraznil. Policisti so zato prenehali z aktivnim delovanjem. Celotna intervencija policije še ni končana, aktivnosti še potekajo. Policisti o celotnem dogodku še zbirajo obvestila, tako zaradi sumov kaznivih dejanj kot zaradi drugih kršitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta