Policist pred tovarno Rog s solzivcem poškropil skoraj 80-letnega nekdanjega novinarja Večera, hčerka poiskala pomoč na urgenci

M.R.
19.01.2021 12:10
Preberite pričanje našega nekdanjega sodelavca o dogajanju pred tovarno Rog. Oglasila se nam je tudi njegova hčerka, ki so jo odpeljali na policijsko postajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napeto vzdušje pred nekdanjo tovarno Rog v Ljubljani.
Robert Balen

Pred tovarno Rog, v kateri je Mestna občina Ljubljana danes začela gradbena dela, posredovala pa je tudi policija, jo je prav od policista skupil tudi naš nekdanji novinar Ivo Ivačič

Nekdanji novinar Večera Ivo Ivačič.
Robert Balen

Ivačič, ki bo letos dopolnil 80 let, pa je ob tem z razdalje s telefonom skušal narediti nekaj posnetkov, a je k njemu brez besed pristopil policist, vanj uperil razpršilec in ga poškropil s solzivcem. "Prav nameril mi je v oči in pošprical," razlaga Ivačič.

Na kraju mu je ženska ponudila vodo, a prav veliko ni pomagalo in so ga oči še vedno močno pekle. Zato tudi ni mogel voziti in je poklical prijateljico, sicer upokojeno medicinsko sestro ter se k njej odpeljal s taksijem, da mu je sprala oči. 

Ker je povsem pretresen, je doma vzel tudi pomirjevalo, še vedno pa ne ve, kaj je z njegovo hčerko. Pojasnjuje, da jo je skušal priklicati na mobilni telefon, a se mu ni oglasila. Priklicati smo jo skušali tudi mi, in malo pred 15. uro nam je vrnila klic ter povedala, da je bila "ravnokar" izpuščena iz pridržanja ter da je na poti na urgenco. 

Robert Balen

Hčerko policist močno pritisnil ob kombi

Nato se nam je oglasila malo pred 17. uro in nam povedala, da je še vedno na urgenci, kjer ji morajo opraviti preglede pljuč. Je namreč astmatik. Pojasnila je, da je bila kot uporabnica Roga med protestniki. V nekem trenutku sta jo zgrabila dva policista. Najprej ji je bilo rečeno, da mora sesti na tla, potem naj bi ji  bil drugi rekel, da mora vstati. Zatem jo je zgrabil en policist za lase, jo z glavo udaril ob policijski kombi, ko mu je dejala, da jo boli, pa naj bi ji bil zabrusil, da gresta lahko tudi v kombi, kjer bo videla, kaj se ji lahko zgodi. 

Kmalu zatem so jo odpeljali na policijsko postajo, kjer so jo z drugimi protestniki zaprli v celico. Policiste je večkrat opozorila, da je astmatik in da ima vse hujše težave z dihanjem. Šele po treh urah naj bi jo bili prišli oskrbet reševalki, nato pa so jo odpeljali na urgenco. Povedala je, da ima poleg težav s pljuči tudi bolečine po obrazu od udarca in po telesu od grobih prijemov.

Robert Balen

Sicer pa Ivačič pravi še, da česa podobnega v svoji novinarski karieri ni nikoli doživel. "Pa sem v času nekdanje države pisal tudi članke, ki so bili kritični do takratnega režima," pojasnjuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta