(FOTO in VIDEO) V tovarni Rog varnostniki in policija. Pridržali več oseb. Policija: Večkrat so bile opozorjene, da naj se ne zbirajo, saj je to kršitev odloka

M.R., VČ
19.01.2021 09:05
Danes zjutraj so nekdanje območje tovarne Rog zasedli varnostniki in policisti, ki so izpraznili prostore, nato pa so delavci pričeli z rušilnimi deli.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posredovanje policije pred nekdanjo tovarno Rog v središču Ljubljane
Robert Balen

V nekdanji tovarni Rog v Ljubljani je Mestna občina Ljubljana (MOL) s pomočjo varnostne službe danes okoli 7. ure začela z gradbenimi deli. Tovarna Rog je namreč v lasu MOL in je bila v zadnjih tednih seznanjena z informacijo, da naj bi bil objekt prazen, zato so danes nad njim prevzeli nadzor, so danes pojasnili jutranjo akcijo. Trdijo, da so objekt izpraznili, predmete v njem pa spravili v skladišče.

Na kraju je prišla tudi policija, saj, kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, le nekaj zbranih oseb na tem območju ni upoštavalo ukrepov varnostnikov in prav tako ne zakonito odrejenih ukazov policistov. Aktivisti so skušali preskočiti ograjo. 

Robert Balen

Pozneje se je na samem kraju zbralo še več deseet ljudi, policija pa jih je pozvala, naj se na samem kraju ne zbirajo, saj gre v tem primeru za kršitve odloka vlade za omejevanje širjenja koronavirusa.

Nato so začeli rušiti, za kar imajo tudi pravnomočno gradbeno dovoljenje, hkrati pa želijo ekološko sanirati območje, ki je, kot dodajajo, resnično degradirano in nevarno. Napovedujejo še, da bodo v roku enega meseca objavili razpis za izvajalca obnovitvenih del, nov Center Rog pa bo po zagotovilih občine dokončan v dveh letih. 

Vendar pa je združenje Protestna ljudska skupščina, ki med drugim podpira petkove protivladne proteste na kolesih, na Facebooku zapisala, da so bili ljudje iz "avtonomne cone Rog" na ulico vrženi sredi noči. "Brez opozorila, brez človečnosti! Preko njihovih osebnih stvari, rekvizitov in celo opreme zdaj vozijo buldožerji! Niti domačih živali jim ne pustijo odpeljati," so še zapisali na Facebooku.

Robert Balen

Približno eno uro pozneje so protestniki v policiste metali tudi steklenice in jajca, zaradi česar so pridržali še tri protestnike. Malo pred 12. uro pa so policisti prijeli še človeka, ki je z nožem na več policijskih službenih vozilih prerezal pnevmatike. 

Po do zdaj znanih podatkih je bila v spopadih poškodovana ena oseba, policija pa okoliščine še preverja. 

Robert Balen

"Verjamemo in upamo, da je danes začetek dolgo pričakovane prenove območja, ki je bilo ves ta čas ne samo moteče za okoliške prebivalce, temveč predstavlja tudi resno ekološko grožnjo zaradi ostankov galvanskih bazenov s težkimi kovinami ter statične in požarne ogroženosti stavb. Z revitalizacijo in urejanjem tega območja bomo pridobili novo ustvarjalno stičišče ter povezavo med mestnim središčem, kulturnim centrom Metelkova, novo Galerijo Cukrarna in Palačo Cukrarna. Center Rog bo zagotovil prostore preko 500 ustvarjalcem in kreativnim skupinam na preko 8.000 kvadratnih metrih novih sodobnih produkcijskih površinah," so na občini še zapisali v sporočilu za javnost. 

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Delavci so porušili že več objektov na območju nekdanje tovarne.
Robert Balen

Združenje Ohranimo Tovarno Rog je na Facebooku okoli 8. ure zapisalo, da so v Rogu policija in varnostniki, ki ne pustijo vstopa ljudem, tiste, ki so notri pa da "mečejo ven". Kasneje so zapisali, da je v teku "evikcija Roga" in pozvali ljudi, naj gredo pred magistrat.

Robert Balen

RDEČI ALARM! Evikcija se dogaja! Vsi pred magistrat! #roganedamozagradbenojamo!

Objavil/a Ohranimo Tovarno Rog dne Ponedeljek, 18. januar 2021
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta