(FOTO) KPK bo preverila nove dokaze o druženju Janše, Marčiča in Dimnika. Je bil Dimnik na obisku pri Janši?

Miha Raičevič
14.09.2021 16:10
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bo na podlagi informacij, objavljenih v medijih, in več prejetih novinarskih vprašanj na lastno pobudo uvedla predhodni preizkus z namenom razjasnitve dejanskega stanja glede medijskih navedb.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša na jahti avgusta 2016
Pop Tv

Gre za sinočnje poročanje televizije Pop TV o stikih, ki naj bi jih imel predsednik vlade Janez Janša s poslovnežem Andrejem Marčičem in lobistom Božom Dimnikom. Ti naj bi se leta 2016 skupaj vozili z Marčičevo jahto. Poleg tega pa naj bi tudi večkrat skupaj igrali golf na Mavriciju. Na objavljenih fotografijah je videti, da so tudi prijateljevali. 

Komisija bo v predhodnem preizkusu pridobila dodatne informacije in pojasnila, na podlagi katerih bo lahko ugotovila, ali obstaja sum kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Če bo sum kršitev potrjen, bo uvedena preiskava, v nasprotnem primeru pa bo postopek ustavljen. 

Janez Janša na jahti avgusta 2016
Pop Tv

Če pa bo komisija ugotovila, da gre lahko za sume kršitev iz pristojnosti drugih organov, bo postopek odstopljen njim v obravnavo. Na vprašanje, kako dolgo bi lahko trajal postopek, pa so odgovorili, da tega ni mogoče napovedati, saj da je to odvisno od več dejavnikov. 

Včeraj so v oddaji 24ur Zvečer poročali, da je Marčičevo podjetje Integralis v času sedanje Janševe vlade z državnimi posli zaslužilo dobrih 8,5 milijona evrov, od tega dobro polovico prek povezanega podjetja Think It. Največji posel, za dobrih 1,3 milijona evrov, je dobilo pri generalnem sekretariatu vlade, ki ga je vodil Božo Predalič (SDS). Ta je v državnem zboru na seji komisije za nadzor javnih financ konec avgusta že pojasnjeval te posle. Šlo je za nakup nove tehnične opreme, ker da je bila obstoječa v slabem stanju in da je bilo treba zamenjati strežnike. A kot so poročali na portalu Necenzurirano, so imeli prijavitelji na razpis le 48 ur časa.

Janez Janša in Božo Dimnik na Marčičevi jahti avgusta 2016
Pop Tv

Na to zasedanje komisije sta bila vabljena tudi Janša in Marčič, a se nihče od njiju seje ni udeležil. Marčič je v opravičilu zapisal, da je res z Janšo nekajkrat igral golf in da je bilo "srečanje z Janšo posebej zanimivo". Kot je že pred tem poročal spletni portal Necenzurirano, je bil v Marčičevem podjetju med letoma 2007 in 2014 zaposlen tudi Janšev sin Žan.

KPK je sicer pred dnevi sporočila, da pri pregledu lobističnih stikov med Janšo in njegovo stranko ter največjimi dobavitelji medicinske opreme, ki jo je zahtevala komisija za nadzor javnih financ, niso odkrili nepravilnosti in da zato ne bo uvedla nobenega postopka. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta